Ruski fizičar osuđen na 15 godina zatvora zbog veleizdaje

Tanjug
Foto: Tass

MOSKVA- Gradski sud u Moskvi osudio je fizičara Aleksandra Šipljuka, direktora Instituta za teorijsku i primjenjenu mehaniku Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka i dopisnog člana Ruske akademije nauka, na 15 godina zatvora u kaznenoj koloniji maksimalnog obezbjeđenja zbog veleizdaje, prenijeli su danas ruski mediji.

U presudi sudije Aleksandra Ribaka, Šipljuk je takođe osuđen na ograničenje slobode u trajanju od godinu dana i šest mjeseci nakon puštanja na slobodu i novčanu kaznu od 500 hiljada rubalja, prenosi agencija Interfaks.
    
Prema izvještajima medija, istragom je utvrđeno da je ruski naučnik tokom naučne konferencije 2017. godine prenio kineskim predstavnicima tajne informacije u vezi sa naučnim projektom, iako Šipljuk nije priznao krivicu.
    
Pored Šipljuka, privedena su još dva naučna radnika zbog sumnje da su 2022. godine počinili izdaju.
    
Riječ je o osnivaču laboratorije „Aerogasdinamika velikih brzina“ i glavnom istraživaču Valeriju Zvegincevu i o profesoru Novosibirskog državnog tehničkog univerziteta (NSTU) Anatoliju Maslovu, koji je nadgledao aerodinamička istraživanja u svojstvu zamjenika direktora laboratorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana