SAD i Venecuela sproveli sporazum o razmjeni zatvorenika

Tanjug
SAD i Venecuela sproveli sporazum o razmjeni zatvorenika

MAJAMI - Sjedinjene Drzzave su oslobodile bliskog saveznika venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura, u zamjenu za oslobadjanje 10 Amerikanaca zatvorenih u toj juzznoamericckoj zemlji i izručenje odbjeglog trgovca oružjem poznatog kao Debeli Leonard, koji je u centru korupcionasskog skandala u Pentagonu, saopštila je danas Bajdenova administracija.

Sporazum predstavlja najhrabriji pokušaj vlade SAD da poboljša odnose sa Venecuelom, zemljom koja je veliki proizvođači nafte i da dobije određene ustupke od Madura, naveo je AP.

Najveće oslobađanje američkih zatvorenika u istoriji Venecuele dolazi nedeljama nakon što je Bajdenova administracija pristala da suspenduje neke sankcije, a Maduro i venecuelanska opozicija su se obavezali da saradjuju na slobodnim i posstenim uslovima za predsjedniccke izbore 2024. godine.

Odluka SAD da oslobode Aleksa Saba, Madurovog saradnika koji je 2020. godine uhapšen po američkoj potjernici zbog pranja novca, koji se u Vašingtonu dugo smatrao političkim trofejem, značajan je ustupak Bijele kuće venecuelanskom lideru, oijcenila je agencija.

Sporazumom je predviđeno oslobađanje 10 Amerikanaca koji su bili zatočeni u Venecueli, ukljuccujući šestoro koje je američka vlada označila kao nezakonito pritvorene

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana