​​​​​​​Rogov: Ukrajinske snage gađale Energodar iz teškog naoružanja

GS/Agencije
Rat u Ukrajini ušao je u 290. da
Foto: Tanjug/AP | Rat u Ukrajini ušao je u 290. da

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 290. dan. Kijev optužuje Moskvu za napad dronovima na jugu Ukrajine. Britanski premijer Riši Sunak obećao je Kijevu isporuku PVO raketa kratkog dometa. Moskva upozorava da se se svi oni koji isporučuju oružje Kijevu suočiti sa pravnim posledicama.

Dvije osobe poginule u Ukrajinskom granitiranju Melitopolja

Dvije osobe su poginule, a dvije ranjene u ukrajinskom granatiranju rekreativnog centra u gradu Melitopolj u regionu Zaporožja, rekao je viši zvaničnik regionalne administracije Vladimir Rogov.

On kaže da su dvije ukrajinske rakete oborene, dok su ostale pogodile mete.

"U rekreativnom centru izbio je požar. Prema preliminarnim podacima, dvije osobe su poginule, a dvije su ranjene. Vatrogasci pokušavaju da ugase požar i izvuku ljude ispod ruševina", rekao je Rogov.

Ranije danas oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost u Melitopolju.
 

Moskva: Zamjenik ruskog šefa diplomatije obavjestio turskog kolegu o ukrajinskim napadima na civile

Sergej Veršinjin, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova obavjestio je turskog kolegu Sedata Onala o neprestanim ukrajinskim napadima na civilne objekte i civile u Donbasu, Zaporožju i Hersonskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju izdatom nakon rusko-turskih razgovora održanih u Istanbulu od 8. do 9. decembra, ističe se da je turska strana detaljno obaveštena o trenutnoj situaciji na terenu i napadima ukrajinskih oružanih snaga na civilne objekte i civilno stanovništvo u Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti

 

Racija ukrajinskih agenata u pravoslavnim crkvama

Ukrajinska bezbjednosna agencija izvela je niz racija na ukrajinske pravoslavne crkve u regionu Harkova na sjeveroistoku zemljem javlja "Raša tudej".

Operacija koja je obuhvatila 14 vjerskih objekata dio je pooštrene kampanje Kijeva protiv Ukrajinske pravoslavne crkve zbog njenih navodnih veza sa Rusijom, javlja "Raša tudej".

Ukrajinska bezbjednosna agencija saopštila je da je provela "kontraobavještajne aktivnosti" kao dio napora "borbe protiv subverzivnih aktivnosti ruskih specijalnih snaga u Ukrajini".

Navode da je cilj racija da se "spriječi korištenje vjerskih zajednica kao ćelija `ruskog svijeta`" i da su meta lica, pojedinci koji žele da potkopaju suverenitet Ukrajine.

Ukrajinski agenti su juče pretresli mali manastir u zoni Černobilja i identifikovali, kako je navedeno, "16 sumnjivih figura".

Agenzi su tokom racije u Hersonu pronašli neregistrovan pištolj, ruski zlatni grb kao i "materijale koji veličaju Rusiju".

Ukrajinske vlasti pokrenule su kampanju protiv vjerskih institucija koje se, kako je navedeno, dovode u vezu sa Moskvom i to već traje mjesecima

 

Porošenko traži od SAD oružje velikog dometa

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko pozvao je Sjedinjene Američke Države da im daju oružje velikog dometa, da bi, kako je rekao, “uništili ruska skladišta i komandne centre zemlje agresora”.

Porošenko je takođe napomenuo da je Ukrajini potrebna protivvazdušna odbrana i borbeni avioni za zaštitu civilnih objekata ključne infrastrukture, prenio je ukrajinski sajt prm.ua.

-Oružja nikad dosta. Mi to razumijemo i situacija se popravlja korak po korak. Imamo njemačke Geparde, IRIS-3, nadamo se da ćemo uskoro imati američku PVO. Sada je potrebno da imamo to sve ne samo na prvim linijama fronta, već i da bi se zatvorilo nebo na objektima ključne energetske infrastrukture širom zemlje - rekao Porošenko za CNN.

On je rekao da bi snabdijevanje energetskom opremom i dostavljanjem PVO moglo da promeni pravila igre i “spriječi Putina da napada ključnu energetsku infrastrukturu”.

-Uz to, potrebno nam je više naoružanja, potrebni su nam borbeni avioni. Oni su potrebni da bi se prekinula dominacija u vazduhu i pokrile ukrajinske trupe od ruskih napada - dodao je bivši predsjednik Ukrajine.

On je, takođe, poručio Amerikancima da snabdijevanje artiljerijom, raketnim sistemima velikog dometa, ne bi značilo da bi došlo do udara na teritoriju Rusije.

-Mi to ne radimo. To je pitanje povjerenja. Ukrajinske oružane snage imaju povjerenje Amerike, a nama su potrebne ove artiljerijske rakete velikog dometa. Možemo da uništimo ruska skladišta municije, ruska komandna mjesta, i to će nam pomoći da odbranimo Ukrajinu. Pomoći će nam da odbranimo Evropu - istakao je Porošenko.

Rogov: Ukrajinske snage gađale Energodar iz teškog naoružanja

Ukrajinske snage bezbjednosti gađale su obalu Energodara iz teškog naoružanja, a ispaljeno je najmanje 15 granata, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član glavnog savjeta vojno-civilne proruske administracije Zaporoške oblasti.

-Sada se obala Energodara gađa iz teškog naoružanja. Zabiljeleženo je najmanje 15 udara, granata kalibra 155. Pored toga, primijećen je i teški dron - dodao je Rogov. Prema njegovim riječima, u ovom trenutku teritorija Zaporoške nuklearke, koja se nalazi u Energodaru, nije pod vatrom. Njemačka šalje Ukrajini 36.000 ćebadi, koja su bila planirana za aukciju

Nemačka će Ukrajini poslati desetine hiljada polovnih ćebadi, koja više nisu potrebna nemačkoj vojsci, a prethodna namjera je bila da budu prodata na aukciji, prenijela je ukrajinska “Evropska pravda” pozivajući se na njemački “Velt am zontag”.

U tekstu se napominje se da će Ukrajini kao zimska pomoć biti poslato 36.400 vunenih ćebadi iz zaliha Bundesvera. Pokrivači su prvobitno predati državnom povjereničkom društvu pod kontrolom Saveznog ministarstva finansija, Vebeg GmbH, kako bi bili prodati na aukciji.

Markus Faber, poslanik Slobodne demokratske partije, kritikovao je namjeru da se ćebad prodaju.

- Ukrajini je hladno. Umjesto da preko Vebega prodajemo ćebad iz skladišta Bundesvera, trebalo bi da ih stavimo na raspolaganje Ukrajini -  rekao je Faber.

Nakon kritika zbog planirane aukcije, ministar finansija Kristijan Lindner prekinuo je prodaju i ponudio ih ukrajinskoj vladi. Ministarstvo se priprema za transport ćebadi, koja se trenutno nalaze u centru za snabdijevanje Bundesvera u Blankenburgu.

Zelenski: Rusiji suditi za zločine

Oko 62 ofsto ruskih raketnih udara na Ukrajinu izvedeno je na civilne ciljeve, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

-Brojni ukrajinski gradovi, mjesta, sela i naselja teško su oštećeni u ruskim napadima - rekao je Zelenski na konferenciji u glavnom gradu Kijevu, prenosi Anadolija.

Kako je kazao, ruski projektili su “posebno gađali civilne ciljeve”, a ruske snage nastavljaju ubijati ukrajinske civile.

On je rekao da su u ukrajinskim oblastima koje su ponovo zauzele ruske snage pronađene masovne grobnice.

-Zločini koje je ruska država počinila na tlu Ukrajine, posebno nad Ukrajincima, bez presedana su od Drugog svjetskog rata - kazao je Zelenski.

Istakao je da Ukrajina očekuje od međunarodnih partnera da podrže njene napore kako bi se Rusiji sudilo za njene zločine.

Konašenkov: Ruske snage napreduju ka Krasnom Limanu

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Igor Konašenkov izjavio je danas da ruske oružane snage nastavljaju da napreduju ka Krasnom Limanu.

On je dodao da su uspjeli da zaustave dva ukrajinska kontranapada, prenio je TASS.

Prema Konašenkovim riječima, do 60 ukrajinskih vojnika i plaćenika je likvidirano u borbama na tom mjestu, a uništeno je borbeno vozilo pešadije, kao i dva oklopna transportera.

-Tokom akcija u okviru specijalne vojne operacije u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), ruske snage uništile su neprijateljski mobilni radarski sistem ANTPK-36 američke proizvodnje i dva višecevna raketna bacača Grad – saopštio je Konašenkov.

Prema njegovim riječima, radarski sistem američke proizvodnje uništen je kod Torskog, dok su dva ukrajinska višecjevna raketna bacača Grad pogođena kod Severska, prenosi TASS.

Ukrajina: U Odesi struju imaju samo vitalni infrastruktirni objekti

Nakon što su ruske snage noćas dronovima napale energetske objekte u Odesi, struju imaju samo vitalni infrastrukturni objekti, a svi ostali potrošači su isključeni sa napajanja, saopštila je kompanija Odeske elektromreže.

Uništeno je nekoliko energetskih objekata, a vanredna isključenja su na snazi i u gradu i u cijeloj Odeskoj oblasti, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prethodno je ukrajinska Operativna komanda „Jug” saopštila da je hiljade korisnika u Odeskoj oblasti ostalo bez struje nakon noćašnjih ruskih napada dronovima.

Stoltenberg: Alijansa može da izbjegne sukob sa Rusijom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da bi kriza u Ukrajini mogla da izmakne kontroli, ali je izrazio uvjerenje da će oružana konfrontacija između Rusije i NATO biti izbjegnuta.

-Bojim se da će rat u Ukrajini izmaći kontroli. Plašim se sukoba između Rusije i NATO, ali sam siguran da ćemo ga izbjeći - rekao je Stoltenberg za norvešku mrežu NRK.

Stoltenberg, bivši premijer Norveške, rekao je da je sadašnje vrijeme “sudbonosno za Evropu i Norvešku”.

-Ako nešto krene naopako, to bi moglo da ima strašne posljedice - rekao je Stoltenberg i dodao da NATO svakodnevno radi na sprečavanju dalje eskalacije.

On je rekao da postoji mogućnost opšteg rata i da je važno da se izbjegne sukob koji će uključivati više evropskih zemalja i koji bi postao opšti rat u Evropi.

Stoltenberg je istakao da je vojna podrška Ukrajini sada važna.

Ankara: Spremni smo da pružimo pomoć Ukrajini i Rusiji da se okonča rat

Turska je potvrdila da je spremna da Rusiji i Ukrajini pruži maksimalnu podršku kako bi se okončao rat što prije, saopštilo je danas tursko ministarstvo spoljnih poslova.

Saopštenje dolazi nakon konsultacija koje su u Istanbulu obavili ruski zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin i njegov turski kolega Sedat Onal, preneo je TASS.

-Insistirali smo na tome da rat u Ukrajini treba da se završi što prije je moguće i naglasili da je nastavak pregovora neophodan da se pronađe pravedno i održivo rješenje. Potvrdili smo da smo spremni da pružimo maksimalnu moguću podršku svim stranama - poručili su iz turskog ministarstva spoljnih poslova.

Ukrajina:Hiljade korisnika u Odeskoj oblasti bez struje nakon ruskog napada dronovima

Nakon što su ruske snage noćas dronovima napale energetske objekte u Odeskoj oblasti hiljade korisnika ostalo je bez struje, saopštila je ukrajinska Operativna komanda „Jug”.

Za sada nema informacija o žrtvama, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prethodno je Komanda Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine saopštila da je Rusija noćas napala jug Ukrajine iranskim dronovima kamikazama Šahed.

Kako se navodi, uništeno je 10 od 15 dronova.

Dronovi su oboreni iznad Hersonske, Nikolajevske i Odeske oblasti.

Nebenzja: Kijev pokušava da razori Donjeck oružjem Zapada

Stalni ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja rekao je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN da je prošle sedmice “došlo do masakra u Donjecku uz pomoć oružja Zapada”.

On je rekao da vlasti u Kijevu pokušavaju bukvalno da razore Donjeck oružjem Zapada.

-Podstaknut zemljama Zapada Ukrajinci bukvalno pokušavaju da razore grad - rekao je Nebenzja, prenio je TASS.

Poljanski: Zemlje Zapada nisu mogle riječ da kažu o isporukama oružja

Zemlje Zapada nisu mogle ništa suštinski da kažu na sastanku Savjeta bezbjednosti UN o isporuci oružja Ukrajini, rekao je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

-Naši bivši zapadni partneri nisu mogli ni riječ da kažu o temi sastanka - posljedicama masivnih isporuka oružja Ukrajini i to pored prezentovanih činjenica i dokaza - rekao je Poljanski.

On je dodao da zapadne zemlje “nastavljaju da koriste narativ koji se svodi na ponavljanje istih stvari na svakom sastanku”.

Nebenzja: Pravne posljedice za one koji isporučuju oružje Kijevu

Zemlje koje isporučuju oružje Kijevu i pomažu ukrajinskim oružanim snagama suočiće se sa konkretnim pravnim posljedicama, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja tokom sastanka Saveta bezbjednosti.

-Mi savjesno registrujemo sve takve kriminalne radnje SAD i njihovih saveznika, one će imati konkretne pravne posljedice za sve umiješane - rekao je Nebenzja.

On je dodao da se prate i uništavaju isporučena vozila.

-Otkako je njihova količina u zapadnim skladištima opala, Vašington i njegovi saveznici u posljednje vrijeme pokušavaju da aktivno rade sa trećim zemljama, kupujući od njih oružje i vojnu opremu i otpremajući je u Ukrajinu - rekao je diplomata.

On je dodao da je tu činjenicu nedavno priznao ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, prenio je TASS.

Ambasador Ukrajine: Povraćene teritorije dokaz da oruže koje imamo služi svrsi

Stalni predstavnik Ukrajine pri UN Serhij Kislica izjavio je da su teritorije na istoku i jugu zemlje, koje su ukrajinske snage povratile od ruskih, „najubjedljiviji i najjači dokaz da svo oružje koje poseduje Ukrajina služi svojoj svrsi, odnosno da pomogne ukrajinskim snagama da oslobode teritoriju“.

Kislica je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, odgovarajući na optužbe Rusije da oružje koje Zapad dostavlja Ukrajini završava u trećim zemljama rekao da Ukrajina ima višestepeni sistem kontrole u cilju sprečavanja nelegalnog prometa i upotrebe oružja, prenosi Ukrinform.

Volodin: Njemačka i Francuska moraju da plate odštetu stanovnicima Donbasa

Predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin smatra da Njemačka i Francuska moraju da plate odštetu stanovnicima Donbasa, a da Evropljani treba da shvate ko je odgovoran za njihove probleme.

-Njemačka i Francuska moraju da plate odštetu stanovnicima Donbasa... A građani Evrope treba da znaju zbog koga su u problemima - nedostatak grijanja, struje, ogromna inflacija, zatvaranje preduzeća - napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

Prema njegovoj ocjeni, situacija u Ukrajini je posljedica „lažljive politike lidera tih država”.

Prema Volodinovim riječima, 2014. godine su ministri spoljnih poslova Njemačke i Francuske, kao garanti, potpisali dokument o mirnom rješavanju problema između legalnih ukrajinskih vlasti i opozicije.

On dodaje da se sve završilo, kako je naveo, državnim udarom u Kijevu i genocidom nad stanovništvom Donbasa, a da su nakon toga te zemlje učestvovale u zaključivanju Minskih sporazuma, koje niko nije planirao da sprovede.

-Unaprijed planirano neispunjavanje obaveza preuzetih potpisivanjem međunarodnog sporazuma - to je ne samo samo gubitak povjerenja, vecć i zločin za koji potpisnici Minskih sporazuma - Merkelova, Oland i Porošenko - moraju da snose odgovornost - smatra Volodin.

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nedavno da su sporazumi iz Minska bili potpisani kako bi se Ukrajini dalo vremena da ojača, prenijeli su mediji.

IAEA izvršila 4. rotaciju svojih stručnjaka u ukrajinskoj nuklearki Zaporožje

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju UN (IAEA) izvršila je četvrtu rotaciju svojih stručnjaka u nuklearnoj elektrani Zaporožje, navodi se u saopštenju agencije.

-U NE Zaporožje ove nedelje je stigao novi tim stručnjaka IAEA i zamijenio one koji su bili tamo poslednjih nekoliko nedjelja. To je četvrti tim IAEA u najvecćoj evropskoj nuklearnoj elektrani od pokretanja pomoći IAEA i uspostavljanja Misije podrške i pomoći Zaporožju (ISAMZ) 1. Septembra - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

 Prema navodima IAEA, radovi na sanaciji štete prouzrokovane granatiranjem 19. i 20. novembra su završeni “osim nekih manjih oštecćenja koji ne izazivaju zabrinutosti za bezbjednost”.

IAEA je saopštila takođe da je ove nedejlje izvršila inspekciju ukrajinskih nuklearnih elektrana Hmeljnickaja i Rovenskaja.

-U okviru intenzivnih aktivnosti na sprečavanju opasnosti od nuklearnog udesa tokom aktuelnog oružanog sukoba u Ukrajini, IAEA je sprovela inspekcije nuklearne bezbjednosti i bezbjednosti u nuklearnim elektranama Hmeljnickaja, Rivne Hmeljnickaja i Rovenskaja - navodi se u saopštenju i ističe da dve elektrane nisu pretrpjele nikakvu fizičku štetu od sukoba, ali trpe neke posljedice neprijateljstava, na primjer nestanke struje, što ukazuje na potrebu da se hitno nabave rezervni dizel agregati.

Belorusija će dozvoliti Ukrajini bez preduslova tranzit žita preko svoje teritorije

Belorusija je saopštila u Ujedinjenim nacijama da će dozvoliti, bez preduslova, tranzit žita iz Ukrajine preko njene teritorije za izvoz iz litvanskih luka, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik.

Bjelorusija je u junu navela da će dozvoliti da ukrajinsko žito ide preko njene teritorije u luke Baltičkog mora, ako bi joj bilo dozvoljeno da isporučuje svoju robu iz tih luka. Međutim, Ukrajina se sa time nije složila, prenio je Rojters.

Zamjenik ministra inostranih poslova Bjelorusije Jurij Ambraževič sastao se sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom u Njujorku da bi mu rekao da nema preduslova za

tranzit ukrajinskog žita, rekao je Dižarik.

Ambrazevič je, takođe, ponovio zahtjeve svoje vlade vezane za izvoz beloruskog đubriva, koji je trenutno pod sankcijama, naveo je portparol UN u saopštenju poslije sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana