Zelenski: Saveznici ne bi podržali Ukrajinu ako bi premjestila sukobe u Rusiju

GS/Agencije
Zelenski: Saveznici ne bi podržali Ukrajinu ako bi premjestila sukobe u Rusiju

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini ušao je u 551. dan.Ruske snage su tokom prethodnog dana pokušale da napadnu na tri pravca - na pravcu Limana, Bahmuta i Marinke, ali su ukrajinske snage odbile te napade, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su noćas uništena tri ukrajinska drona - jedan iznad Moskovske i dva iznad Brjanske oblasti.

MO Rusije: Dve ukrajinske bespilotne letjelice oborene iznad Krima

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su snage PVO iznad Krima oborile dvije ukrajinske bespilotne letjelice.

Prvi čovjek Krima Sergej Aksjonov saopštio je da jedan dron oboren iznad sjevernog, a drugi iznad zapadnog dijela poluostrva, prenosi agencija RIA Novosti.

Rusija je pripojila Krim 2014. godine, a Ukrajina to ne priznaje i ističe da je poluostrvo njena teritorija.

Zelenski: Saveznici ne bi podržali Ukrajinu ako bi premjestila sukobe u Rusiju

Saveznici ne bi podržali Ukrajinu, ukoliko bi Kijev premjestio sukobe na teritoriju Rusije, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je rekao u nedjelju da bi to bio veliki rizik i da bi Ukrajina u tom slučaju ostala sama, odgovarajući na pitanje ukrajinskih državnih medija da li je vrijeme za prelazak sukoba na rusku teritoriju.

Zelenski je istakao da Ukrajina ne bi mogla da se suprotstavi Rusiji bez pomoći međunarodnih partnera, prenio je  CNN. Ukrajinski predsjednik rekao je da vjeruje da je moguće političkim sredstvima postići da se Krim demilitarizacije od ruskih snaga.

Maljar: Ukrajinske snage oslobodile naselje Robotine na jugoistoku

Ukrajinske snage oslobodile su naselje Robotine na jugoistoku zemlje u okviru kontraofanzive protiv ruskih snaga i nastoje da napreduju dalje u pravcu juga, izjavila je danas zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar.

Maljar je istakla da ukrajinske snage napreduju u tom pravcu uprkos žestokom otporu ruskih snaga. Ukrajinska vojska saopštila je prošle sedmice da je podigla državnu zastavu u mjestu Robotine, ali je navela da je i dalje izložena ruskoj vatri u tom naselju, preneo je Rojters.

Ukrajina: Oborene četiri ruske rakete

Ukrajinska protivvazdušna odbrana noćas je uništila dvije ruske rakete tipa "Kalibr" i dvije krstareće rakete Ks-59, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Navodi se da su ruske snage noćas izvele napad raketama sa mora i iz vazduha.

-Četiri krstareće rakete ispaljene su sa neprijateljske fregate iz Crnog mora kod Feodosije. Takođe, dvije krstareće rakete Ks-59 ispaljene su iz dva aviona Su-34 u pravcu Krivog Roga iz vazdušnog prostora okupirane Hersonske oblasti - navodi se u saopštenju, prenosi Interfaks Ukrajina. Ukrajinski mediji prethodno su javili da su se čule eksplozije u Krivom Rogu.

Generalštab OS Ukrajine:Ruske snage pokušale napade na pravcu Limana, Bahmuta i Marinke

Ruske snage su tokom prethodnog dana pokušale da napadnu na tri pravca - na pravcu Limana, Bahmuta i Marinke, ali su ukrajinske snage odbile te napade, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ruske snage su i na drugim pravcima nastavile granatiranje i vazdušne napade, prenosi Unian. Navodi se da su vazdušni i artiljerijski napadi izvedeni na pravcu Severska, Kupjanska, Avdejevke i Zaporožja.

-Istovremeno, ukrajinske odbrambene snage nastavljaju da izvode ofanzivnu operaciju na melitopoljskom pravcu i da se konsoliduju na zauzetim položajima - navodi se u izvještaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Načelnik Poltavske oblasti: Dvije osobe poginule u raketnom napadu

Dvije osobe su poginule tokom noći u ruskom raketnom napadu na ukrajinsku centralnu oblast Poltava, rekao je načelnik tog regiona Dmitro Lunjin.

-Još dvije osobe su prebačene u bolnicu sa lakšim povredama, a trenutno se traga za još dvjema osobama - rekao je Lunin u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Kako je dodao, meta napada je bio na industrijski objekat.

Ukrajinska vojska je navela da su ruske snage tokom noći ispalile dve rakete na Ukrajinu i da su obe oborene.

Rusija: Uništena tri drona iznad Moskovske i Brjanske oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su noćas uništena tri ukrajinska drona - jedan iznad Moskovske i dva iznad Brjanske oblasti.

- Snage PVO su 28. avgusta oko 4.30 časova po moskovskom vremenu spriječile još jedan pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom na teritoriji Ruske Federacije. Dron su uništila sredstva PVO iznad teritorije Ljubereckog okruga Moskovske oblasti -  saopštilo je Ministarstvo, prenosi agencija RIA Novosti.            

Gradonačelnik Moskve Jurij Sobjanin saopštio je da prema prvim informacijama nema žrtava ni štete.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su noćas dežurne snage PVO oborile dve ukrajinske bespilotne letjelice iznad Brjanske oblasti.

Brjanska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana