Ruski novinar koji je bio uhapšen na Kipru, napustio ostrvo

Tanjug
Ruski novinar koji je bio uhapšen na Kipru, napustio ostrvo

NIKOZIJA- Ruski novinar, uhapšen na Kipru zbog toga što je procijenjeno da predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost, napustio je to ostrvo, javili su državni kiparski mediji.

Njegovo hapšenje, koje se dogodilo u četvrtak u Nikoziji, izazvalo je retku krizu u odnosima između Rusije i Kipra, pa je kiparski ambasador u Rusiji pozvan u ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi kako bi objasnio ovaj potez, prenosi Rojters.

Ruski mediji naveli su da je riječ o novinaru ''Ruske gazete'' Aleksandru Gasjuku koji je priveden prije dva dana u Nikoziji. Kiparska policija koristila je tom prilikom fizičku silu i taktiku zastrašivanja prilikom privođenja novinara  Gasjuka, prenio je tada TAS S, pozivajući se na njegovo svjedočenje.

''Prilikom privođenja, kiparska policija je koristila silu, bez očiglednih razloga i pred brojnim svjedocima'', rekao je Gasjuk i dodao da mu je policija prijetila deportacijom.

On je rekao da mu je prilikom privođenja povrijeđena ruka i da je naknadno hospitalizovan.

Prema njegovim riječima, tokom pritvora mu je rečeno da mu je oduzeta boravišna dozvola jer predstavlja bezbjednosnu prijetnju.

 ''Iz vlasti Republike Kipar su mi rekli da mi je prevremeno oduzeta radna boravišna dozvola, koja važi do 2024. godine, jer navodno predstavljam pretnju po javni red i bezbjednost, a na ostrvu boravim ilegalno'', rekao je Gasjuk i dodao da ima važeću novinarsku akreditaciju koju je izdala Kancelarija za štampu i informisanje Republike Kipar.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da su sugestije da se novinar bavio neprimerenim aktivnostima "apsolutno bez osnova".

Kiparski javni servis CyBC javio je danas da je Gasjuk napustio ostrvo kasno sinoć. Kipar nije naveo pojedinosti o ovom incidentu, osim što je saopšteno da su vlasti preduzele sve mjere da zaštite nacionalnu bezbednost.

Portparol kiparskog ministarstva spoljnih poslova odbio je da za Rojters komentariše incident.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana