Ruski tanker pogođen pomorskim dronom nedaleko od Krimskog mosta

GS/Agencije
Ruski tanker pogođen pomorskim dronom nedaleko od Krimskog mosta

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini ušao je u 528. dan.Rat je dostigao kritičnu tačku, a dalji razvoj događaja mogao bi da utiče na budućnost zemlje i na bezbjednost Evrope, ocjenjuje BBC. Ruski tanker "Sig" oštećen je na južnom prilazu Kerčkom moreuzu nedaleko od Krimskog mosta, vjerovatno u napadu pomorskog drona, saopštila je pres-služba ruske federalne agencije za pomorski i riječni saobraćaj .

Zaharova: Teroristički napad Kijeva na civilni brod u Kerčkom moreuzu

Rusija najoštrije osuđuje ukrajinski napad na ruski civilni brod u Kerčkom moreuzu, saopštila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Snažno osuđujemo teroristički napad na civilni brod koji ne samo da je doveo u opasnost živote članova posade, već je mogao i da izazove veliku ekološku katastrofu", objavila je Zaharova na sajtu ministarstva, prenosi Tas.

Prema njenim rečima, vlasti u Kijevu se ne suočavaju sa osudom zapadnih zemalja i međunarodnih organizacija, zbog čega primenjuju sve više novih terorističkih tehnika, ovog puta u vodama Crnog mora.

"Varvarski teroristički napad koje je počinio Kijev neće ostati bez odgovora, a nalogodavci i izvršioci će biti pozvani na  

 

Počeo dvodnevni međunarodni skup posvećen rusko-ukrajinskom sukobu u Džedi

U Saudijskoj Arabiji danas su počeli razgovori o rusko-ukrajinskom sukobu, javili su saudijski mediji.

Dvodnevni sastanak koji se održava u saudijskom gradu Džedi deo je diplomatskog pritiska kojim zvanični Kijev pokušava da pridobije podršku zemalja koje nisu među ključnim zapadnim saveznicima Ukrajine.

U razgovorima učestvuju visoki zvaničnici iz 40-ak država uključujući Sjedinjene Američke Države, Kinu i Indiju.

Zvanični Kijev i zapadni saveznici se nadaju da će ovi razgovori dovesti do sporazuma o ključnim principima za miran završetak rata između Rusije i Ukrajine i podrške Ukrajini iz zemalja tzv. globalnog juga koje nisu bile voljne da zauzmu stranu u sukobu koji je pogodio globalnu ekonomiju.

Rusija ne prisustvuje sastanku u Džedi, iako je Kremlj saopštio da će pratiti tok ovih razgovora. Ukrajinski, ruski i zvaničnici brojnih drugih zemalja ocenili su da za sada nema izgleda za pokretanje direktnih mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je nadu da će razgovori dovesti do mirovnog samita na kojem bi globalni lideri podržali ukrajinski stav kojim se zahteva da Rusija vrati sve ukrajinske teritorije i povuče sve svoje trupe sa teritorije Ukrajine.

 

SBU Ukrajine: Izveli smo napad pomorskim dronom na ruski tanker "Sig"

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) je noćas zajedno sa ukrajinskom mornaricom izvela specijalnu operaciju, u kojoj je pomorskim dronom napadnut veliki naftni tanker Ruske Federacije „Sig“, rekli su izvori u SBU za ukrajinske medije.

Tanker je prevozio gorivo za ruske trupe, prenosi Interfaks Ukrajina.

Kako se navodi, specijalna operacija je izvedena pomoću pomorskog drona, koji je nosio 450 kilograma TNT-a.

Ističe se da je operacija izvedena u teritorijalnim vodama Ukrajine.

Prethodno je ruska Federalna agencija za pomorski i riječni saobraćaj saopštila da je tanker "Sig" oštećen na južnom prilazu Kerčkom moreuzu nedaleko od Krimskog mosta, vjerovatno u napadu pomorskog drona,

U saopštenju se navodi da tanker nije potonuo, kao i da niko od 11 članova posade nije povrijeđen.

U Džedi danas mirovna konferencija bez predstavnika Moskve

U Saudijskoj Arabiji ovog vikenda održava se konferencija za pronalaženje mirnog rješenja sukoba u Ukrajini na kojoj neće učestvovati predstavnici Rusije.

Ukrajina i njeni saveznici nadaju se da će se zvaničnici četrdesetak država na konferenciji saglasiti sa ključnim principima o okončanju sukoba u toj zemlji.

-Očekujemo da će razgovori biti teški, ali isto tako računamo na to da ćemo uvjeriti dodatni broj zemalja da pruže podršku mirovnoj formuli Ukrajine - rekao je šef ukrajinske delegacije Andrej Jermak.

Iz Kremlja je saopšteno da će pratiti konferenciju, a Kina u Džedu šalje specijalnog predstavnika za evroazijska putanja Li Huija.

Ukrajinski, ruski i međunarodni zvaničnici navode da trenutno ne postoje šanse za direktne mirovne razgovore između Rusije i Ukrajine.

Cilj Ukrajine je da je oformi širu koaliciju za diplomatsku podršku izvan kruga svojih zapadnih pristalica i traži podršku zemalja poput Indije, Brazila u Južnoafričke Republike, koje su se do sad izjašnjavale kao neutralne u sukobu.

BBC:Dva mjeseca kontraofanzive,napredak sporiji nego što su se nadali Ukrajina i Zapad

Rat u Ukrajini je dostigao kritičnu tačku, a dalji razvoj događaja mogao bi da utiče na budućnost zemlje i na bezbjednost Evrope, ocjenjuje BBC.

U analizi se ukazuje da je „Ukrajina, tokom 18 mjeseci invazije Rusije, uglavnom bila u defanzivi, sprečavajući ruske snage da zauzmu više teritorije, ali da je ljetos, koristeći vojnu opremu koju joj je isporučio Zapad, krenula u ofanivu, pokušavajući da protjera ruske snage sa teritorija koje su zauzele na istoku i jugu zemlje“.

Jedan pogled na mapu istočne i južne Ukrajine pokazuje da se za dva mjeseca od početka kontraofanzive nije mnogo toga promijenilo, navodi BBC i dodaje da Rusija i dalje zauzima skoro  petinu Ukrajine, uključujući gradove Donjeck, na istoku, i Marijupolj, koji je zauzela nakon višemjesečne opsade, i da su njene snage dobro utvrđene.

Zapravo, nije se mnogo toga promijenilo od novembra 2022. godine, kada je Ukrajina ostvarila svoj posljednji značajan uspeh, zauzevši južni grad Herson i velika područja na sjeveroistoku.

Ali, bilo je i dobrih vijesti za Ukrajinu, ukazuje se u analizi i navodi da su ukrajinske trupe nedavno zauzele selo Staromajorskoje u regionu Donjecka, da je Kijev povratio pojedine male oblasti oko Bahmuta, na istoku, koje je ranije ljetos izgubio i da je ostvario manje uspjehe u regionu Zaporožja, na jugu, koji se smatra ključnim za uspjeh kontraofanzive.

Naime, ukrajinski prodor kroz deo teritorije pod kontrolom Rusije do Azovskog mora poremetio bi ruske rute snabdijevanja i odsjekao njihove snage na Krimu, ukazuje se u analizi.

Navodi se da su za dva mjeseca ukrajinske trupe napredovale najviše oko 16 kilometara u dvije oblasti duž dijela fronta od 160 kilometara.

Napretka ima, ali je on sporiji nego što su se nadali Ukrajina i njeni zapadni saveznici, ocjenjuje BBC.

U analizi se ukazuje da su ukrajinske snage napale na tri dijela fronta, koristeći opremu koju im je isporučio Zapad, i istražujući slabe tačke duž cijele linije fronta dugog 1.125 kilometara, ali da su Rusi predvidjeli te namjere i mjesecima gradili najveća utvrđenja u novijoj istoriji.

Tri reda rovova, bunkeri, betonske piramidalne zamke za tenkove (takozvani „zmajevi zubi“) i hiljade nagaznih mina predstavljaju ogromnu prepreku za napredovanje ukrajinskih snaga.

Marina Miron, stručnjak za odbranu na Kraljevskom koledžu u Londonu, kaže da je Ukrajina morala da smanji svoje ambicije na jugu, uključujući težnje da povrati Krim.

-Mislim da se to neće desiti u skorije vrijeme - kaže ona.

Ocjenjuje da je najviše čemu Ukrajina može da se nada - potencijalno ponovno zauzimanje Tokmaka, koji se nalazi na ključnoj ruti na jugoistoku zemlje, oblasti koja je logističko čvorište za ruske snage.

U analizi se navodi da je Ukrajina u junu poslala kolonu oklopnih vozila prema Tokmaku, ali da se na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi kako tenkovi Leopard i borbena vozila Bredli nailaze na minsko polje, a zatim ih napada ruska artiljerija.

Čini se da je ruska vojska ispravila pojedine greške koje je pravila tokom prvih 12 mjeseci invazije i pokazala se iznenađujuće inovativnom i efikasnom u odbrani, navodi se u tekstu i dodaje da Rusija koristi mnogo protivtenkovskih mina i da je počela da koristi svoje vazdušne snage, kao što su jurišni helikopteri Ka-52 Aligator.

Dok je Rusija postavljala odbranu, Ukrajina je okupljala desetak novoformiranih oklopnih brigada, od kojih su mnoge obučavane u Evropi i snabdijevene boljom opremom od ruskih, navodi BBC i ukazuje da Ukrajina sada ima mogućnost da lansira rakete duboko iza ruskih linija, ciljajući skladišta goriva, komandne i kontrolne centre, što bi moglo da oslabi odbranu Rusije.

Na kraju krajeva, vrijeme nije na strani Ukrajine, ocjenjuje BBC i ukazuje da će kiše na jesen neasfaltirane puteve pretvoriti u blato i otežati, ako ne i učiniti nemogućim, dalje napredovanje ukrajinskih snaga i da će na proljeće početi ciklus predsedničkih izbora u SAD.

Ako Ukrajina do tada ne ostvari odlučujući napredak na bojnom polju, daleko je od izvjesnog da će podrška SAD i NATO-a biti nastavljena na tako visokom nivou kao sada, zaključuje u analizi BBC.

Rusija: Tanker oštećen vjerovatno u napadu pomorskog drona na ulazu u Kerčki moreuz

Ruski tanker "Sig" oštećen je na južnom prilazu Kerčkom moreuzu nedaleko od Krimskog mosta, vjerovatno u napadu pomorskog drona, saopštila je pres-služba ruske federalne agencije za pomorski i riječni saobraćaj .

U saopštenju se navodi da je tanker oštećen u petak, da nije potonuo, kao i da niko od 11 članova posade nije povrijeđen.

Ističe se da je spasilački tegljač "Merkur" privezan za tanker na kojem će biti sanirano oštećenje, preneo je Interfaks.

Prolazak automobila na Krimskom mostu nastavljen je nakon tročasovnog zaustavljanja saobraćaja, navodi se na Telegram kanalu sa zvaničnim informacijama o situaciji na prilazima.

Savjetnik šefa Krima Oleg Ključkov prethodno je rekao da je do zaustavljanja saobraćaja došlo zbog "prijetnje napadom".

Saobraćaj na Krimskom mostu bio je blokiran svakodnevno tokom ove sedmice, ponekad i po nekoliko puta.

Na Krimskom mostu jedna traka je otvorena za saobraćaj nakon što su most 17. jula napala dva ukrajinska drona kada je oštećena dionica puta.

Zelenski: Ukrajinski izvoz je ključni faktor stabilnosti tržišta hrane

Ukrajinski izvoz je ključni faktor stabilnosti tržišta hrane i stoga,  zajedno sa partnerima, Ukrajina radi na garantovanju bezbjednosti hrane, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u noćnom video obraćanju.

-Ukrajinski izvoz hrane je ključni faktor stabilnosti tržišta hrane. I radimo sa svim našim partnerima kako u regionu, tako i u svietu uopšte na garantovanju prehrambene sigurnosti - rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

U Džedi u Saudijskoj Arabiji danas počinje sastanak savjetnika šefova država i stranih diplomatskih zvaničnika u vezi sa ukrajinskom formulom mira, a prema riječima Zelenskog, na ovom skupu će biti predstavljene mnoge zemlje i različiti kontinenti, uključujući i globalni jug.

- To je veoma važno jer u pitanjima kao što je bezbjednost hrane, sudbina miliona ljudi u Africi, Aziji i drugim dijelovima svijeta direktno zavisi od toga koliko će svijet biti brz u primjeni Formule mira - istakao je predsjednik Ukrajine.

Danilov: Kijev neće tražiti dozvoli da uništi neprijateljske vojne ciljeve

Ukrajina ne namjerava da traži ničiju dozvolu da uništi neprijateljske vojne ciljeve, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov, u ekskluzivnom intervjuu za Ukrajinski radio, komentarišući napad dronom na ruski desantni brod Olenegorskij Gornjak kod obala ruske Novorosije.

- Postupaćemo onako kako smatramo da je potrebno, prvo, da obezbijedimo svijet prehrambenim proizvodima, a drugo, da obezbijedimo ekonomsku komponentu za naše poljoprivredne proizvođače - rekao je Danilov, prenosi Ukrinform.

Kako je prethodno saopšteno, bespilotne letjelice kamikaze na moru napale su desantni brod ruske mornarice Olenegorskij Gornjak, koji se nalazio u ruskom gradu Novorosijsk.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je napad odbijen, a u medijima su se pojavili snimci na kojima se vidi kako brod vuče sa jasnim znacima pričinjene štete.            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana