Zelenski posjetio region Hersona i obećao da će "sve vratiti"

GS/Agencije
Zelenski posjetio region Hersona i obećao da će "sve vratiti"

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini – 392. dan. U Briselu će se danas i sutra na najvišem nivou raspravljati o isporuci municije Ukrajini. Dmitrij Medvedev poručuje da će se pokušaj hapšenja Putina od strane bilo koje zemlje smatrati objavom rata. Šef NATO-a poručuje da članice Alijanse treba bar 2 odsto BDP-a da troše na odbranu, kao i da je Rusija spremna da žrtvuje veliki broj vojnika zarad minimalnih dobitaka.

Ukrajina saopštila da su ruske snage napustile Novu Kahovku, Rusi negiraju

Ruske snage napustile su grad Nova Kahovka u južnoj oblasti Herson, saopštio je danas Generalštab ukrajinske vojske, ali je ruski zvaničnik, guverner regiona Herson Vladimir Saldo negirao je da su trupe napustile grad.

"Od 22. marta 2023. godine sve jedinice okupatorske vojske koje su bile raspoređene u gradu Nova Kahovka u regionu Herson, napustili su grad", stoji u večernjem izvještaju Generalštaba u kome su navedeni uslovi na prvim linijama fronta, prenio je Rojters.

Saldo je negirao izveštaj.

"Sva ruska vojna lica u Novoj Kahovki, kao i na drugim lokacijama na levoj (istočnoj) obali Dnjepra ostaju na svom mjestu", napisao je Saldo na Telegramu.    

Ruske snage prebačene na istočnu obalu Dnjepra prošlog novembra nakon napuštanja položaja na zapadnoj obali uoči kontraofanzive ukrajinskih trupa, navela je agencija.

Kaikonen: Finska ne bi trebalo da daje Ukrajini borbene avione Hornet

Finski ministar odbrane Anti Kaikonen izjavio je danas da Finska neće donirati Ukrajini borbene avione Hornet, uprkos zahtjevima Kijeva, prenosi Rojters.

Kako je naveo, Finska će zamijeniti svoju zastarjelu flotu Hornet sa F-35
lovcima koje je naručila 2021. godine. Međutim, dodao je, isporuka prvih novih aviona udaljena je bar još dve do tri godine.

Finska premijerka Sana Marin je krajem prošlog mjeseca saopštila da će ta zemlja pružiti vojnu pomoć Ukrajini. 

Kako je naveo ministar odbrane, biće isporučeno 2.500 pušaka, 150.000 komada municije, 1.500 raketnih bacača i 70.000 obroka.

Finska, koja ima 1.300 kilometara dugu granicu sa Rusijom, tradicinalno ne izvozi oružje u zone sukoba.

Slovačka isporučila Ukrajini četiri aviona MiG-29

Slovačka je predala prva četiri aviona MiG-29 koje je obećala da će donirati Ukrajini, a ostatak će u narednim nedeljama biti isporučen Kijevu, saopštilo je danas slovačko Ministarstvo odbrane. 

Slovačka je najavila da će donirati ukupno 13 aviona sovjetske proizvodnje, prenosi Rojters. 

Ova zemlja se prošle nedelje pridružila Poljskoj, takođe članici NATO, u najavi isporuke aviona Ukrajini. 

Poljski predsjednik Andžej Duda najavio je 16. marta da će ta zemlja poslati Ukrajini četiri borbena aviona MIG-29.

Zelenski posjetio region Hersona i obećao da će "sve vratiti"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je objavio snimak svoje posete južnom ukrajinskom regionu Herson, gdje je obišao lokalnu infrastrukturu i obećao da će "sve vratiti" nakon ruske invazije, javlja Rojters.

„Sve ćemo vratiti, sve ćemo obnoviti. Kao i sa svakim gradom i selom koji je stradao zbog okupatora“, poručio je Zelenski na Telegram kanaul ispod snimka posjete Hersonskoj oblasti. 

On je naveo da je razgovarao sa lokalnim stanovništvom o njihovim aktuelnim problemima i potrebama.                  

Radnici u regionu sada su zauzeti vraćanjem struje i vodosnabdijevanja.

„Moramo da obezbijedimo potpunu restauraciju i zaštitu našeg energetskog sektora. Zahvalan sam svima koji ovo rade ovo i vraćaju svjetlost našem narodu!", napisao je Zelenski u posebnom postu koji ga prikazuje kako  pregleda energetsku infrastrukturu.

Kako podsjeća britanska agencija, Zelenski je u srijedu posjetio trupe u blizini grada Bahmuta na istočnoj liniji fronta.

Ukrajinska kontraofanziva prošle godine potisnula je ruske trupe, koje su napustile regionalnu prestonicu Herson poslije više mjeseci držanja grada pod opsadom.

Ruske snage se preusmjeravaju ka Avdejevki

Ruska artiljerija uništila je ukrajinsko skladište municije u blizini naselja Marinka u regionu Donjecka, rekao je danas portparol borbene grupe "Jug" Ivan Bigma.

Bigma je izjavio za TAS S da su tri ukrajinska uporišta sa ljudstvom i vatrenim oružjem, kao i ukrajinsku privremenu bazu, uništile ruske snage u blizini Avdejevke.

Britanski obavještajci: Ruske snage kontrolišu dijelove prilaza Kremini

Britanska obavještajna služba saopštila je da ruske snage ponovo imaju pod kontrolom dijelove prilaza ukrajinskom gradu Kremini.

Ističu i da je ruska vojska osvojila nekoliko kilometara teritorije, kao i da ruski komandanti vjerovatno pokušavaju da prošire zonu bezbjednosti, ali i da povrate kontrolu nad Kupjanskom.

Stoltenberg: Članice NATO-a da troše bar 2 odsto BDP-a na odbranu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za Gardijan da predsjednik RF Vladimir Putin trenutno nema planove čije sprovođenje bi dovelo di mira u Ukrajini, tako da se Zapad mora pripremiti da još dugo isporučuje oružje Kijevu.

Jens Stoltenberg je rekao da je ruski predsjednik uključen u "rat iscrpljivanja“ i rekao da želi da se članice NATO-a na sljedećem samitu Alijanse dogovore da troše minimalno 2 odsto BDP-a na odbranu.

Žestoke borbe, trenutno usredsređene oko Bahmuta, u istočnoj Ukrajini, pokazuju da je Rusija spremna "da ubaci hiljade i hiljade vojnika, da se mnogo ljudi žrtvuje za minimalne dobitke“, rekao je šef NATO-a.

Medvedev: Pokušaj neke zemlje da uhapsi Putina smatrao bi se objavom rata

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je u intervjuu za Tas da Zapad ne voli rusku i kinesku nezavisnost i da će pokušati da razbije Rusiju na manje i slabije države.

Mišel pozvao lidere EU na samit, glavna tema isporuka municije Ukrajini

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel poslao je pismo liderima država članica Unije, koje poziva na samit zakazan za danas i sutra u Briselu.

Samit počinje za radnim ručkom sa generalnim sekretarom UN, Antoniom Guteresom, na kojem će se razgovarati o ključnim geopolitičkim pitanjima i globalnim izazovima, a zatim će se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pridruži liderima putem video konferencije.

“Ono što je najvažnije, od našeg posljednjeg sastanka u februaru, radimo na hitnom povećanju proizvodnje i isporuke municije u Ukrajinu. Naš cilj je da Ukrajini obezbijedimo milion komada municije u narednih 12 mjeseci i da obezbijedimo adekvatno finansiranje. U tom cilju, moraćemo da preduzmemo mjere za jačanje proizvodnih kapaciteta evropske odbrambene industrije“, naveo je Mišel.

Ministri spoljnih poslova i odbrane EU su 20. marta u Briselu odobrili plan za isporuku Ukrajini jedan milion artiljerijske municije u sklopu zajedničkih napora u narednih dvanaest mjeseci.

Dve milijarde evra evropskog novca sufinansiraće projekat, a 27 lidera EU treba da odobri ovaj plan na najvišem nivou.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana