Ruski mediji: Osumnjičeni za eksploziju auta priznao da je sarađivao sa službama Ukrajine

Tanjug
Foto: RT

MOSKVA - Osumnjičeni za eksploziju automobila u Moskvi 24. jula, Jevgenij Serebrjakov, priznao je danas pred ruskim istražiteljima da je sarađivao sa ukrajinskim obavještajnim službama i da je po nalogu agenta Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU) digao u vazduh automobil, prenosi Interfaks pozivajući se na snimak saslušanja koji je objavila ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB).

Dodaje se da je osumnjičeni priznao da mu je za ubistvo pripadnika ruskog Ministarstva odbrane obećana nagrada do 20 hiljada dolara.

Agencija navodi da je Serebrjakov rekao tokom ispitivanja da je prošle godine odlučio da sarađuje sa ukrajinskim specijalnim službama, da ih je kontaktirao putem interneta i ponudio da ubije pripadnika ruskog Ministarstva odbrane.

On je naveo da je zatim počeo da komunicira sa izvjesnim Ijom, koji je, prema njegovim pretpostavkama, „zaposlen u SBU“.

Serebrjakov je takođe rekao da je imao jedan sastanak u Istanbulu sa tim agentom i da je dobio komponente da sastavi improvizovanu eksplozivnu napravu, kao i da je predložio da eliminiše pripadnika ruskog Ministarstva odbrane.

Naveo je da je osnovu uputstva sastavio eksplozivnu napravu i stavio je ispod automobila.

„Ilja mi je obećao ukrajinsko državljanstvo i nagradu od 10 do 20 hiljada dolara“, naveo je Serebrjakov.

On je jutros izručen Rusiji iz Turske, gde je uhapšen u Bodrumu istoga dana kada je došlo do eksplozije automobila, 24. jula, saopštio je Centar za odnose sa javnošću ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB).

U Moskvi je 24. jula eksplodirao automobil, a rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je tada da je detonirao predmet „koji je bio ugrađen u automobil“.

U eksploziji je povrijeđen bračni par.

Izvor je rekao za Interfaks da je vlasnik automobila pukovnik Oružanih snaga Rusije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana