Ruski tužilac traži gotovo pet godina zatvorske kazne za Girkina

Tanjug
Foto: AFP

MOSKVA - Ruski državni tužilac zatražio je od moskovskog suda da Igora Strelkova, poznatog i kao Girkin, a koji je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruski vojni vrh da svoje operacije u Ukrajini ne sprovode dovoljno efikasno, osudi na četiri godine i 11 mjeseci zatvora u zatvorskoj koloniji.

Dodatno, tužilac traži da se Girkinu, koji je poznat kao veliki nacionalista,  izrekne i trogodišnja zabrana korišćenja interneta, navodi se u saopštenju suda, prenosi Rojters. 
    
Presuda Girkinu, koga ruski državni tužioci optužuju za podsticanje ekstremizma, što je on porekao, trebalo bi da bude donijeta 25. januara.
    
Girkinu koji je ranije javno iznosio svoje planove da se kandiduje na predstojećim predsjedničkim izborima u Rusiji, pritvor je određen u julu prošle godine.
    
Bivšeg oficira ruske službe bezbjednosti FSB i ratnog komandanta Girkina koji je  2014. godine pomogao Rusiji u pripajanju Krima, i ubrzo potom organizovao proruske milicije koje su otele dio istočne Ukrajine, ukrajinski zvaničnici i zapadne gupe za ljudska prava optužujuda je u tim područjima  počinio ratne zločine.
    
Dodatno, Girkinu je holandski sud u odsustvu izrekao doživotnu kaznu zatvora 2022. godine zbog njegove navodne uloge u obaranju leta Malazija Airlajnsa iznad istočne Ukrajine 2014. godine, što je on negirao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana