Rusko Ministarstvo odbrane: Ruska vojska napala skladište municije ukrajinskih oružanih snaga

G.S.
Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini – 457. dan. Kijevska gradska uprava saopštava da su ruske snage tokom noći izvršile novi raketni napad na prestonicu Ukrajine. Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da planira da u "dogledno vrijeme" razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Lavrov i Li Hui završili sastanak, razgovori o Ukrajini trajali 90 minuta

Kineski specijalni predstavnik za evroazijska pitanja Li Hui napustio je zgradu ruskog ministarstva spoljnih poslova nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, prenosi TASS.

Li i Lavrov su 90 minuta razgovarali o rat u Ukrajini, a kineski diplomata nije davao izjave neposredno poslije sastanka.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova prethodno je saopštilo da se očekuje da će kineski specijalni izaslanik razgovarati i sa zamjenikom ruskog ministra spoljnih poslova Mihailom Galužinom.

Rusko Ministarstvo odbrane: Ruska vojska napala skladište municije ukrajinskih oružanih snaga

Ruske oružane snage izvele su raketni napad na skladište municije ukrajinskih oružaniһ snaga, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane u rezimeu toka specijalne operacije.

"Cilj napada je postignut. Svi naznačeni objekti su pogođeni", navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Ruska vojska je koristila precizno oružje dugog dometa za napad, navela je ruska agencija.

Zelenski: Raketirana klinika u Dnjepru, ubijena jedna, ranjeno 15 osoba

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su ruske snage bombardovale kliniku u gradu Dnjepar i da je tom prilikom najmanje jedna osoba ubijena, a 15 ranjeno.

"Ruski teroristi su još jednom potvrdili svoj status boraca protiv svega što je ljudsko i iskreno. Danas se dogodio raketni napad na kliniku u gradu Dnjepar. Do sada, zna se da je ubijena jedna osoba, a 15 ranjeno. Još se utvrđuje šteta od raketiranja, a žrtvama se pomaže", naveo je Zelenski na Telegram kanalu i dodao da su sve službe uključene u operaciju spašavanja.

On je izrazio saučešće porodici nastradale osobe.

"Moramo pobijediti ove neljude što prije je moguće, zbog ljudi. Naš narod je najvažnija stvar u Ukrajini", poručio je Zelenski.

Ruski zvaničnici: Napadnuta dva regiona na jugu zemlje

Ukrajina je raketom i dronom pogodila dva ruska regiona na jugu zemlje, tvrde ruski zvaničnici i mediji, prenosi Rojters.

Eksplozija je u gradu Krasnodar oštetila stambenu i poslovnu zgradu, navode ruski zvaničnici, koji ne navode šta ju je izazvalo.

Ruski mediji prenose da je riječ o napadu dronom.

"Sve hitne službe su na licu mjesta. Uzrok incidenta se istražuje. Mole se stanovnici da ostanu mirni", napisao je gradonačelnik Krasnodara Jevgenij Naumov na Telegramu.

Lokalni načelnik Vasilij Golubev je naveo da je Rostovskoj oblasti PVO oborila ukrajinsku raketu u blizini Morozovska.

Rojters navodi da tvrdnje nisu nezavisno provjerene.

Ukrajinci tvrde da su oborili 10 ruskih projektila i 20 dronova iznad Kijeva

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su njihove snage tokom noći oborile deset ruskih proketila i više od 20 besplotnih letjelica u napadima ruskih snaga na Kijev.

Vazduhoplovne snage Ukrajine tvrde su da su oborile 10 projektila ispaljenih iz Kaspijskog mora, 23 drona iranske proizvodnje, kao i dvije izviđačke bespilotne letjelice.

Bijela kuća: Ukrajincima smo stavili do znanja da ne napadaju rusku teritoriju

 

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena ponovila je, tokom razgovora sa ukrajinskim vlastima, da ne podržava napade na ruskom tlu, izjavio je portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

"Još jednom smo stavili do znanja Ukrajincima šta mislimo o napadima na Rusiju – ne želimo da podstičemo to ili omogućavamo, a tek ne želimo da se nikakvo američko oružje koristi za napade na rusku teritoriju", rekao je Kirbi za Si-En-En. 

Kirbi je dodao da je Vašington od Kijeva dobio uvjeravanja da će poštovati želju SAD.

"Prilično smo jasni i kad kažemo da želimo da Ukrajina može da bude sposobna da se odbrani jer je pod napadom, invazijom. Imaju pravo da se bore. Otvoreno kažemo da ne želimo da rat eskalira, pustoš i nasilje su već pogodili ukrajinski narod", dodao je Kirbi. 

Komentar potparola Bijele kuće dolazi nakon izvještaja da su ruski borci, koji su protiv Putina i bore se na strani Ukrajine, izvršili upad na rusku teritoriju kod Belgoroda. 

Medvedev: Ako im daju nuklearno oružje, izvešćemo preventivni napad

Ako Zapad bude Ukrajini dao nuklearno oružje, Rusija će morati da izvrši preventivni udar, rekao je Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjednika Saveta bezbjednosti Ruske Federacije.

U razgovoru sa novinarima tokom posjete Vijetnamu, Medvedev nije isključio da će u sadašnjoj situaciji Zapad "dati kijevskom režimu sasvim dovoljno aviona", a štaviše, možda i nuklearno oružje.

"To znači da će na njih stići projektil sa nuklearnim punjenjem. Postoje nepovratni zakoni rata. Ako je u pitanju nuklearno oružje, biće neophodno pokrenuti preventivni udar", rekao je Medvedev.

Šolc planira da razgovara sa Putinom

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da planira da "u dogledno vrijeme" razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenosi Gardijan.

"Posljednji telefonski razgovor sa Putinom bio je prije izvesnog vremena", rekao je Šolc.

Nemački kancelar je izjavio i da ruski predsjednik mora da shvati da se rat ne može okončati sklapanjem "neke vrste hladnog mira", već povlačenjem ruskih trupa iz Ukrajine.

Lideri su posljednji put razgovarali telefonom početkom decembra, prenosi AFP.

Putin danas sa članovima bezbjednosnog savjeta o sabotaži u Belgorodu

Ruski predsjednik Vladimir Putin održaće danas operativni sastanak sa stalnim članovima ruskog državnog bezbjednosnog saveta.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prethodno je izjavio da bi na sastanku moglo da bude riječi i o nedavnoj "sabotaži ukrajinske grupe" na jugozapadu ruske oblasti Belgorod.

Unian: Novi napad na Kijev

Protvvazdušna odbrana oborila je sve vazdušne ciljeve iznad Kijeva tokom ruskog raketnog napada, saopštila je gradska vojna uprava, prenosi Unian.

Prema tim navodima, ovo je trinaesti vazdušni napad na Kijev od početka maja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana