Ruski milijarder Abramovič osporava sankcije EU uvedene protiv njega

Tanjug
Ruski milijarder Abramovič osporava sankcije EU uvedene protiv njega

MOSKVA - Ruski milijarder Roman Abramovič danas ćee osporiti sankcije Evropske unije koje su mu uvedene poslije rata u Ukrajini, tvrdeći da su ograničenja uvedena samo zato što je on poznati Rus, rekao je izvor Rojtersa koji ima saznanja o tome.

Nakon što je Rusija počela napad na Ukrajinu 24. februara, EU je uvela sankcije ruskim zvaničnicima i velikom broju ruskih biznismena, zamrznuvši na stotine milijardi dolara ruske imovine. EU je u martu 2022. opisala Abramoviča, koji ima 56 godina, kao oligarha koji ima bliske veze sa Vladimirom Putinom, uključujući "privilegovani pristup" ruskom predsjedniku, za šta EU tvrdi da mu je pomoglo da zadrži svoju imovinu.

Abramovič je podneo žalbu na sankcije EU 25. maja 2022. godine, a u četvrtak će Sud pravde Evropske unije saslušati izlaganje, rekao je za Rojters izvor koji ima saznanja o tome. Njegovi advokati će tvrditi da su sankcije EU neosnovane i da su uvedene isključivo zato što je on poznati ruski biznismen, rekao je izvor.

"Nije sankcionisan zbog dokaza koji se odnose na kriterijume: sankcionisan je jednostavno zato što je politički najpoznatiji ruski biznismen morao da bude sankcionisan čak i ako je to očigledna greška", dodao je on. Abramovič, koji takođe, ima izraelsko državljanstvo, je jedan od najmoćnijih biznismena koji je zaradio bogatstvo nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Forbs procenjuje da ima bogatstvo vrijedno 9,2 milijarde dolara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana