Ruski patrijarh pozvao poglavare crkava u svijetu da pomognu UPC

Srna
Ruski patrijarh pozvao poglavare crkava u svijetu da pomognu UPC

MOSKVA- Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril pozvao je druge crkve širom svijeta i međunarodne organizacije da podrže Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) u vezi sa zakonom koji se razmatra u ukrajinskom parlamentu o njenoj zabrani.

Patrijarhova poruka upućena je papi Franji, poglavaru Anglikanske zajednice, patrijarhu Koptske crkve i drugim poglavarima crkava, kao i generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu, generalnom sekretaru OEBS-a Helgi Šmid i specijalnom izvjestiocu Savjeta UN za ljudska prava.

-Molim vas da preduzmete sve moguće mjere da spriječite nastavak masovnog kršenja prava vjernika UPC, između ostalog i kroz razgovore u vašoj organizaciji na čijem ste čelu o aktuelnoj situaciji, kroz pripreme stručnih izveštaja, kao i slanjem specijalnih misija radi utvrđivanja činjenica - objavljen je poziv patrijarha na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

On je napomenuo da se mjere za sprečavanje bezakonja mogu preduzeti prije nego što prijedlog zakona bude razmotren u narednim čitanjima, kao i prije nego što stupi na snagu i počne da funkcioniše, prenosi “Sputnjik”.

Ruski patrijarh je dodao da UPC ostaje lišena efikasne pravne zaštite u uslovima ugroženosti života i zdravlja vjernika, ocijenivši da su ovakvu situaciju stvorili vjerski ekstremisti uz popustljivost vlasti.

Vrhovna rada juče je u načelu usvojila nacrt zakona, koji predviđa zabranu Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana