Ruska Federalna služba bezbjednosti: Priveden lider ćelije "Islamske države"

Tanjug
Ruska Federalna služba bezbjednosti: Priveden lider ćelije "Islamske države"

MOSKVA- Ruska Federalna služba bezbjednosti /FSB/ zabranila je aktivnosti jednog od vođa "Islamske države" koji je planirao da izvrši terorističke napade u Moskovskoj oblasti i sibirskom gradu Novosibirsku, saopštilo je odjeljenje FSB-a za grad Moskvu i Moskovsku oblast.

U saopštenju se navodi da se radi o državljaninu Tadžikistana identifikovanom kao T.M. Nazarov, rođenom 1989. godine.

"Ustanovljeno je da je Nazarov, kao pristalica `Islamske države`, osnovao terorističku ćeliju kako bi izvršila subverzivne aktivnosti i terorističke napade u Moskovskoj oblasti i Novosibirsku, detoniranjek improvizovanih eksplozivnih naprava na javnim mjestima, uključujući objekte `Željeznica Rusije`, ističe se u saopštenju.

FSB napominje da je Nazarov, pored regrutovanja drugih Tadžikistanaca, organizovao i protivzakonitu proizvodnju, nabavku i skladištenje eksplozivnih naprava, vatrenog oružja i municije.

"Ruska FSB je, zajedno sa stranim partnerima, identifikovala Nazarova i privela ga u Siriji, nakon čega mu je određen pritvor. Članovi njegove terorističke ćelije uhapšeni su i izvedeni pred lice pravde, tako da su okončane njene aktivnosti. Istražnim mjerama prikupljeni su važni dokazi njegove krivice", dodaje se u saopštenju.

Vojni sud Drugog zapadnog vojnog okruga proglasio je Nazarova krivim za terorizam po 21 tačkom optužnice i odredio mu doživotni zatvor i novčanu kaznu od 18.400 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana