Rusija: Neće biti ispaljenja “Cirkona”

Srna
Rusija: Neće biti ispaljenja “Cirkona”

JOHANEZBURG - Ruska vojska danas je negirala da planira da izvrši probu svog novog hipersoničnog projektila “Cirkon” tokom pomorskih vježbi kod obale Južnoafričke Republike.

Kineska vojska, takođe učestvuje u vježbama u Indijskom okeanu. Ruska fregata “Admiral Gorškov” naoružana hipersoničnim projektilom “Cirkon” stigla je prošle sedmice u Kejptaun.

Rusija je saopštila da projektil “Cirkon” može da probije svaki protivraketni sistem jer leti brzinom 11.265 kilometara na čas ili oko devet puta brže od brzine zvuka. Ima domet veći od 1.000 kilometara. 

Ruski vojni zvaničnik Oleg Gladki rekao je danas da će vježbe biti usmjerene na pomorsku bezbjednost, uključujući borbu protiv gusara te da neće biti ispaljenja “Cirkona”.

- Manevri će obuhvatiti zajedničko reagovanje tri strane, pomoć ugroženom brodu, oslobođenje od gusara i artiljerijska vatra koja neće obuhvatiti ispaljenje "Cirkona" - naglasio je Gladki.

U saopštenju vojske Južnoafričke Republike objavljenom prošle sedmice navodi se da će u vježbama učestvovati “Admiral Gorškov” i ruski tanker radi dosipanja goriva, kineski razarač, fregata i plovilo za podršku te južnoafrička fregata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana