Rusija: PVO spriječila pokušaj Ukrajine da napadne Krim

GS/Agencije
Rusija: PVO spriječila pokušaj Ukrajine da napadne Krim

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 614 dana. Ruske trupe metodički izvršavaju postavljene zadatke u Ukrajini, kaže ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. Jedna žena je poginula, a tri osobe su povrijeđene kada su ruske snage sinoć granatirale Herson i pogodile višespratnice, tvrdi gradski zvaničnik Roman Mročko.

MO Rusije:  PVO oborio osam raketa "storm šedou"

Ruska protivvazdušna odbrana spriječila je pokušaj Ukrajine da napadne Krim pomoću osam krstarećih raketa "storm šedou", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

-Danas oko 13.00 časova po moskovskom vremenu spriječen je pokušaj Kijeva da napadne Krimsko poluostrvo sa osam krstarećih raketa „storm šedou" - navodi se u saopštenju.

Izvor iz Ministarstva rekao je da su sve rakete oborene kao rezultat odbijanja napada dežurnih sistema PVO.

Ukrajina tvrdi da je pogodila strateški objekat ruske PVO na Krimu

Oružane snage Ukrajine noćas su pogodile strateški objekat ruske PVO na Krimu, saopštilo je Odjeljenje za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine.

U saopštenju se tvrdi da su Oružane snage Ukrajine uspješno pogodile strateški objekat ruskog sistema PVO na zapadnoj obali Krima, prenosi Interfaks Ukrajina.

Navedeno je i da je 25. oktobra kod Luganska uništen ruski PVO sistem S-400.

Unian: Rusi raketirali brodogradilište u Odesi projektilom koji ide 3.000 km/h

Ruska vojska jutros je gađala Odesku oblast i vjerovatno pogodila lokalno brodogradilište projektilom "oniks", prenijela je ukrajinska agencija Unian.

Projektil "oniks" može da razvije brzinu do 3.000 kilometara na čas, a Rojters prenosi izjavu guvernera Odese Oleha Kipera da su u napadu ranjene dvije osobe.

Prema riječima portparola vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignjat, Ruska Federacija bi mogla da upotrijebi balističko oružje da napadne region.

-Balistička raketa, ako je lansirana sa teritorije Krima, recimo, leti prilično kratko. Od lansiranja do dolaska, to je pitanje minuta, razumite to. Zapravo, ovo se upravo dogodilo...Prijavljeno je da ima eksplozija, sačekaćemo izvještaje lokalnih vlasti o tome koja vrsta oružja je korišćena - rekao je on, prenijela je ukrajinska novinska agencija Unian.

Ukrajinski poslanik Aleksej Gončarenko je na Telegramu naveo da je na Odesu ispaljeno šest "oniks" projektila.

-Napadnuta je i fabrika za remont brodova u blizini Odese -napisao je on.

Ruski državljanin priveden na Krimu zbog izdaje

Ruska federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je danas da je privela ruskog državljanina na Krimu pod sumnjom za izdaju, optuživši ga za prosljeđivanje vojnih tajni Ukrajini.

U saopštenju FSB navodi da je neimenovani muškarac "prikupljao i prenosio informacije o određenim lokacijama sa geografskim koordinatama predstavniku ukrajinske vojske", prenosi agencija RIA Novosti.

Šojgu: Metodički izvršavamo zadatke

Ruske trupe metodički izvršavaju postavljene zadatke u specijalnoj operaciji u Ukrajini, izjavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na bezbjednosnom forumu Sjangšan, koji se održava u Pekingu.

Istakao je da će ruske oružane snage nastaviti da metodički i samouvjereno izvršavaju svoje zadatke i osiguravaju bezbjednost civila, prenosi agencija RIA Novosti.

Šojgu tvrdi da je od 4. juna, kada je počela kontraofanziva Ukrajine, poginulo ili ranjeno više od 90.000 ukrajinskih vojnika. Prema njegovim navodima, „Ukrajina je od početka kontraofanzive izgubila oko 600 tenkova i skoro 1.900 oklopnih vozila različitih klasa, a na bojnom polju nije postigla nijedan taktički značajan uspjeh“.

Deseti Sjangšan forum održava se u Pekingu od 29. do 31. oktobra, u organizaciji Akademije vojnih nauka kineske armije i Kineskog instituta za međunarodne strateške studije.

 

Gradske vlasti: Rusi gađali Herson, jedna žena poginula, troje povrijeđeno

Jedna žena je poginula, a tri osobe su povrijeđene kada su ruske snage oko ponoći granatirale Herson i pogodile višespratnice, saopštio je načelnik gradske uprave Roman Mročko.

On je naveo da je ruska vojska sa lijeve obale Dnjepra, koju drži pod kontrolom, gađala centralni dio grada i pogodila višespratnice, prenosi interfaks Ukrajina.

Došlo je do požara u jednom od stanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana