SAD i Južna Koreja do juna će imati nacrt zajedničke nuklearne strategije

Tanjug
SAD i Južna Koreja do juna će imati nacrt zajedničke nuklearne strategije

VAŠINGTON- Južna Koreja i SAD saglasile su se da sredinom sledeće godine završe nacrt smjernica za zajedničku nuklearnu strategiju, rekao je prvi zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost Južne Koreje Kim Tae-hjo nakon razgovora u Vašingtonu.

Kim se sastao u petak u Pentagonu sa koordinatorom američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Maherom Bitarom, prenio je Jonhap.

-Drugim riječima, dogovorili smo se da sljedeće godine završimo opšte smjernice o tome kako odvratiti i odgovoriti na sjevernokorejske prijetnje - naveo je Kim.

Kim je rekao da će smjernice obuhvatiti niz pitanja u vezi sa dijeljenjem povjerljivih informacija, uspostavljanje relevantnog sistema bezbjednosti i formulisanje

procedure konsultacija u vezi sa nuklearnom krizom, kao i planove za smanjenje rizika.

SAD i Južna Koreja planiraju da izgrade prošireni nuklearni sistem odvraćanja do juna sljedeće godine, rekao je Kim.

Prošireno odvraćanje podrazumijeva da SAD koriste niz svojih vojnih sposobnosti, uključujući nuklearne, u odbrani svog saveznika, Južne Koreje.

Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca lansirala prvi vojni satelit u orbitu, a postoji mogućnost da ovog mjeseca lansira još jednu interkontinentalnu balističku raketu, prenijela je južnokorejska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana