Rusija: Potisani zakoni o osnivanju sudova u novim ruskim oblastima

Srna
Foto: Ilustracija

MOSKVA- Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je niz zakona o osnivanju sudova na teritorijama koje su se pridružile Ruskoj Federaciji, konkretno u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici /LNR, DNR/, te Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, saopšteno je na internet stranici za pravno informisanje.

Prema novim zakonima, izbor kandidata za početni sastav federalnih sudova opšte nadležnosti i arbitražnih sudova biće sproveden na konkursnoj osnovi Visokog kvalifikacionog odbora sudija Rusije.

Sudije koje su bile na funkcijama dok su oblasti još bile pod kontrolom Kijeva moći će da vrše te funkcije samo ukoliko ispune zvanične uslove i ako imaju rusko državljanstvo.

Zakoni uspostavljaju i proceduru za vršenje konkurentne selekcije i kvalifikacionih ispita za poziciju sudije i određuju nadležnost Visokog kvalifikacionog odbora sudija i Više komisije za kvalifikacione ispite za zvanje sudije.

Rusija je započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u februaru prošle godine. DNR, LNR i Zaporoška i Hersonska oblast glasale su na referendumu u septembru da postanu dio Rusije. Sve četiri oblasti prisajedinjene su Rusiji u oktobru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana