Rusija je odbacila sporazum sa Ukrajinom o Azovskom moru

Tanjug
Foto: Ilustracija

MOSKVA- Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas zakon o otkazivanju sporazuma sa Ukrajinom o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza, objavljeno je na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.

Putin je podnio Državnoj dumi nacrt zakona o otkazivanju sporazuma potpisanog u Kerču 24. decembra 2003. između Rusije i Ukrajine o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza 24. maja, navodi se u saopštenju, prenosi Ria novosti.

Ruska Federacija i Ukrajina su 2003. godine potpisale sporazum o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza, u kojem nije bilo riječi o državnoj granici.

Pretpostavljalo se da će, ako bude potrebno, zemlje zaključiti poseban sporazum kojim bi se fiksiralo razgraničenje vodnog područja državnom granicom. Nakon oslobađanja niza teritorija DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti tokom ruske specijalne vojne operacije,

 Ukrajina je zapravo izgubila pristup Azovskom moru, podsjeća ruska agencija.

 U maju 2022. godine ukrajinske vlasti su najavile privremeno zatvaranje četiri morske luke na Crnom i Azovskom moru - Mariupolj, Berdjansk, Herson i Skadovsk, zbog nemogućnosti pružanja brodskih usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana