Rusija: Specijalni kineski izaslanik započeo konsultacije o Ukrajini sa Lavrovom

Tanjug
Rusija: Specijalni kineski izaslanik započeo konsultacije o Ukrajini sa Lavrovom

MOSKVA - Specijalni izaslanik Kine za evroazijska pitanja, Li Hui, započeo je u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije konsultacije o Ukrajini sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da se očekuje da će kineski specijalni izaslanik razgovarati i sa zamjenikom ruskog ministra spoljnih poslova Mihailom Galužinom.

Posjeta Moskvi je dio evropske turneje kineske diplomatske delegacije u cilju rješavanja ukrajinskog sukoba, prenio je TAS S. 

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, Vang Venbin, rekao je da će kineski izaslanik posjetiti Rusiju, Njemačku, Poljsku, Ukrajinu i Francusku. 

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova, Andrej Rudenko, rekao je ranije za TASS da je ideja Kine da Li tim zemljama predstavi kineske prijedloge za političko rješenje sukoba u Ukrajini i sasluša njihova mišljenja i komentare. 

Rudenko je napomenuo da Rusija očekuje da od Lija  čuje utiske o njegovim putovanjima u Kijev i zemlje EU.

 Li je, nakon posjete Kijevu 16. i 17. maja, rekao da ne postoji univerzalno rješenje za rat u Ukrajini, ali je pozvao sve strane da stvore uslove za mirne pregovore, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Li je sa predsjednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim, i drugim državnim zvaničnicima razmijenio mišljenja o načinima okončanja ukrajinsko-ruskog sukoba političkim rješenjem, navelo je kinesko ministarstvo, prenio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana