Rusija: Oboren ukrajinski dron koji je letio ka Moskvi

GS/Agencije
Rusija: Oboren ukrajinski dron koji je letio ka Moskvi

MOSKVA; KIJEV - Rat u Ukrajini traje 644 dana. Snage ruske protivvazdušne odbrane oborile su jutros ukrajinski dron, koji je letno ka Moskvi, saopštili su gradonačenik Sergej Sobjanin i rusko Ministarstvo odbrane. Fregata ruske Crnomorske flote izvela je napad sa četiri krstareće rakete "Kalibar" na ukrajinsku vojnu infrastrukturu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Stoltenberg:NATO da radi na konkretnim koracima za pridruživanje Ukrajine

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da NATO treba da počne da radi na konkretnim koracima kako bi pomogao Ukrajini da se priključi toj organizaciji.

Kuleba:EU do sada isporučila Ukrajini oko 300.000 od obećanih milion granata

Evropska unija je Ukrajini do sada isporučila oko 300.000 od obećanih milion artiljerijskih granata, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba tokom posjete NATO samitu u Briselu.

Obraćajući se novinarima na marginama sastanka, Kuleba je pozvao na veće usklađivanje odbrambene industrije Ukrajine i NATO-a kako bi se osiguralo da Kijev dobije zalihe koje su mu potrebne da porazi Rusiju, koja je napala Ukrajinu u februaru 2022, prenosi Rojters.

U sjedištu NATO u Briselu danas se održava drugi dan dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica.

Kijev:Rusija noćas lansirala 21 bespilotnu letjelicu i tri rakete na Ukrajinu

Rusija je tokom noći lansirala 21 bespilotnu letjelicu i tri krstareće rakete na Ukrajinu, ali su sve bespilotne letjelice i dvije rakete uništene prije nego što su pogodile svoje ciljeve, saopštile su danas ukrajinske vazduhoplovne snage.

Treća raketa nije uništena, ali nije stigla do cilja, saopštile su vazduhoplovne snage ne iznoseći više detalja, prenosi Rojters.

-Bespilotne letjelice iranske proizvodnje Šahed uputile su se ka zapadnom regionu Hmeljnicki - saopštile su vazduhoplovne snage.

Cilj nije identifikovan, ali u regionu se nalazi velika vazdušna baza.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da su rakete oborene iznad južnog regiona Nikolajeva, dok su dronovi oboreni u sedam provincija širom Ukrajine.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da provjeri ukrajinski izveštaj.

Slovački ministar: Za Ukrajinu najbolje rješenje proglašenje primirja i pregovori

Slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar izjavio je da je najbolje rješenje za situaciju u Ukrajini proglašenje primirja i otpočinjanje pregovora.

-Za nas, a uvjeren sam da je i za ljude na obe strane i za sve koji su uključeni, najbolja stvar što ranije primirje, mirovni pregovori i pronalaženje rješenja. Umjesto da uzalud gubimo živote, bolje je pregovarati godinama - rekao je Blanar u intervjuu za slovački portal "Hlavne spravy", prenosi RIA.

On je juče naveo da za situaciju u Ukrajinu ne postoji vojno rešene i dodao da činjenica da nema napretka u sukobu dovodi do zamora u svijetu.

-Prema našim informacijama, uspjesi i gubici su minimalni, ljudi ginu uzalud, a sukob se ne kreće ni naprijed ni nazad - rekao je šef slovačke diplomatije.

Zvaničnik SAD: Putin neće sklopiti mir u Ukrajini prije rezultata izbora u SAD

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće sklopiti mir u Ukrajini prije objavljivanja rezultata američkih izbora zakazanih za novembar sljedeće godine, saopštio je visoki američki zvaničnik, posle sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Briselu.

-Očekujem da Putin neće sklopiti mir ili bar ne u značajnoj mjeri, prije nego što vidi rezultate naših izbora - rekao je zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, prenio je Rojters.

On je dodao da je alijansa ponovila da će nastaviti da podržava Ukrajinu, iako zna da je malo vjerovatno da će mirovni sporazum u narednoj godini biti postignut.

Rojters navodi da je neimenovani američki zvaničnik iznio ovu ocjenu usred zabrinutosti da bi potencijalna pobjeda bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa mogla da preokrene podršku Zapada Kijevu.

Rusija: Oboren ukrajinski dron koji je letio ka Moskvi

Snage ruske protivvazdušne odbrane oborile su jutros ukrajinski dron, koji je letno ka Moskvi, saopštili su gradonačenik Sergej Sobjanin i rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju ruskog ministarstva, zaustavljen je pokušaj Kijeva da izvede teroristički napad i dron sa fiksnim krilima oboren je iznad gradskog okruga Podolsk u Moskovskoj oblasti, prenose RIA Novosti.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin naveo je na Telegramu da je dron letio ka ruskoj prestonici.

Kako je dodao, pozivajući se na preliminarne podatke, niko nije povrijeđen niti je pričinjena materijalna šteta na mjestu gde su pale ruševine drona, dodaje Tass.

Rusija: Fregata krstarećim raketama gađala ukrajinsku vojnu infrastrukturu

Fregata ruske Crnomorske flote izvela je napad sa četiri krstareće rakete "Kalibar" na ukrajinsku vojnu infrastrukturu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

-Tokom misije u Crnom moru, posada fregate Crnomorske flote dobila je hitan zadatak da u najkraćem mogućem roku izvrši udar krstarećim raketama Kalibar na objekte neprijateljske vojne infrastrukture - navelo je ministarstvo na Telegramu.

Kako je dodalo, lansiranje raketa je bilo uspješno i označeni ciljevi su pogođeni, prenosi Tass.

Ministarstvo je objavilo i snimak lansiranja rakete, dodaju RIA Novosti.

Rojters navodi da nije mogao da nezavisno potvrdi te tvrdnje niti da ustanovi kada je došlo do napada.

Ukrajina se za sada nije oglasila tim povodom.

Ukrajinska mornarica saopštila je ranije da je ruska mornarica držala dvije podmornice sa ukupnom opremom do osam raketa "Kalibar" na borbenoj dužnosti u Crnom moru od utorka uveče.

Ukrajinska mornarica upozorila je da postoji visok nivo prijetnje od napada raketama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana