Ruske trupe dobile novu seriju izviđačkih sistema "Penicilin"

Srna
Ruske trupe dobile novu seriju izviđačkih sistema "Penicilin"

MOSKVA - Ruske trupe su dobile novu seriju naprednih izviđačkih sistema "Penicilin", koji će, kako se očekuje, biti raspoređeni u Ukrajini, javila je novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na izvore.


Rusko Ministarstvo odbrane je primilo još jednu partiju naprednih akustičkih i infracrvenih izviđačkih sistema "Penicilin, koji "efikasno otkriva položaje ukrajinske artiljerije i prenosi koordinate za njihovo brzo uništavanje".

Drugi izvor je ranije rekao agenciji da su artiljerijski tragači "Penicilin" dokazali svoju vrijednost u sukobu u Ukrajini, jer su u stanju da gađaju, između ostalog, artiljeriju NATO-a.

Ovaj izviđački sistem, takođe, može da detektuje raketne i protivvazdušne sisteme i registruje akustične i infracrvene talase, što pruža operateru precizne koordinate protivničkih vatrenih pozicija.

Vrijeme potrebno za lociranje jedne mete ne prelazi pet sekundi.

Sistem "Penicilin" se ne oslanja na radio talase, što ga čini imunim na elektromagnetni rat i nemoguće ga je detektovati radio-tehničkim sredstvima.

Ovaj sistem razvilo je i proizvelo preduzeće za istraživanje i razvoj "Vektor", koje je dio ruske državne holding kompanije "Ruseletroniks".

Nova isporuka dolazi u trenutku kada Moskva pojačava svoje napore da svoju vojsku snabdije svom neophodnom opremom za sukob u Ukrajini.

Andrej Vetlužskih, šef Sindikalne federacije u Sverdlovskoj oblasti ruskog Urala, rekao je juče da su vojna preduzeća prešla na šestodnevnu radnu nedjelju.

Prošle nedjelje, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji sada obavlja funkciju zamjenika predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, izjavio je da Rusija "povećava proizvodnju najmoćnijeg oružja i municije", uključujući i ono zasnovano na "novim principima", kako bi odvratila zemlje koje podržavaju Ukrajinu u njenoj borbi protiv Rusije, podsjeća "Raša tudej".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana