Ruske snage napreduju ka istoku Ukrajine

GS
Ruske snage napreduju ka istoku Ukrajine

Ruske snage napreduju ka strateški važnom gradu Pokrovsku na istoku Ukrajine, prijeteći vitalnoj ukrajinskoj liniji snabdijevanja dok Moskva nastavlja svoju sporu ofanzivu.

CNN piše da Rusija rasteže ukrajinsku odbranu već mjesecima preko čitave istočne linije fronta, pokušavajući da zauzme što je više teritorije moguće prije nego što novi ukrajinski regruti i svježa pošiljka zapadnog oružja ne stignu na bojno polje.

U ponedjeljak je rusko Ministarstvo odbrane reklo da su njihove snage preuzele kontrolu nad selom Vovče u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, a dan prije su tvrdili da su zauzeli sela Progres i Jevgenovka u istom regionu.

Ruski dobici su ostvarivani uglavnom postepeno – linija fronta se jedva pomjerila posljednjih mjeseci, ali je nedavni napredak ka Pokrovsku zabrinuo Ukrajinu i njene saveznike.

"Najveći pritisak u smjeru Pokrovska"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je težinu situacije u svom noćnom obraćanju naciji u nedjelju, navodeći da su ukrajinske trupe suočene sa “ekstremno izazovnom” stvarnošću u toj oblasti.

U smjeru Pokrovska je bio najveći broj ruskih napada ovih nedjelja – najintenzivniji neprijateljski napadi su upravo tamo i svako ko zaustavi ove ruske udare i uništi ovaj ruski ofanzivni potencijal obavlja jednu od najvažnijih misija u ovom ratu – rekao je Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana