Rusija postavila razornu hipersoničnu raketu: Pogađa za 30 minuta, ne može se zaustaviti

GS
Foto: Obozrevatel.com

MOSKVA - Rusija navodno priprema razornu hipersoničnu raketu "avangard" od 34.000 kilometara na sat za koju je Putin rekao da je ne može zaustaviti nijedan odbrambeni sistem.

Podrazumeva se da nuklearno oružje, koje je predsjednik Rusije Vladimir Putin ranije opisao kao "meteorit", može da se lansira izvan Zemljine atmosfere i da pogodi više ciljeva bilo gdje u svijetu za manje od 30 minuta, prenosi britanski list Ekspres.

Vjeruje se da je to jedino oružje te vrste, a Putin je upozorio da zemlje na Zapadu nemaju sredstva da ga zaustave.

Projektil je viđen na nedavno objavljenim snimcima instaliranim u podzemnom lansirnom silosu u regionu Orenburg u Rusiji.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da se interkontinentalna balistička raketa ubacuje u silosni bacač pomoću hidrauličnog mehanizma specijalne transportno-utovarne jedinice.

Prema njihovim tvrdnjama, riječ je o najsloženijim tehnološkim operacijama koje traju nekoliko sati.

Vjeruje se da će projektil povećati borbene sposobnosti ruskih strateških nuklearnih snaga.

Britanski list podsjeća da je Putin još 2018. godine tvrdio da se razvija raketa koja "ide u cilj kao meteorit, kao zapaljena lopta, kao vatrena lopta".

Vijest dolazi nakon tvrdnji ukrajinske vojne obavještajne službe da su višestruka testiranja ruskih raketa sa nuklearnim oružjem bila neuspješna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana