Ruski general: Sukob u Ukrajini mogao bi da preraste u rat velikih razmjera

Tanjug
Ruski general: Sukob u Ukrajini mogao bi da preraste u rat velikih razmjera

BEOGRAD - Načelnik vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general-pukovnik Vladimir Zarudnicki izjavio je da nije isključena mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini u veliki rat u Evropi.

On je u tekstu za časopis “Vojna misao” publikaciju ruskog Ministarstva odbrane, napisao da raste vjerovatnoća uvlačenja Rusije u novi vojni konflikt, a da je Zapad sebi kao cilj postavio “strateški poraz” Rusije, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim riječima, okončanje konflikta u Ukrajini neće označavati i kraj konfrontacija Rusije i Zapada, s obzirom na to da je pokrenut proces transformacije postojećeg svjetskog poretka “koji je povezan sa porastom kontradikcija, a čije rješavanje praktično uvijek dovodi do upotrebe vojne sile”.

-Nije isključena mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini od širenja učesnika „proksi-snaga“, koje se koriste za vojno suprotstavljanje Rusiji, do rata velikih razmjera u Evropi - navodi Zarudnicki.

On je ukazao da značajno raste mogućnost uvlačenja Rusije u novi vojni sukob i objasnio da SAD i zapadni saveznici svim metodama pokušavaju da sačuvaju svoju hegemoniju, koja je postala njihov način postojanja na račun ostatka svijeta.

Navodi da su SAD u tom kontekstu postavile sebi konkretan cilj - da Rusiji nanesu “strateški poraz” i destabilizuju situaciju na njenoj teritoriji.

-Osnovni izvor vojnih prijetnji našoj zemlji je antiruska politika SAD i njenih saveznika, koji vode hibridni rat novog tipa čiji je cilj sveopšte slabljenje Rusije, ograničenje njenog suvereniteta i rušenje teritorijalne cjelovitosti- piše ruski general.

On navodi da direktna prijetnja postojanju Rusije zahtijeva sve jače sisteme osiguranja njene vojne bezbjednosti u postojećim uslovima i da se može izdvojiti niz tendencija u cilju promjenu sistema vojne bezbjednosti.

Prvo, neophodno je da se strukture za osiguranje vojne bezbjednosti Rusije usklade sa razmjerama i vrstama vojnih prijetnji i neophodno ih je objektivno procijeniti. Druga tendencija je prelazak na modulni princip u realizaciji mjera za osiguranje vojne bezbjednosti, odnosno zaštita države ne može da bude samo vojnim mjerama, već zahtijeva konsolidaciju napora cjelokupnog društva, institucija i državnih organa. Treća tendecija podrazumijeva sklop prioriteta nacionalne bezbjednosti u oblasti osiguranja vojne bezbjednosti.

Ova tendencija podrazumijeva strogu koncentraciju državnih mjera u interesu osiguranja vojne bezbjednosti. Četvrta tendencija podrazumijeva uvećanje operativnosti i centralizaciju upravljačkog sistema za osiguranje vojne bezbjednosti.

Peta tendencija određuje uvećanje značaja potencijala prijateljskih država u rješavanju problema vojne bezbjednosti.

-Tendencije koje je autor prikazao za promjenu sistema osiguranja vojne bezbjednosti zahtijeva dalje istraživanje i, vjerovatno, će postati osnova za njeno usavršavanje u bliskoj budućnosti. Neki pravci, s obzirom na situaciju i dinamično formiranje novih pretnji vojnoj bezbjednosti našoj državi, trebalo bi vrlo brzo realizovati - rekao je Zarudnicki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana