Rusija protjerala novinara austrijskog ORF-a

Tanjug
Foto: RBK.ru

MOSKVA - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je oduzelo akreditaciju glavnoj dopisnici austrijskog javnog emitera ORF i naložilo joj da napusti zemlju, nakon što je Austrija to naložila dopisniku ruske agencije Tass.

Ministarstvo je saopštilo da je od šefice moskovskog biroa ORF-a Karole Šnajder zatraženo da preda svoju medijsku akreditaciju i napusti Rusiju “u najkraćem mogućem roku”, prenosi AP.

Kako je ministarstvo istaklo, taj potez je bio “prinudna mjera odmazde povezana sa kontinuiranom diskriminacijom predstavnika ruskih medija u Austriji”.

Ranije ove nedelje vlasti su naredile šefici biroa Tassa u Beču Arini Davidjan da napusti zemlju.

Protjerivanje Šnajder poklopio sa početkom suđenja dopisniku Volstrit džornala Evanu Gerškoviću, koji je bio u pritvoru od hapšenja u martu 2023. pod optužbom za špijunažu koju on, njegov poslodavac i američka vlada negiraju.

Američko-ruska novinarka Alsa Kurmaševa privedena je u oktobru 2023, jer se nije registrovala kao “strani agent”.

Ostalim stranim dopisnicima u Rusiji odbijena je viza.

Holandskoj novinarki koja radi za Politiko, Evi Hartog, odbijena je obnova vize u avgustu 2023.

Moskva je juče odgovorila na odluku Evropske unije da obustavi emitovanje ruskih medija Glasa Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Rosijske gazete tako što je zabranila emitovanje 81 evropskog medija, uključujući ORF.

“Ruska strana je više puta upozoravala da politički motivisane represije protiv ruskih novinara i neosnovane zabrane ruskih medija u EU neće ostati bez odgovora”, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana