Rusija zabranila ulazak u zemlju skoro 100 državljana SAD, uključujući novinarima

Srna
Foto: Ilustracija

MOSKVA - Rusija je odlučila da zabrani ulazak u zemlju za 92 američka državljana, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Na spisku sankcionisanih nalazi se 14 zaposlenih u "Volstrit džurnalu", pet novinara "Njujork tajmsa" i četiri iz "Vašington posta".

Njima je ulazak trajno zabranjen kao odgovor na rusofobični kurs koji vodi administracija Džozefa Bajdena sa deklarisanim ciljem "nanošenja strateškog poraza Moskvi", što uključuje sankcije ruskim političarima, predstavnicima poslovne zajednice, naučnicima i kulturnim ličnostima, novinarima i medijskim strukturama.

Pored toga, nekolicini američkih zvaničnika nadležnih za bezbjednost zabranjen je ulazak u Rusiju, uključujući načelnika američke Svemirske komande generala Stivena Vajtinga, načelnika Komande svemirskih sistema general-potpukovnika Filipa Garanta i prvog pomoćnika ministra odbrane za svemirsku politiku Džona Plumba.

"Podsjećamo aktuelne američke vlasti na neizbježnost kažnjavanja neprijateljskih akcija, bilo da se radi o direktnom ohrabrivanju ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da izvrši akte agresije i terorističke napade ili pokušaje miješanja u unutrašnje poslove Rusije", saopštilo je Ministarstvo.

U objavi je naglašeno da će spisak biti proširen na one koji su direktno uključeni u antiruske aktivnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana