Ruska Federalna služba bezbjednosti: Napad u kafiću organizovale specijalne službe Ukrajine

Srna
Foto: ABC News

MOSKVA- Teroristički napad u kafiću u centru Sankt Peterburga, u kojem je ubijen ruski vojni izvještač Vladlen Tatarski, organizovale su specijalne službe Ukrajine i njihovi agenti, među kojima i pojedinci iz redova ruske opozicije, saopštila je danas ruska Federalna služba bezbjednosti /FSB/.

Eksplozivna naprava eksplodirala je 2. aprila u kafiću u Sankt Peterburgu, ubivši Tatarskog i ranivši više od 50 ljudi. Darija Trepova je privedena zbog sumnje da je umiješana u eksploziju. Ruski nacionalni komitet za borbu protiv terorizma saopštio je da su ukrajinske specijalne službe i pristalice Fondacije za borbu protiv korupcije /FBK/ planirale teroristički napad.

"Poslije početka specijalne vojne operacije, vođe FBK-a Leonid Volkov i Ivan Ždanov su više puta izjavljivali potrebu za sprovođenjem subverzivnih aktivnostiu Rusiji kako bi se promijenio ustavni poredak svim raspoloživim sredstvima. Kao rezultat toga, 2. aprila, Darija Trepova je izvršila teroristički napad", navodi se u saopštenju FSB-a.

Ubistvo je pripremio pripadnik ukrajinske diverzantske grupe, državljanin Ukrajine Jurij Denisov, koji je Trepovoj predao eksplozivnu napravu, navodi se u saopštenju.

"Po uputstvu ukrajinskih specijalnih službi, Denisov je stigao iz Kijeva preko teritorije Letonije u oblast Moskve u februaru 2023. godine, gdje je prikupio informacije o načinu života i mjestima koja je posjećivao Tatarski. Poslije terorističkog napada, Denisov je 3. aprila odletio iz Rusije preko Jermenije u Tursku. Pokrenuta je procedura za raspisivanje međunarodne potjernice za njim", saopštio je FSB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana