Ruske snage granatirale objekte u centru Hersona

G.S.
Ruske snage granatirale objekte u centru Hersona

KIJEV, MOSKVA- Rat u Ukrajini 294. dan. Ruska vojska nastavila je ofanzivu u donjeckoj regiji, dok je ukrajinska vojska ponovo gađala grad Donjeck. U većem dijelu Ukrajine i dalje su na snazi restrikcije.

15.50 - Pripadnici odreda „Odvažni", centralnog vojnog okruga, odbili su nekoliko napada ukrajinske vojske na potezu Svatovo-Kremena uz pomoć borbenih vozila za podršku tenkovima „Terminator", izvještava reporter Sputnjika.

„Situacija je dalje napeta , ali držimo liniju fronta. Koristimo artiljeriju za uništavanje uporišta protivnika, tenkove, sisteme ‘Soncepek’. ‘Terminator’nam je pomogao da odbijemo nekoliko napada, bukvalno je natjerao protivnika u bjekstvo", rekao je jedan od boraca.

15.38 - Na Donjeck je sa ukrajinskih položaja ispaljeno 13 projektila kalibra 155 milimetara koji koriste snage NATO.

14.05 - Američki predsjednik Džozef Bajden mogao bi da da saglasnost da se Ukrajini isporuče raketni sistemi zemlja-vazduh „Patriot" tek kada Pentagon odgovori na sva pitanja o pripremi ukrajinske vojske za primenu tog oružja, njegovom održavanju, legalnoj osnovi za isporuku sistema i posljedicama po borbenu gotovost samih Sjedinjenih Država, piše „Vašington post" pozivajući se na izvore u administraciji.

Podsjetimo, mediji su ranije objavili da bi Amerika uskoro mogla da objavi da će Kijevu isporučiti ove sisteme.

Zamjenik predsjednika ruskog Saveta bezbjednosti Dmitrij Medvedev rekao je da ako se to dogodi, ako „Patriot" bude isporučen zajedno sa osobljem NATO, odmah će postati legitimni cilj Oružanih snaga Rusije.

13:55 - Ruske snage granatirale objekte u centru Hersona

Ruske snage granatirale su danas zgradu regionalne administracije na centralnom trgu u Hersonu na jugu Ukrajine, saopštio je zamjenik sekretara predsjednika Ukrajine Kiril Timošenko.

On je na svom nalogu na mreži Telegram objavio fotografiju na kojoj se vidi ruševna zgrada, sa srušenim plafonom i kupatilom, uz poruku da su dva sprata zgrade srušena, ali da 'srećom nema povrijeđenih'.

Ukrajina je prošlog mjeseca preuzela kontrolu nad Hersonom od ruskih snaga, što je dovelo do proslava na centralnom gradskom trgu u tom gradu, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je posjetio taj kraj kako bi pozdravio ''kraj ruske operacije'', navodi Rojters.

Nepotvrđeni snimak koji se pojavio na mreži Telegram pokazuje oblak dima kako kulja sa vrha granatirane upravne zgrade.

12:00 Zelenski potpisao odluku o raspuštanju suda u Kijevu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je zadovoljstvo zbog raspuštanja suda u Kijevu i rekao da Ukrajina može istovremeno da se bori protiv korupcije i ruske agresije.

"Ova priča je došla do kraja", rekao je Zelenski u utorak kasno uveče i istakao da je potpisao zakon kojim se raspušta Okružni upravni sud u Kijevu, prenosi Rojters.

Riječ je o instituciji koju su ukrajinske antikorupcijske vlasti uporedile sa zločinačkom organizacijom, a SAD su njenom predsedniku uvele sankcije 9. decembra.

" Nastavlja se priča o reformama, nastavlja se čak i u vrijeme takvog rata", rekao je Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.

On je potpisao zakon istog dana kada ga je usvojio ukrajinski parlament, navodi britanska agencija.

Pavlo Vovk, predsjednik suda, napisao je u objavi na Fejsbuku da je odluka o ukidanju suda čisto politička i donesena na brzinu i da će "oni koji joj danas tapšu uskoro zažaliti".

Američki Stejt Department saopštio je da je Vašington uveo sankcije Vovku "zbog traženja mita u zamjenu za miješanje u sudske i druge javne procese".

Slučaj korupcije protiv Vovka poslat je ukrajinskom visokom sudu za borbu protiv korupcije ovog ljeta, nakon što su slučajevi protiv njega godinama bili blokirani.

11:38 Ukrenergo: Ruski napadi dronovima nisu oštetili nijedan energetski objekat

Današnji ruski napadi  dronovima na Kijev i region oko ukrajinske prestonice nisu oštetili nijedan energetski objekt, saopštio je ukrajinski operater elektromreže Ukrenergo.

„Zahvaljujući briljantnom dejstvu snaga PVO, objekti energetske infrastrukture nisu oštećeni - oboreno je svih 13 dronova“, naveo je Ukrenergo na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, prenosi Rojters.

Energetska infrastruktura Ukrajine je od oktobra na meti talasa ruskih napada raketama i dronovima, dodaje britanska agencija.

09:59 Zelenski: Nema mira tamo gdje se desio ekocid

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se danas parlamentu Novog Zelanda i zatražio podršku za svoj mirovni plan u 10 tačaka za okončanje rata u Ukrajini koji je predstavio na samitu G19.

Od Novog Zelanda je konkretno zatražio podršku za tačku osam mirovnog plana, koja je vezana za zaštitu životne sredine, prenosi Gardijan.

"Nema pravog mira tamo gdje se desio ekocid, a da nije došlo do sanacije njegovih posljedica," izjavio je Zelenski.

Prema njegovim riječima, ruski napadi na Ukrajinu su doveli do kontaminacije okeana i 7,4 miliona hektara šume u Ukrajini.

Šteta načinjena životnoj sredini koja je nastala kao posljedica ratnih dejstava će godinama uticati na živote ljudi, dodao je Zelenski.

Poslije njegovog obraćanja, parlament Novog Zelanda odobrio je dodatnu humanitarnu pomoć u iznosu od tri miliona novozelandskih dolara i izglasao sankcije protiv ljudi i kompanija u Iranu koji učestvuju u proizvodnji ratnih dronova i njihovom dostavljanju Rusiji.

09:58 Gradske vlasti: Napad dronovima na Kijev

Rusija je jutros izvršila napad dronovima iranske proizvodnje na Kijev, ali je potivvazdušna odbrana spriječila veću štetu, saopštile su gradske vlasti.

Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da je u centralnom okrugu Ševčenkivskij bilo detonacija i da su oštećene dvije administrativne zgrade, ali nije pominjao žrtve.

Portparol protivvazdušne odbrane Jurij Inhat rekao je da je napad izvršen po mraku da bi bilo teže pogoditi dronove, ali da je ukajinska protivvazdušna odbrana bila efikasna.

Inhat je dodao da se još vrši provjera ukupnog broja dronova koji su danas lansirani i da je Rusija od sredine septembra koristila oko 400 ovakvih letjelica.

Za sada nije poznato da li je jutrošnji napad nanio novu štetu energetskom sistemu u regionu Kijev

07:00 Kličko: Eksplozije u gradu, oboreni dronovi "šahid"

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 10 dronova "šahid" koje proizvodi Iran, prenosi Rojters.

Agencija navodi da nije mogla da je potvrdi ovu informaciju iz nezavisnih izvora, ali je Ukrinform kasnije javio da je oboreno 13 dronova.

Kličko je ranije na Telegrau objavio da je došlo do eksplozija u kijevskoj četvrti Ševčenkijski.

Ukrinform prenosi saopštenje vojne uprave u Kijevu da su u napadu dronovima oštećene dvije administrativne zgrade.

Agencija navodi da se u Kijevu nastavlja vazdušna uzbuna, a da se na stanovnike apeluje da ostanu u skloništima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana