Rusija traži međunarodnu istragu o obaranju „Iljušina“

Srna
Rusija traži međunarodnu istragu o obaranju „Iljušina“

MOSKVA - Moskva zahtijeva međunarodnu istragu o napadu kijevskog režima na ruski avion "Il-76" koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmjenu, rekao je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin.

"Niko nema sumnje da je napad na `Il-76` izveo režim ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog. Kijev je znao da avion prevozi ukrajinske vojnike radi razmjene, rekao je Galuzin u intervjuu za TASS.

On je naveo da Rusija insistira na sprovođenju međunarodne istrage kako bi stručnjaci mogli da procijene dokaze da je letjelica oborena raketnim sistemom zemlja-vazduh američke proizvodnje `Patriot` sa teritorije koju kontroliše aktuelni režim u Kijevu.

Ukrajinske oružane snage su 24. januara oborile ruski vojni transportni avion "iljušin" "Il-76" iznad graničnog regiona Belgoroda, a u kome su bili ukrajinski ratni zarobljenici koji su vođeni na razmjenu.

U avionu su bile ukupno 74 osobe, uključujući 65 ukrajinskih zarobljenika.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da taj napad predstavlja teroristički akt, ističući da je Kijev bio upoznat sa cijelom situacijom i da je znao za razmjenu koja je trebalo da se obavi na kontrolnom punktu Kolotilovka.

U saopštenju se navodi da je Kijev namjerno gađao ruski avion kako bi optužio Moskvu za ubijanje ukrajinskih vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana