Ruska Duma predložila stvaranje novog sistema finansijskih institucija u okviru BRIKS-a

Tanjug
Ruska Duma predložila stvaranje novog sistema finansijskih institucija u okviru BRIKS-a

MOSKVA - Zamjenik predsjednika ruske Državne dume Aleksandar Babakov predložio je danas stvaranje novog sistema finansijskih institucija u okviru BRIKS-a, odnosno stvaranje investicione i klirinške banke.

Babakov je rekao da se o tome već razgovara sa Ministarstvom finansija Ruske Federacije na tehničkom nivou o organizovanju rada takvih investicionih i klirinških institucija, prenijela je agencija RIA Novosti.

 „Potreban nam je niz institucija, odnosno objedinjene investiciona banka i klirinška banka, ili kao dve institucije koje harmonično sarađuju, rade prema posebnim pravilima i značajno prilagođenim standardima Banke Rusije“, naveo je Babakov na sjednici Dume o podršci skupštine ekonomskoj saradnji sa zemljama Afrike u energetskom sektoru.

Babakov je ocijenio da će stvaranje novog sistema finansijskih institucija omogućiti zemljama članicama BRIKS-a da smanje svoju zavisnost od zapadnih finansijskih institucija i povećaju nacionalnu finansijsku autonomiju.

„Prilikom kreiranja novog sistema finansijskih institucija, novi sistem tehnički mora biti kompatibilan sa postojećom finansijskom infrastrukturom zemalja članica. To uključuje integraciju sa nacionalnim platnim sistemima, bankama i drugim finansijskim institucijama“, naveo je Babakov.

Prema njegovim riječima, ukoliko izgradnja novog sistema odmah počne, za dve do tri godine

biće ostvarena mnogo uravnoteženija spoljnotrgovinska razmjena i veća zaštita od pritiska Zapada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana