Ruski sistemi PVO noćas uništili 11 ukrajinskih dronova

GS/Agencije
Ruski sistemi PVO noćas uništili 11 ukrajinskih dronova

MOSKVA, KIJEV Rat u Ukrajini traje 582. dana. Ruski sistemi PVO uništili su noćas 11 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Kurske i Kaluške oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.Rusija je uputila Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija nacrt predsjedničke izjave o terorističkom napadu na gasovode Sjeverni tok.

Šojgu: Članice ZND moraju da imaju jaku vojsku

Vojno i političko stanje u svijetu obavezuje članice Zajednice nezavisnih država (ZND) da imaju snažnu vojsku sposobnu da brzo reaguje na rastuće prijetnje, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

On je tokom sastanka Savjeta ministara odbrane ZND u Tuli najavio da će danas biti započete zajedničke pripreme za proslavu 80. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu, iz kojeg se i dalje mogu naučiti neke lekcije.

-To je, konkretno, potreba za dobro opremljenim i obučenim oružanim snagama spremnim da adekvatno odgovore na izazove i prijetnje. Trenutna vojna i politička situacija nas obavezuje da to učinimo - rekao je Šojgu.

Šojgu je predložio da se vode razgovori o globalnoj agendi, ciljevima saradnje agencija za odbranu, načinima za proširenje veza i jačanje tradicionalnih područja saradnje, te o potrazi za novim područjima i načinima, javio je TASS.

 

 

London uveo sankcije protiv zvaničnika Krima i otcijepljenih ukrajinskih oblasti

Britanska vlada saopštila je danas da je uvela sankcije protiv zvaničnika Krima i otcijepljenih Zaporoške, Hersonske i Donjecke oblasti.

Kako se navodi, njima je zamrznuta sva imovina u Velikoj Britaniji i uvedena zabrana putovanja, prenosi Skaj njuz.

-Velika Britanija nikada neće priznati ruske pretenzije na teritoriju Ukrajine - poručio je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

Pored toga, na listu sankcija su dodati ruski ministar za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov i sekretarka ruske Centralne izborne komisije Natalija Aleksejevna Budarina.

Ukrajina: U Nikolajevu u raketnom napadu oštećen infrastrukturni objekat

U gradu Nikolajevu, na jugu Ukrajine, u raketnom napadu oštećen je infrastrukturni objekat, saopštio je danas načelnik oblasne vojne uprave Vitalij Kim.

-Ujutro 29. septembra, oko 04.13 časova grad Nikolajev je bio izložen raketnom napadu. Pogođen je infrastrukturni objekat na periferiji grada - napisao je Kim na Telegramu, prenosi Rojters. Serija eksplozija čula se jutros u regionima Sumi i Nikolajev, prenijeli su ukrajinski mediji.

Ruski sistemi PVO noćas uništili 11 ukrajinskih dronova

Ruski sistemi PVO uništili su noćas 11 ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad Kurske i Kaluške oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

-U noći 29. septembra zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnim letjelicama tipa aviona na objekte na teritoriji Rusije. Dežurni sistemi PVO uništili su 11 ukrajinskih bespilotnih letjelica, od kojih jednu iznad teritorije Kaluške oblasti i 10 iznad Kurske oblasti - saopštilo je Ministarstvo na Telegramu.

Ukrajinske oružane snage redovno granatiraju ruske pogranične teritorije, izvode udare bespilotnim letelicama i sabotaže, navodi agencija RIA Novosti.

Rusija proslijdila SB UN nacrt izjave o terorističkom napadu na Sjeverni tok

Rusija je uputila Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija nacrt predsjedničke izjave o terorističkom napadu na gasovode Sjeverni tok, izjavio je prvi zamjenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski.

-Kao što smo najavili na zaijsedanju Savjeta bezbjednosti UN 26. septembra o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok, objavili smo nacrt predsjedničke izjave o ovom terorističkom napadu- naveo je Poljanski na Telegramu, prenijela je agencija RIA Novosti.

On je istakao da će ruske vlasti vidjeti koje će, kako je naveo, “manevre” njihove zapadne kolege preduzeti kako bi izbjegli da Savjet izrazi jasan stav u vezi sa tim.

Eksplozije na dva ruska gasovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 dogodile su se 26. septembra 2022. godine.

Njemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je ijreč o ciljanoj sabotaži.

Operater Sjevernog toka Nord Stream AG saopštio je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće procijeniti vremenski okvir za popravke.

Rusko tužilaštvo pokrenulo je postupak povodom akta međunarodnog terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana