Ruski jurišni odredi nastavljaju operacije na zapadu Artjomovska

GS/Agencije
Foto: Ilustracija

MOSKVA/KIJEV - Specijalna vojna operacija ruske vojske, 426. dan. Nastavljaju se borbe na više dijelova fronta u Donbasu. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je sa generalnim sekretarom UN o Ukrajini i drugim pitanjima. Ukrajinske snage se spremaju za ofanzivu na teritoriji LNR.

Mađarska želi zabranu uvoza ukrajinskih žitarica do kraja godine

Mađarska i druge zemlje EU koje su nedavno zabranile uvoz žitarica iz Ukrajine žele da ona traje do kraja 2023. godine.

"Voljeli bismo da Evropska komisija prihvati mjere koje smo donijeli, pošto želimo da ih zadržimo do kraja ove godine i tako dozvolimo našim poljoprivrednicima da požnju useve i uskladište ih", napisao je danas na Fejsbuku mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

Poljska je bila prva zemlja EU koja je zabranila uvoz ukrajinskih žitarica i poljoprivrednih proizvoda da bi zaštitila svoje farmere, a prošle nedelje je isti korak učinila i Mađarska, kojoj su se pridružile Slovačka i Bugarska.

Navedene zemlje su postale tranzitne rute za ukrajinsko žito koje nije izvezeno preko ukrajinskih luka u Crnom moru.

Zbog uskih grla su milioni tona ukrajinskih žitarica ostali u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom, kao što su Mađarska i Poljska, podsjeća britanska agencija.

Švedska proteruje pet ruskih diplomata

Švedske vlasti proglasile su pet ruskih diplomata personama non grata, rekao je tamošnji šef diplomatije Tobijas Bilstrem.

Ministarstvo spoljnih poslova Švedske pozvalo je ruskog ambasadora Viktora Tatarinceva i obavjestilo ga o ovoj odluci, prenosi Interfaks.

Prema Bilstromovim riječima, Stokholm doneo takvu odluku zbog postupaka diplomata koji su "nespojivi sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima".

Ministarstvo spoljnih poslova Norveške proglasilo je 13. aprila 15 radnika ruske ambasade nepoželjnima zbog sumnje da su se bavili špijunažom.

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

- Ruski jurišni odredi nastavljaju aktivne operacije uništavanja neprijatelja u zapadnom dijelu Artjomovska;

- Ruske oružane snage su za dan likvidirale oko 360 ukrajinskih vojnika i plaćenika u pravcu Donjecka;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su za dan do 65 vojnika u pravcu Kupjanska;

- Ruski PVO sistemi oborili su 15 ukrajinskih dronova;

- Zaustavljene su aktivnosti četiri ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u harkovskoj oblasti i LNR;

- Vazdušno-desantne snage i avijacija zaustavili su pokušaje Oružanih snaga Ukrajine da prebace rezerve u Artjomovsk;

- U Harkovskoj oblasti uništeno je skladište municije 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Ruske oružane snage likvidirale su više od 120 vojnika Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine u području Krasnog Limana za dan su dostigli 80 vojnika.

 

Kijev: Dve žene poginule u napadu na Kupjansk

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopštila je da je pronađeno tijelo još jedne žene poslije raketnog napada ruskih snaga na Kupjansk i da je ranjeno deset osoba.

Spasilački timovi raščišćavaju ruševine lokalnog istorijskog muzeja kojeg je, kako tvrdi šef kabineta predsjednika Vladimira Zelenskog i regionalni guverner, pogodila raketa sistema S-300

Ukrajina nastoji da pošalje što više lažnih signala kada je riječ o mjestu i vremenu potencijalne kontraofanzive, piše "Politiko".

Podoljak: Potreban međunarodni pritisak na Rusiju zbog sporazuma o žitu

Savjetnik predsjednika Ukrajine Mihajlo Podoljak izjavio je da prijedlog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa o produženju i poboljšanju sporazuma o izvozu žita može da uspije samo ako međunarodna zajednica izvrši pritisak na Rusiju.

"Ukrajina će i dalje slijediti dogovore sa Turskom i UN i dostavljati pošiljke žita na njihovo odredište", rekao je Podoljak, prenosi Rojters.

Guteres je u pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu iznio svoje prijedloge za "poboljšanje, produženje i proširenje" sporazuma o žitu.

Moskva je signalizirala da neće dozvoliti produženje sporazuma o žitu nakon 18. maja, zato što njeni zahtevi vezani za ruski izvoz žita nisu bili uvaženi.

Zelenski: U ruskom granatiranju Kupjanska jedna osoba poginula, 10 ranjeno

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je u ruskom granatiranju grada Kupjanska, na istoku Ukrajine, poginula jedna osoba, a 10 povrijeđeno.

Zelenski je na Telegramu napisao da je pogođen muzej i da je poginuo zaposleni u muzeju, a da pod ruševinama ima još ljudi. 

Načelnik Harkovske oblasne uprave Oleg Sinegubov naveo je da su ruske snage gađale centar Kupjanska sa raketama S-300 i da je od 10 povrijeđenih osoba njih troje hospitalizovano. 

Prema riječima Sinegubova, dvije osobe su ostale pod ruševinama, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ambasador Moldavije u Rusiji pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova

Ambasador Moldavije u Rusiji pozvan je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova gdje mu je uručena protestna nota zbog odluke Kišinjeva da jednog ruskog diplomatu proglasi za nepoželjnu osobu.

U noti koju je primio ambasador Lilijan Darij navodi se da ruska strana proteruje jednog zaposlenog moldavske ambasade u Moskvi i izražava se odlučan protest zbog neprijateljskih poteza Moldavije.

Kijev će do kraja aprila imati 12 brigada sa po 4.000 vojnika svaka, a ofanzivu planira u maju, piše „Njujork tajms" pozivajući se na procurela dokumenta Pentagona.

SAD i saveznici u NATO obučavaju i snabdevaju devet brigada.

Ruske snage uništile uporište protivnika i devet skrovišta u pravcu ka Kupjansku

Ruske snage uništile su uporište protivnika i devet skrovišta u pravcu ka Kupjansku, rekao je za Sputnjik oficir, predstavnik pres centra grupe "Zapad" Jaroslav Jakimkin.

Takođe su sprečena tri pokušaja da se izvrši smena ukrajinskih jedinica.

Ukrajinske diverziono-obaveštajne grupe aktivirale su se na dijelu fronta kod Kupjanska

Ukrajinske diverziono-obaveštajne grupe aktivirale su se na dijelu fronta kod Kupjanska, rekao je vojni ekspert Andrej Maročko.

Ukrajinske snage koncentrisale su snage i tehniku za ofanzivu u LNR, rekao je vojni ekspert, potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana