Ruska pravoslavna crkva kritikovala ceremoniju otvaranja OI u Parizu

Anadolija
Ruska pravoslavna crkva kritikovala ceremoniju otvaranja OI u Parizu

MOSKVA - Ruska pravoslavna crkva osudila je ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, navodeći da su na tom događaju vrijeđani hrišćani i da se Evropom širi “bezbožna kultura”.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 2024. izazvala je oštre reakcije zbog dijela parodije na “Posljednju večeru” Leonarda da Vincija.

Zamjenik predsjedavajućeg Sinodalnog odjela Ruske pravoslavne crkve za odnose s društvom i medijima Vaktang Kipsidže izrazio je ogorčenje zbog performansa tokom ceremonije.

Izražavajući solidarnost s milionima hrišćana koji su se osjetili uvrijeđenim ceremonijom otvaranja, Kipsidže je da su oni koji su režirali otvaranje Olimpijade pokazali “prezir prema evropskoj civilizaciji i hrišćanstvu kao njenom temelju”.

-Tužno je vidjeti kulturu zasnovanu na bezbožnosti koja raste u centru Evrope - kazao je Kipsidže.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izdao je u nedjelju službeno izvinjenje nakon pritužbi na dio na ceremoniji otvaranja koji je sadržavao parodiju na “Posljednju večeru”.

Katolička crkva performans smatra duboko uvredljivim.

MOK je u saopštenju naglasio da nikada nije postojala namjera da se pokaže nepoštovanje prema bilo kojoj vjerskoj grupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana