Ruska crkva: Izvoz moštiju na Zapad - monstruozan čin

GS
Ruska crkva: Izvoz moštiju na Zapad - monstruozan čin

MOSKVA- Ruska pravoslavna crkva /RPC/ zabrinuta je zbog informacija da postoji mogućnost da ukrajinske vlasti izvezu u Evropu svetinje i mošti iz Kijevsko-pečerske lavre.

"U RPC su zabrinuti zbog informacija od Spoljnoobavještajne službe o mogućem izvozu moštiju i svetinja iz Kijevsko-pečerske lavre u Evropu", rekao je za "Sputnjik" izvor iz RPC.

Načelnik Sinodalnog odjeljenja Moskovske patrijaršije za odnose sa javnošću i medijima Vladimir Legojda izjavio je da su "informacije o planovima da se svete stvari odnesu iz Kijevsko-pečerske lavre skandalozne, te da zahtijevaju hitnu provjeru".

"Dobra Lavre su vlasništvo ukrajinskog naroda i svjetskog pravoslavlja generalno. Pokušaj da se ona bilo kud izvezu bio bi monstruozan čin", napisao je Legojda na "Telegramu".

On je pozvao da se vjernicima Ukrajinske pravoslavne crkve dozvoli da se uvjere da su svetinje bezbjedne.

Šef ruske Spoljnoobavještajne službe Sergej Nariškin saopštio je da je između Kijeva i Uneska postignut dogovor da pošalju hrišćanske svetinje, uključujući mošti svetaca, iz Kijevsko-pečerske lavre na Zapad.

Prema njegovim riječima, planirano je da se ove svetinje prenesu u muzeje Italije, Francuske, Njemačke i Vatikana pod izgovorom "spašavanja od ruskih raketnih udara".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana