Rusija na korak do vakcine protiv raka

RT Balkan
Rusija na korak do vakcine protiv raka

MOSKVA - Rusko Ministarstvo zdravlja veoma pažljivo prati sve faze i testiranja se vrše na životinjskim modelima, kako bi se izbegli i najmanji neželjeni efekti, rekao je direktor Instituta "Gamaleja" iz Moskve Aleksandar Gincburg.

Univerzalna vakcina protiv svih vrsta tumora, kreirana na osnovu mRNA tehnologije, koja se ne daje preventivno i ne sprečava rak, ali ga zato leči tako što po otkrivanju raka aktivira ljudski imuni sistem, uspešno je testirana u junu na miševima u Rusiji, a kako je ranije najavio ruski ministar zdravlja Mihailo Muraško, prvi rezultati očekuju se krajem godine, posle čega može da nastupi klinička faza ispitivanja.

Ruski naučnik i akademik Aleksandar Gincburg, laureat državne nagrade Ruske Federacije u sferi nauke i tehnologije i direktor Instituta "Gamaleja" iz Moskve tokom svoje posete Beogradu, otkriva za RT Balkan kako funkcioniše i kada će ući u upotrebu vakcina koja može da izleči rak.

"Trenutno intenzivno radimo na ovom projektu, koji je pod pažnjom rukovodstva naše zemlje. Mislim da ćemo prve verzije vakcina protiv melanoma i, moguće, protiv ćelija raka pluća moći da proučavamo na bolesnim ljudima već sredinom sledeće godine", kaže za RT Balkan ruski akademik.

Naime, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević razgovarao je krajem septembra sa akademikom i direktorom Instituta "Gamaleja" o saradnji naučno-obrazovnih ustanova dveju zemalja kroz projekat razvijanja vakcine protiv onkoloških i drugih bolesti.

Gincburg, komentarišući sastanak sa Vučevićem, navodi da se razgovaralo o mogućnosti uključivanja srpskih kolega u taj projekat i da se trenutno radi na svim fazama stvaranja i upotrebe te vakcine na životinjskim modelima.

"Ovo je apsolutno neophodno, zbog činjenice da će vakcine biti personalizovane - ne samo za svaku vrstu raka, već i za posebno svakog pacijenta, zbog toga što u svom sastavu nose one promene koje su na genetskom nivou karakteristične tumoru pacijenta, a nemoguće je sprovoditi kliničke studije korišćenjem personalizovanih vakcina u klasičnom smislu. Zbog toga rusko Ministarstvo zdravlja veoma pažljivo prati sve faze i testiranja se vrše na životinjskim modelima, kako bi se izbegli i najmanji neželjeni efekti", ukazao je naš sagovornik.

Rusija i Srbija spremne za saradnju

Da li Srbija može da računa na te vakcine, odnosno da li će one preći rusku granicu, ili će pacijenti morati da idu u Rusiju, ruski akademik navodi da je na Institutu "Torlak" održan sastanak na kome su razmatrana pitanja zajedničkog rada ruskih i srpskih naučnika na ovom projektu.

Gincburg je napomenuo i da su naučne zajednice Rusije i Srbije spremne za saradnju i plodonosan rad.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana