SAD, Francuska i Velika Britanija povlače svoje državljane iz Libana!

Tanjug
SAD, Francuska i Velika Britanija povlače svoje državljane iz Libana!

VAŠINGTON/PARIZ/LONDON - SAD, Francuska i Velika Britanija pozvale su svoje građane da napuste Liban zbog rastućih tenzija na Bliskom istoku nakon što su Iran i libanska militantna grupa Hezbolah najavili odmazdu za ubistva visokog zvaničnika te grupe i lidera palestinske militantne grupe Hamas za koja optužuju Izrael.

Prema pisanju američkog portala Aksios, koji se poziva na neimenovane američke i izraelske zvaničnike, očekuje se da će Iran već sutra napasti Izrael.

Ambasada SAD u Libanu pozvala je američke građane da hitno napuste tu zemlju, prenio je "BBC".

Američka ambasada saopštila je u subotu da bi oni koji odluče da ostanu u Libanu trebalo da "pripreme planove za vanredne situacije".

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lemi takođe je pozvao državljane Velike Britanije da hitno napuste Liban zbog toga što bi se, kako je naveo, regionalna situacija "mogla brzo pogoršati".

Velika Britanija je saopštila da šalje dodatno vojno osoblje, konzularno osoblje i službenike graničnih snaga da pomognu u evakuaciji britanskih državljana, ali je pozvala građane Britanije da napuste Liban "dok traju komercijalni letovi".

Dva britanska vojna broda su već u regionu, a Kraljevsko vazduhoplovstvo je stavilo transportne helikoptere u pripravnost.

Francuska je pozvala francuske državljane da napuste Liban zbog rizika od vojne eskalacije na Bliskom istoku, saopštilo je jutros francusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je takođe savjetovalo francuske državljane da ne putuju u Liban, prenio je Rojters.

Jordansko ministarstvo spoljnih poslova takođe je dalo savjet svojim građanima da odmah napuste Liban i upozorilo druge da ne putuju u tu zemlju, javio je "BBC".

Kanada je u subotu takođe upozorila svoje državljane da izbjegavaju putovanja u Izrael i Liban, jer situacija u regionu "može dalje da se pogorša".

Lideri Irana i Hezbolaha rekli su da će uzvratiti za ubistva glavnog vojnog komandanta te grupe Fuada Šukra i političkog lidera palestinske militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea za koja optužuju Izrael.

Tri neimenovana američka i izraelska zvaničnika izjavila su da očekuju da će Iran napasti Izrael već u ponedjeljak, prenio je američki portal Aksios.

Američki zvaničnici rekli su da očekuju da će iranska odmazda biti većeg obima nego napad Irana na Izrael 13. aprila i da bi mogla da uključi i libansku militantnu grupu Hezbolah.

Pentagon je u petak saopštio da SAD pojačavaju svoje snage na Bliskom istoku u pripremi za mogući iranski napad na Izrael i šalju još ratnih brodova i borbenih aviona u region.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana