Ruske snage eliminisale grupu stranih plaćenika

GS/Agencije
Foto: Agencije

MOSKVA/KIJEV - Danas je tačno 10 mjeseci od početka rata u Ukrajini.

 Miru u Ukrajini svi se nadaju, ali i optimisti kažu - neće ga biti ni do kraja naredne godine. O broju stradalih nema preciznih podataka, ali ima evidencije o izbjeglima - samo u Evropi ih je gotovo 8 miliona. Humanitarna kriza prelazi i granice Ukrajine zbog posljedica raste siromaštvo u svijetu, a oni bogatiji suočavaju se sa stalnim poskupljenjima.


Ranjeni Rogozin prevezen u bolnicu u Moskovskoj oblasti

Bivši šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin, koji je ranjen 22. decembra prilikom granatiranja Donjecka,  prevezen je u bolnicu u Moskovskoj oblasti, izjavio je njegov pomoćnik.
    
Naveo je da će Rogozin za nekoliko dana biti podvrgnut operaciji uklanjanja gelera zaglavljenog pored kičme, prenosi RIA Novosti.

Pomoćnik je dodao da Rogozin ima prostrelnu ranu od metalnog fragmenta dimenzija osam sa šest milimetara koji je ušao je iznad desne lopatice blizu kičme. 
    
Rogozin ima i kontuzije, rekao je pomoćnik.    

Dodao je da je da su zajedno sa Rogozinom u bolnicu u Podmoskovlju dovezena i dva vojna savetnika koji su takođe ranjeni u granatiranju Donjecka.    

Još dvojica ranjenih i dalje su u teškom stanju i oni su u Donjecku, a treći je prevezen u bolnicu u Rostovu na Donu.

Ruske snage eliminisale grupu stranih plaćenika

Ruske oružane snage eliminisale su grupu stranih plaćenika u pravcu grada Donjecka i porazile jedinice Ukrajinske 10. brdske jurišne brigade u Donjeckoj Narodnoj Republici /DNR/, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

“Ruske trupe su tokom ofanzivnih operacija u pravcu Donjecka eliminisale taktičku grupu stranih plaćenika i porazile jedinice 10. brdske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Rozdolivka u DNR”, navodi se u saopštenju.

Izvor navodi da je ubijeno oko 60 ukrajinskih vojnih lica i plaćenika.

Takođe, ruske trupe uništile su četiri oklopna vozila i tri kamioneta.

 

Ruska avijacija oborila ukrajinski avion i dva helikoptera

Ruski vojni avioni oborili su jedan ukrajinski borbeni avion i dva helikoptera iznad samoproglašene Donjecke Narodne Republike, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

''Lovačka avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborila je avion Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini naselja Kamiševka u Donjeckoj Narodnoj Republici. Pored toga, oboreni su ukrajinski helikopteri Mi-24 i Mi-8 u blizini naselja Selidovo i Gružskoje u Donjeckoj Narodnoj Republici”, rekao je portparol.

Najmanje osam osoba poginulo u ruskom napadu na Herson

Najmanje osam osoba je poginulo danas u ruskom napadu na grad Herson, saopštile su ukrajinske vlasti. 

Kancelarija državnog tužioca navela je da su gađane stambene oblasti, prenio je Gardijan.

“Kao rezultat toga, osam civila je poginulo”, navedeno je na postu na Telegram kanalu.

Prema riječima guvernera Hersonskog regiona Jaroslava Januševiča, u napadu je ranjeno 58 osoba.

“Za vikend, uoči Božića, Rusi su napali centar grada. Napali su pijacu, tržni centar, stambene zgrade, administrativne zgrade - mjesta gde ima najviše ljudi”, rekao je on.

Januševič je dodao da su u napadu oštećene kuće, civilne zgrade i prevozna sredstva.

Ukrajinske snage su ušle u Herson u novembru nakon što se ruska vojska povukla iz tog grada.

Ruske snage od tada snažno granatiraju Herson sa druge obale reke Dnjepar na koju su se povukle, prenio je Rojters.  

U Ukrajini i dalje nestašica struje, najteže u Kijevskoj oblasti i na istoku i jugu

U energetskom sistemu Ukrajine i dalje je prisutan značajan deficit struje, a najteža situacija je u Kijevskoj oblasti, na istoku i jugu zemlje, saopštila je ukrajinska kompanija Ukrenergo. 

Navodi se da je jedna od elektrana obustavila proizvodnju zbog granatiranja i oštećenja opreme, prenosi Ukrinform.

Dodaje se da su i dalje prisutna ograničenja u sistemu za prenos električne energije koja su pruzrokovana oštećenjima zbog granatiranja.

Kompanija za snabdjevanje električnom energijom Ukrenergo saopštila je da je najteža situacija u Kijevskoj oblasti zbog, kako je navedeno, posljedica napada dronom 19. decembra, a da se na istoku i jugu zemlje, gde je Rusija izvela nove artiljerijske udare, radovi na remontu mreže nastavljaju  danonoćno'.

Podoljak pozvao na uništavanje iranskih fabrika dronova i projektila

Savjetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak pozvao je danas na uništavanje iranskih fabrika dronova i projektila, kao i na hapšenja njihovih dobavljača. 
    
Podoljak je napisao na Tviteru da Iran bezobzirno krši međunarodne sankcije i da zbog toga treba uništiti iranske fabrike oružja, preneo je Rojters.
    
Kijev je prethodno optužio Teheran da planira da isporuči veće količine oružja Rusiji.
    
Iran je Rusiji isporučio dronove koje Moskva koristi za napade na ukrajinske infrastrukturne objekte, prije svega elektro i vodovodnu mrežu, navodi britanska agencija.

Rusija: S-400 i rakete Iskander u Belorusiji povećavaju efikasnost odbrane

Ruski PVO sistemi S-400 i rakete Iskander u Belorusiji povećaće efikasnost protivvazdušne odbrane savezne države, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin.
    
“Oružanim snagama Bjelorusije isporučeno je najmodernije rusko naoružanje, sistemi S-400 i mobilni raketni sistemi ‘Iskander’”, rekao je Galuzin, prenosi agencija RIA Novosti.
    
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da su ovi sistemi u ponedjeljak raspoređeni na borbena dežurstva, navodi ruska agencija.

Rusko Ministarstvo odbrane otkrilo ko su novi učesnici vojno-bioloških projekata u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije otkrilo je ko su novi učesnici vojno-bioloških projekata u Ukrajini. Njihova imena je na brifingu za novinare objelodanio načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku odbranu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov.

„Ranije smo vam dostavili materijale koji potvrđuju učešće Hantera Bajdena i njegovog fonda Rozmont seneka i drugih struktura pod kontrolom Demokratske stranke u finansiranju glavnih aktera koji pod ugovorom sa Pentagonom realizuju aktivnosti na teritoriji Ukrajine. Bilo je pokazano do koje je mjere sin aktuelnog predsjednika SAD umješan u finansiranje kompanije Metabiota pod kontrolom američkog Ministarstva odbrane “, rekao je on.

Prema njegovim riječima, neki od učesnika zatvorenih projekata i do dan danas ostaju u sjenci iako su ključne figure ukrajinskog vojno-biološkog programa.

„Među njima su bivši direktor DTRA Kenet Majers, vršilac dužnosti fonda In-Q-Tel, pod kontrolom CIA, Tara O'Tul, bivši šef Centra za kontrolu i spriječavanje bolesti u SAD Tomas Friden, bivši direktor Nacionalnih instituta za zdravstvo Frensis Kolins, nekadašnji vršilac dužnosti izvršnog direktora Memorijalnog instituta Batele Džefri Vodsvort, glavni naučni saradnik i predsjednik Odsjeka za međunarodna istraživanja kompanije Fajzer i mnogi drugi “, rekao je Kirilov.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je namjenskoj industriji da obezbjedi da ruska vojska dobije svo oružje i vojnu opremu koja joj je potrebna “u najkraćem mogućem roku” za borbu u Ukrajini.

Putinove izjave uslijedile su samo nekoliko dana nakon što je obećao da će svojoj vojsci dati sve što traži na sastanku sa najvišim vojnim zvaničnicima Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana