SAD angažovane da se vrati američki vojnik koji je prešao u Sjevernu Koreju

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

TOKIO - Specijalni izaslanik SAD za Sjevernu Koreju Sung Kim izjavio je danas u Tokiju da je Vašington aktivno angažovan na obezbjeđivanju povratka američkog vojnika koji je prešao u Sjevernu Koreju.

Sung je govorio uoči trilateralnog sastanka u Japanu sa japanskim i južnokorejskim kolegom o tome kako da se suprotstave pretnji koju predstavlja Sjeverna Koreja.

SAD rade na utvrđivanju informacija o stanju u kojem se vojnik Travis King nalazi i angažovane su na obezbeđivanju njegovog bezbjednog povratka, rekao je Sung.

King je u utorak neovlašćeno prešao u Sjevernu Koreju, istog dana kada je američka podmornica sa nuklearnim balističkim projektilima prvi put posjetila Južnu Koreju od 1980-ih.

Sjeverna Koreja lansirala je u srijedu ujutru dvije balističke rakete u more.

Predstavnik vlade Južne Koreje Kim Gun osudio je lansiranja raketa i govorio o jačanju veze između SAD, Japana i Južne Koreje.

“Naša trilateralna bezbjednosna saradnja je na vrhunskom nivou”, rekao je Kim, navodeći da će na sastanku biti riječi o daljem jačanju saradnje, kao i o sankcijama i suprotstavljanju sajber napadima Sjeverne Koreje.

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena još prikuplja relevatne činjenice u vezi sa slučajem američkog vojnika koga su sjevernokorejske vlasti privele zbog neovlašćenog prelaska granice i ulaska na teritoriju Sjeverne Koreje, izjavila je u srijedu portparol Bijele kuće Karin Žan Pjer.

Pentagon je saopštio da su sjevernokorejske vlasti uhapsile vojnika Trevisa T. Kinga, koji se pridružio američkim snagama 2021. godine i u međuvremenu se suočio sa disciplinskim mjerama.

U saopštenju američke vojske se navodi da se King po svemu sudeći nalazi u sjevernokorejskom pritvoru. Bi-Bi-Si navodi da se vjeruje da je King prvi američki vojnik koji je prešao u Sjevernu Koreju od 1982. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana