Rusija: Uništena ukrajinska formacija koja je upala u Belgorodsku oblast

GS/Agencije
Foto: Agencije

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini ušao je 454. dan. Gubernator ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da su ukrajinski dronovi noćas napali regionalne centre Grajvoron i Borisovka.

Rusija: Uništena ukrajinska formacija koja je upala u Belgorodsku oblast

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su uništene "ukrajinske nacionalističke formacije" koje su upale na teritoriju Belgorodske oblasti, kao i da je tom prilikom ubijeno više od 70 terorista.

"Kijevski režim je, pošto je pretrpio poraz u Artjomovsku (Bahmut), nastavio da sprovodi terorističke akcije protiv civilnog stanovništva. Dana 22. maja, nakon intenzivnog artiljerijskog granatiranja međunarodnog prelaza 'Kozinka', kao i niza drugih civilnih objekata Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti, jedinica ukrajinske nacionalističke formacije upala je na teritoriju Rusije", saopštilo je ministarstvo, prenose RIA Novosti.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov je dodao da su uništena četiri borbena oklopna vozila i pet kamioneta.

On je istakao da su tokom protivterorističke operacije, ukrajinske formacije blokirane i uništene.

Takođe je dodao da su ostaci tih formacija potisnuti na teritoriju Ukrajine, gde je na njih nastavljena pucnjava sve dok nisu potpuno likvidirani.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov ranije je saopštio da su hospitalizovana dva stanovnika koji su ranjeni u ukrajinskom napadu.

Naveo je da se bračni par koji je prevezen u gradsku bolnicu broj 2 nalazi na odeljenju intenzivne nege, preneo je TASS.

Zvanična Moskva je prethodno saopštila da je ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa u ponedeljak ušla na teritoriju Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti, te da je u napadu povrijeđeno osam civila, ali da nije bilo poginulih.

Stoltenberg: Obuka pilota na avionima F-16 samo je jedan od preduslova koji otvaraju mogućnost isporuka ovih aviona Ukrajini

Obuka pilota na avionima F-16 samo je jedan od preduslova koji otvaraju mogućnost isporuka ovih aviona Ukrajini, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg po dolasku na sastanak ministara odbrane EU.

„Prošle nedelje smo čuli od Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i niza drugih zemalja da će početi da obučavaju ukrajinske pilote da koriste savremene avione NATO-a. Mislim da je dobra ideja da počnemo sa obukom pilota, jer je to jedan od preduslova za donošenje odluke o isporukama aviona u budućnosti", rekao je Stoltenberg.

On nije precizirao koji su drugi preduslovi.

Stoltenberg je takođe izbjegao da odgovori na pitanje novinara da li će to što NATO nije spreman da pošalje vojnike u Ukrajinu dovesti do toga da proukrajinske snage neće ostvariti uspjeh na kopnu.

„Mi sada demonstriramo da smo spremni da pružimo podršku Ukrajini i vidimo da je ova podrška već imala odlučujući značaj. Naravno, oni (Ukrajina) treba da rade više, ali oni za to i imaju mogućnosti", izjavio je on na pitanje novinara.

Stoltenberg je, još jednom podsetio da saveznici šalju Kijevu najnaprednije savremeno naoružanje.

Prethodno je premijer Mađarske Viktor Orban izjavio da Ukrajina ne može da pobedi na frontu bez direktnog učešća snaga NATO-a i zato umjesto eskalacije sukoba treba preći na njegovo mirno rešavanje.

Francuska je spremna da zaključi sa Kijevom sporazum kojim bi Ukrajini pružila garancije bezbednosti zajedno sa partnerima u NATO, kažu u Ki Džorseju.

To bi, kako kažu, omogućilo Kijevu da se zaštiti u dugoročnoj perspektivi i spreči potencijalnu agresiju u budućnosti.

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije su u pravcu Kupjanska likvidirale više od 110 neprijateljskih vojnika i uništile dva oklopna vozila;
Ruske snage su na području Južnog Donjecka i Zaporožja likvidirale više od 150 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta municije ukrajinskih snaga na području naselja Verhnjekamensko i Stupočki u DNR;

- Ukrajinska vojska je u pravcu Krasnog Limana izgubila više od 65 vojnika;

Oružane snage Rusije uništile su komandni punkt 24. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u regionu Torecka;
Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana u pravcu Donjecka likvidirale gotovo 375 neprijateljskih vojnika;

- Ruska PVO je u toku protekla 24 časa presrela 13 projektila „hajmars" i „uragan" i oborila 11 ukrajinskih dronova,
U pravcu Hersona Kijev je izgubio više od 20 pripadnika i haubicu „msta-B".

Gagin: U Artjomovsku ostaju grupe ukrajinskih vojnika koje su zaboravili

Savjetnik vršioca dužnosti lidera DNR Jan Gagin izjavio je za TV „Rusija 1" da u Artjomovsku ostaju grupe ukrajinskih vojnika koje su zaboravili i ostavili pri povlačenju, a ruske snage ih otkrivaju tokom čišćenja teritorije.

„Što se tiče toga da u Artjomovsku ima ukrajinskih vojnika, nije riječ o sistemskim jedinicama. Ma koliko govorili da još uvek pokušavaju da kontrolišu Artjomovsk, to nije tačno. To je laž. Radi se, prije svega, o onim vojnicima ili grupama vojnika koje su jednostavno zaboravili i ostavili prilikom povlačenja. Da, ima takvih, pronalazimo ih. Takozvano čišćenje je se svakodnevno odvija", rekao je Gagin.

 

Taner: Austrija ne isporučuje oružje Kijevu

Austrija ne isporučuje oružje Kijevu i ne učestvuje u obuci ukrajinskih vojnika, izjavila je austrijska ministarka odbrane Klaudija Taner po dolasku na sastanak ministara odbrane EU.

U granatiranju Belgorodske oblasti Rusije ranjeno 12 osoba

U granatiranju Belgorodske oblasti Rusije ranjeno je 12 osoba, saopštio je na svom Telegramu gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

„Stambeni objekti i civili gađani su raketnim sistemima, eksplozivne naprave bacane su iz kvadrokoptera. U napadu je povrijeđeno 12 civila, šteta je zabilježena na 29 privatnih stambenih kuća i tri automobila", napisao je Gladkov.

On je podsjetio da su u ponedjeljak ujutru ukrajinske snage otvorile minobacačku i artiljerijsku vatru na Grajvoronski gradski okrug.

Pod vatrom su se našli grad Grajvoron i okolna sela Golovčino, Antonovka, Kozinka, Spodarjušeno, Gora Podol, Glotovo, Zamostje, Bezimeno, Zarečje, Mokra Orlovka i Novostrojevka.

On je dodao da je 14 naselja ostalo bez struje.

 

Peskov: Isporuka zapadnog naoružanja Kijevu neće suštinski promijeniti situaciju

Isporuka zapadnog naoružanja Kijevu, uključujući avione F-16, neće suštinski promijeniti situaciju, izjavio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Ranije je list „Politiko", pozivajući se na savjetnika ukrajinskog ministra odbrane Jurija Saka, objavio da Holandija može da postane prva zemlja koja će Kijevu isporučiti lovce F-16

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski saopštio je da posjetio položaje ukrajinskih snaga na dijelu fronta oko Ugljedara.

Budanov: Kontraofanziva počinje uskoro

Šef vojne obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov izjavio je u intervjuu japanskom televizijskom kanalu „NHK" da će kontraofanziva početi uskoro, za nju su već napravljene minimalne zalihe naoružanja.

„Za uspješan nastavak operacije biće neophodno nabaviti mnogo oružja i municije", dodao je Budanov.

On je rekao da smatra da će ruska strana vjerovatno pružati otpor i da će teške borbe biti dugotrajne.

Španska vlada ne može pomoći Ukrajini ni sa predajom lovaca F-16

Španska vlada ne može pomoći Ukrajini ni sa predajom lovaca F-16, ni sa obukom ukrajinskih pilota na ovim borbenim avionima, izjavila je ministarka odbrane ove zemlje Margarita Robles po dolasku na sastanak sa evropskim kolegama u Briselu.

„Španija ima (lovce) F-18 i ‘jurofajter’. Svaki (tip) borbenih aviona ima svoju dinamiku obuke. Ne možemo da doprinesemo ovoj obuci na F-16", objasnila je ministarka i dodala da će vidjeti „kako će se razvijati tema lovaca".

Prema njenim riječima, Madrid nema „ni mogućnost za isporuke, ni za obučavanje" na F-16.

Starovojt: Oružane snage Ukrajine gađale selo Gordejevku

Gubernator Kurske oblasti Rusije Roman Starovojt saopštio je da su jutros Oružane snage Ukrajine gađale selo Gordejevku u Korenjevskom okrugu. Prema njegovim rečima, niko nije povrijeđen u napadu, ali su oštećene električne mreže.

Zbog granatiranja sela Gordejevka, Viktorovka i Troicko su bez struje, napisao je Starovojt na svom Telegramu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj zalaže se za povećanje specijalnog fonda EU za kompenzaciju vojnih isporuka Ukrajini, jer su, prema njegovim riječima, zahtjevi za kompenzaciju za već izvršene isporuke dostigle 10 milijardi evra.

„Zemlje-članice su nam dostavile račune na deset milijardi, što je mnogo više od očekivanog", rekao je Borelj novinarima u Briselu uoči sastanka ministara odbrane.

Vanbudžetski Evropski fond za mir Evropska unija je formirala u martu 2021. kako bi povećala sposobnost sprečavanja sukoba i jačala međunarodnu bezbednost. 

Računalo se da će se fond kretati u okviru oko 5,7 milijardi evra za period 2021-2027. godine. Međutim, većina sredstava iz ovog fonda već je izdvojena za delimičnu kompenzaciju sredstava koje su države-članice EU utrošile za pružanje vojne pomoći Ukrajini. 

Ranije je Borelj predložio da se iz sredstava fonda izdvoji dodatnih milijardu evra za finansiranje isporuke municije Ukrajini.

Gladkov: Napad ukrajinskih bespilotnih letelica na Belgorodsku oblast

Gubernator ruske Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da su ukrajinski dronovi noćas napali regionalne centre Grajvoron i Borisovka.

-U Grajvoronu su dvije privatne kuće napadnute dronovima - napisao je Gladkov na Telegramu i naveo da su se kuće zapalile usljed eksplozivnih naprava koje su nosile bespilotne letjelice, ali da nije bilo žrtava, prenosi Interfaks.

-U Borisovskom okrugu eksplozivna naprava bačena je sa bespilotne letjelice na upravnu zgradu - naveo je Gladkov.

On je ranije izvjestio o još jednom napadu na Borisovku, navodeći da je iz kvadrokoptera bačena eksplozivna naprava koja je probila krov jedne upravne zgrade, ali da nije izbio požar.

Od juče je u Belgorodskoj oblasti na snazi režim protivterorističke organizacije zbog, kako je Moskva saopštila, upada ukrajinske diverzanteske grupe u tu oblast.

Gladkov je jutros na Telegramu napisao da su snage protivvazdušen odbrane oborile bespilotne letjelice iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti i da, prema preliminarnim podacima, nema žrtava.

Gladkov je izjavio i s da u Grajvoronskom okrugu, u koji je ušla ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa, Ministarstvo odbrane nastavlja da “čisti” teritoriju zajedno sa agencijama za sprovođenje zakona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana