Rusija: Ukrajina kasetnom municijom gađala selo u Brjanskoj oblasti

GS/Agencije
Rusija: Ukrajina kasetnom municijom gađala selo u Brjanskoj oblasti

MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini traje 586 dana. Ukrajina nastavlja kontraofanzivu u Zaporožju i kod Bahmuta. Kijev je danas kasetnom municijom gađao rusko selo u blizini ukrajinske granice, oštetivši nekoliko kuća, saopštio je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.

Britanski list "Telegraf" : London nema više oružja za slanje Kijevu

Velika Britanija nema više oružja za slanje Ukrajini i treba da ohrabri druge zemlje da pojačaju svoje napore u tom polju, javio je britanski list "Telegraf" pozivajući se na neimenovanog visokorangiranog vojnog zvaničnika.
"Dali smo sve što smo mogli da priuštimo. Nastavićemo da tražimo opremu za Ukrajinu, ali njima su sada potrebna sredstva za protivvadzušnu odbranu i artiljerijska municija, a mi toga više nemamo", naveo je izvor.

Izvor je podsjetio da Britanija nije jedina zemlja koja podržava Ukrajinu i da stoga drugi saveznici treba da izdvoje više novca i municije kako bi podijelili teret.

Prema riječima izvora, Britanija ne može više da šalje tenkove "čelendžer dva" Ukrajini, jer su oni britanskoj vojsci potrebni za nadograđivanje u model "čelendžer tri".

"Svaki tenk koji damo je jedan manje koji imamo", dodao je izvor.

Azarov: Zapad se sprema za obustavljanje pružanja pomoći Kijevu

Zapadne zemlje pripremaju teren za obustavljanje slanja bilo kakve pomoći Kijevu zbog sveprisutne korupcije u vlastima Ukrajine, naveo je bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov.

On je u objavi na "Telegramu" napisao da su zapadni mediji napravili zaokret od 180 stepeni i da više "ne okreću glavu od sramote ukrajinskih vlasti", uključujući očiglednu korupciju.

"Svi ti procesi djeluju kao oblikovanje javnog mišljenja u smjeru prihvatanja potrebe da se prestane pružati pomoć Ukrajini zbog sveprisutne korupcije i odsustva demokratskih temelja", istakao je Azarov.

Azarov je naglasio da kabinet predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, u isto vrijeme, nastavlja da vjeruje da Zapad nije primijetio bilo kakve unutrašnje probleme u državi, prenio je TASS.

Prema izjavama stručnjaka i objavama u ukrajinskim medijima, postupci ukrajinskih vlasti su prerušeni u "borbu protiv korupcije", ali se, zapravo, radi samo o postupcima "pokazivanja" koji služe kao dimna zavjesa za podjelu sfera uticaja i tokova novca, dok sama korupcija nastavlja da cvjeta u gotovo svim oblastima.

Američki list "Politiko" objavio je juče da je administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena ozbiljno zabrinuta nivoom korupcije u Ukrajini i da bi to moglo da navede zapadne zemlje da odbiju dalje pružanje pomoći Ukrajini.

Ukrajina: Uništeno 29 ruskih dronova i jedna krstareća raketa

Ukrajina je uništila 29 od 31 ruskog drona i jednu krstareću raketu, od kojih je većina ciljala regione Nikolajeva i Dnjepropetrovska, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Napadi su tokom noći u talasima  trajali više od tri sata, navodi južna komanda ukrajinskih snaga, prenosi Rojters.

Dijelovi pogođenih letjelica koji su padali u gradu Dnjepru na jugoistoku zemlje izazvali su požar u privatnoj firmi koji je brzo ugašen, saopštio je guverner Dnjepropetrovske oblasti Sergej Lisak.

Oštećenje proizvodnih objekata u industrijskom preduzeću u Pavlogradu dovelo je do požara koji je takođe ugašen, dodao je Lisak u objavi na Telegramu.

Iznad južnog regiona Nikolajeva uništeno je 16 dronova, saopštio je guverner Vitalij Kim.

Harkov zbog rata gradi prvu podzemnu školu

Ukrajinski grad Harkov izgradiće prvu potpuno podzemnu školu, s ciljem zaštite učenika od učestalih ruskih raketnih napada, objavio je gradonačelnik Ihor Terehov.

-Takvo sklonište omogućiće hiljadama djece u Harkovu da nastave bezbedno obrazovanje „licem u lice” čak i tokom raketnih prijetnji - objavio je Terehov na Telegramu, prenosi Rojters.

Nova škola, dodao je, prva takva građevina u zemlji ispuniće „najmodernije regulatorne zahtjeve u pogledu zaštitnih struktura”.

Trehov nije nevao detalje o tome koliko će škola biti velika i kada će biti otvorena.

Dok su mnoge škole u regionima na prvoj liniji tokom sukoba bile prisiljene da nastavu održavaju putem interneta, Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, je uoči početka školske godine 1. septembra organizovao oko 60 zasebnih učionica na stanicama podzemne željeznice, stvarajući tako prostor za učenje za više od hiljadu djece, piše Rojters.

Harkov je prije februara 2022. i početka rata u Ukrajini imao više od 1,4 miliona stanovnika.

Borel: EU bi ove godine mogla odobriti pet milijardi evra vojne pomoći Ukrajini

-Evropska unija nastavlja da pruža Ukrajini vojnu pomoć, uključujući oružje, municiju i vojnu opremu, kao i obuku za vojno osoblje i mogla bi da ove godine odobri prvih pet milijardi evra u okviru Evropskog mirovnog fonda za sljedeću godinu - izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku u bezbjednost Jozep Borel.

Dodao je da je predložio novi bilateralni višegodišnji paket u okviru Evropskog mirovnog fonda (EPF), do pet milijardi evra za narednu godinu.

-Nadam se da ćemo moći da postignemo dogovor prije kraja godine, kada države članice moraju da se dogovore oko revizije višegodišnjeg finansijskog okvira - rekao je Borel u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Kijevu, nakon sastanka Savjeta EU za spoljne poslove, prenosi Ukrinform.

On je napomenuo da su razgovori održani u Kijevu uz učešće evropskih ministara pomogli u boljem razumijevanju bezbjednosne dimenzije situacije u vezi sa Ukrajinom, što je, kako je naveo, bila centralna tema sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom.

– Razgovarali smo o bezbkednosnim obavezama koje želimo da pružimo Ukrajini, pokazujući našu odlučnost da dugoročno stojimo uz Ukrajinu, da odvratimo akte agresije i odupremo se naporima Rusije za destabilizaciju - poručio je Borel.

On je dodao da se nastavlja obuka ukrajinskih vojnika i da je cilj da se u narednim mjesecima obuči 40.000 vojnika, što uključuje i specijalizovanu obuku za pilote borbenih aviona.

Rusija: Ukrajina kasetnom municijom gađala Klimovo

Kijev je danas kasetnom municijom gađao rusko selo u blizini ukrajinske granice, oštetivši nekoliko kuća, saopštio je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz.

-Prema prvim informacijama, u granatiranju sela Klimovo nije bilo žrtava - napisao je Bogomaz na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

Dodao je da je oštećeno više stambenih i pomoćnih objekata.

Rojters navodi da nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izjavu ruskog zvaničnika, koju je ovaj dao bez pružanja vizuelnih dokaza.

Iz Ukrajine nije bilo komentara.

Ukrajina je dobila kasetnu municiju od SAD, ali se obavezala da će je koristiti samo protiv neprijateljskih vojnika.

Ruski zvaničnici u Brjansku i drugim regionima koji se graniče sa Ukrajinom više puta su optuživali Kijev za neselektivno granatiranje.

Klimovski okrug je jedan od šest pograničnih okruga Brjanske oblasti, graniči se sa Černigovskom regijom Ukrajine i redovno je izložen granatiranju, navodi agencija RIA Novosti.

EU odmrzava novac za Mađarsku ako podrži finansijsku pomoć Ukrajini

Evropska komisija se priprema da Mađarskoj oslobodi milijarde evra iz fondova EU koji su trenutno zamrznuti zbog zabrinutosti za vladavinu prava ako Mađarska zauzvrat pruži podršku za povećanje EU budžeta i značajnu finansijsku pomoć Ukrajini, prenosi Fajnanšel tajms (FT).

Kako se ocjenjuje, oslobađanje sredstava, koja su bila zamrznuta od prošlog decembra, predstavljalo bi pobjedu za premijera Viktora Orbana koji je saopštio da neće pristati na bilo kakvo povećanje budžeta EU dok se Mađarskoj ne vrati pristup tom budžetu.

Evropska komisija namjerava da odmrzne oko 13 milijardi evra sredstava za Mađarsku prije kraja novembra, rekli su za FT trojica zvaničnika upoznata sa tim pitanjem, a dvojica od njih su izjavili da je isplata djelimično zasnovana na želji da se obezbijedi Orbanova podrška za povećanje budžeta.

Prošlog decembra EU je zamrznula 22 milijarde evra kohezionih fondova dodijeljenih Mađarskoj nakon što je optužila Budimpeštu da ne poštuje vladavinu zakona i ljudskih prava. Kohezioni fondovi su osmišljeni da pomognu manje razvijenim članicama bloka od 27 zemalja da uklone investicioni jaz i poboljšaju svoju infrastrukturu.

Mađarska je u maju sprovela reformu pravosuđa kao odgovor na zahtjeve Brisela, što je omogućilo komisiji da odmrzne 13 milijardi evra, više od polovine zamrznutih sredstava namijenjenih Mađarskoj, potvrdil su evropski zvaničnici zahtijevajući anonimnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana