Rusija izvela udare kao odmazdu za napad na Krimski most

GS/Agencije
Rusija izvela udare kao odmazdu za napad na Krimski most

MOSKVA; KIJEV - Rat u Ukrajini traje 510 dana. Ruska vojska izvela je noćas raketama sa mora udar na objekte u kojima su pripremani napadi na Rusku Federaciju pomoću pomorskih bespilotnih plovila, izjavio je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.Ruske snage prešle su u ofanzivu u pravcu Kupjanska, a ukrajinske snage drže čvrstu odbranu, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

General Kartapalov: Ako zatreba, Vagnerovci će uzeti Suvalski koridor

Šef komiteta državne Dume za odbranu Rusije general Andrej Kartapolov tvrdi da je dobar dio ruske jurišne vojske "Vagner" prešao u Bjelorusiju sa "posebnim zadatkom", a to je, ako zatreba, uzimanje Suvalkskog koridora.

Kartapolov, koji je donedavno bio zamjenik ministra odbrane Ruske Federacije, navodi da je riječ o "suptilnom potezu vrhovnogglavnokomandujućeg".

"Naravno, Vagnerovci su u Bjelorusiji i zbog obuke njenih Oružanih snaga, ali, nije im to jedini zadatak. Postoji Suvalkski koridor koji će nam, dođe li do nečeg krupnog, biti veoma važan i potreban" - ističe Kartapolov.

Suvalkski koridor se nalazi na granici Poljske i Litvanije i nastavlja sjevernom granicom Bjelorusije do ruske enklave Kalinjingradska oblast.

Kartapolov ističe da Rusija sa Vagnerom ima "udarnu pesnicu, koja će taj koridor zaposjesti za nekoliko sati".

Kako navodi ruski portal "Fakti", Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo ove tvrdnje Kartapolova

Mišutin: Rusija je povećala proizvodnju oružja i vojne opreme

MOSKVA, 18. jula (Tanjug) - Ruska proizvodnja oružja i vojne opreme povećala se dramatično tokom prošle godine, rekao je danas premijer Rusije Mihail Mišutin.

"Od uspostavljanja saveta za koordinaciju po pitanju vojnih potrebna, proizvodni kapaciteti su se značajno povećali, za sve oruđe. Uzimajući u obzir povećane zahteve Ministarstva odbrane, proizvodnja dokazanih proizvoda je uspostavljena. Proizvodni kapaciteti su prošireni zbog novih proizvoda baziranih na iskustvu specijalne vojne operacije", rekao je Mišutin, preneo je TAS S.

On je naveo da u takve proizvode spadaju oružje, borbena vozila, sredstva za elektronsko ometanje, tehnički komunikacioni uređaji i navigaciona oprema.

Prema ruskom premijeru, predstavnici iz saveta radnih grupa posetili su proizvodne objekte.

On je rekao da su u toku napori da se prilagode nabavni lanci, da se omogući nesmetano snabdevanje određenih komponenti i smanje kompanijski dugovi.

SAD izdvajaju dodatnih 250 miliona dolara Ukrajini za podršku poljoprivredi

VAŠINGTON, 18. jula (Tanjug) - Sjedinjene Američke Države izdvojiće dodatnih 250 miliona dolara Ukrajini za podršku poljoprivredi, nakon odluke Ruske Federacije da ne produži sporazum o izvozu žitarica iz crnomorskih luka, saopštila je danas američka Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

"SAD, preko ukrajinske inicijative za poljoprivrednu održivost, daju dodatnih 250 miliona dolara za pomoć ukrajinskom poljoprivrednom sektoru", navodi USAID, prenela je RIA Novosti.

Vlada SAD će ukupno obezbediti Ukrajini 350 miliona dolara u okviru ovog programa.

Sredstva će, kako je precizirano, ići za pomoć poljoprivrednicima u proizvodnji, skladištenju i izvozu proizvoda i žitarica na svetska tržišta.

Napominje se da je odluka Rusije da prekine inicijativu za crnomorsko žito "drastično smanjila količinu žita koju je Ukrajina u stanju da isporuči svetu".

Rusija je u ponedeljak obavestila Tursku, Ukrajinu i UN da neće produžiti sporazuma o žitu.
 

Berbok: Napad na Odesu isto što i ispaljivanje projektila na ljude koji gladuju

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, danas je rekla da je svaka raketa koju Rusija ispali na ukrajinsku luku u Odesi ekvivalentna ispaljivanju projektila na ljude koji gladuju u svijetu.

Rusko ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da je ruska vojska tokom noći izvela udar na objekte u kojima su navodno pripremani napadi na Rusku Federaciju pomoću pomorskih bespilotnih letjelica, kao i na mjesta njihove proizvodnje u brodogradilištu u blizini grada Odese.

Peskov: Prekid sporazuma o žitu nije krivica generalnog sekretara UN

Raskid sporazuma o žitu nije krivica generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i Rusija visoko ceni njegove napore, izjavio je danas portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

-Ovo nije krivica Gutereša ili UN, mi visoko cijenimo ulogu generalnog sekretara u zaključivanju ovih sporazuma i visoko cijenimo njegove napore u pokušaju da ubijedi evropske zemlje da ispune svoje obaveze. Ali, nažalost, to se nije dogodilo. Stoga je riječ „beskrupulozan“ apsolutno primjenljiva na evropske zemlje - rekao je Peskov novinarima.

On je istakao da je Ruska Federacija ispunila svoje obaveze i nekoliko puta produžavala ovaj dogovor, uprkos činjenici da uslovi ovih sporazuma u odnosu na Rusku Federaciju nisu sprovedeni, prenosi Ria novosti.

Kako je ocijenio, sporazum o žitu kijevski režim koristi u vojne svrhe i to je važan aspekt koji ne treba zaboraviti.

Portparol Kremlja istakao je da su se zemlje Evropske unije ponijele bestidno, odbijajući da ispune uslove sporazuma.

-Rusija je ispunila svoje obaveze i više puta produžavala ovaj dogovor, uprkos činjenici da uslovi sporazuma u odnosu na Rusiju nisu sprovedeni. I u ovom slučaju stav evropskih država vjerovatno treba nazvati besramnim - rekao je on na konferenciji za novinare.

Ocijenio je da postoje bezbjednosni rizici za žitni dogovor bez Rusije, što treba uzeti u obzir, kao i da Kremlj ne zna koje su zemlje spremne da preuzmu te rizike.

Na pitanje o snabdijevanju žitom siromašnih zemalja, Peskov je rekao da su najsiromašnije zemlje dobile najmanje od žitnog sporazuma i da je Rusija u kontaktu sa partnerima iz Afrike po ovom pitanju.

Gladkov: Petoro povrijeđenih u granatiranju Belgorodske oblasti

Ukupno petoro ljudi ranjeno je tokom granatiranja ruske Belgorodske oblasti koje su izvršile ukrajinske snage, saopštio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

On je na “Telegramu” napisao da je granatirana periferija sela Šamino.

-Periferija sela Šamino pogođena je prilikom granatiranja koje je izvršila ukrajinska vojska. Prema preliminarnim podacima, ranjeno je petoro civila. Svi ranjeni prevezeni su u „Bolnicu broj dvaž“ - naveo je Gladkov.

Prema njegovim riječima, jedan muškarac zadobio je teže povrede od šrapnela, dok je četvoro drugih lakše povrijeđeno, prenio je TASS.

Gladkov je dodao da se svima pruža sva potrebna medicinska pomoć.

Rusija izvela udare kao odmazdu za napad na Krimski most

Ruska vojska izvela je noćas raketama sa mora udar na objekte u kojima su pripremani napadi na Rusku Federaciju pomoću pomorskih bespilotnih plovila, izjavio je danas zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

-Oružane snage Ruske Federacije izvele su noćas grupni udar odmazde visokopreciznim oružjem sa mora na objekte u kojima su pripremani teroristički akti protiv Ruske Federacije bespilotnim čamcima, kao i na mjesta njihove proizvodnje u brodogradilištu u blizini grada Odese -rekao je Konašenkov na brifingu, prenosi Interfaks.

Dodao je da su, pored toga, na području Nikolajeva i Odese uništena skladišta goriva ukupne zapremine oko 70.000 tona, iz kojih se gorivom snabdijevana vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine.

Prema riječima Konašenkova, pogođeni su svi ciljevi planirani za udar, a na uništenim objektima zabiljleženi su požari i detonacije.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su prethodno da je Rusija noćas dronovima i raketma napala Odesu i Nikolajev.

Rusija: Osujetili smo upad ukrajinskih sabotera, htjeli da dignu u vazduh elektranu

Ruske snage odbile su napad ukrajinske sabotažne grupe koja je pokušala da se infiltrira na ostrvo Vasiljkov, kao i neprijateljske pokušaje da pređu rijeku Dnjepar u blizini Antonovke u oblasti Herson, uništivši pet brodova i 27 militanata, rekao je danas portparol regionalne vanredne službe.

-U prethodna 24 sata, jedinica borbe grupe Dnjepar odbila je pokušaj ukrajinskih sabotera i izviđačke grupe, koja je htjela da se infiltrira na ostrvo Vasiljkov, i nanijela neprijatelju štetu, neutralisavši sedam militanata ukrajinskih oružanih formacija. Dva minobacača 120 milimetara, njihovi timovi i municija, uništeni su u oblasti u blizini naselja Kizomis, dok je šest ukrajinskih militanata eliminisano, a troje je pretrpjelo povrede -, dodao je portparol, prenio je TASS.

Ukrajinske specijalne snage tražile su ruskog državljanina, koji je pripremao teroristički napad u regionu Jaroslavlj, kako bi od njega prikupile informacije o hidroelektrani Uglič, saopšteno je iz ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB). Prema javno objavljenoj konverzaciji između ukrajinskih agenata i ruskog državljanina, specijalnim službama Ukrajine bile su potrebne koordinate hidroelektrane, jer, kako navodi FSB, željeli su da je raznesu. Navodno, cilj im je bio da raznesu hidroelektranu kako bi "ruske snage povukle snage iz Bahmuta i prebace ih nazad".

U pravcu Hersona, ruske snage su odbile napad ukrajinskih trupa da pređu rijeku Dnjepar u blizini naselja Antonovka, uništivši tri neprijateljska broda i 20 militanata, dodao je portparol.

Generalštab OS Ukrajine: Rusi krenuli u ofanzivu u pravcu Kupjanska

Ruske snage prešle su u ofanzivu u pravcu Kupjanska, a ukrajinske snage drže čvrstu odbranu, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Generalštab ukrajinske vojske dodaje da su ruske snage nastavile da koncentrišu napore na pravcu Marinke, Limana, Avdejevke i Bahmuta i navodi da je na tim pravcima i na pravcu Kupjanska proteklog dana bilo 36 sukoba.

Istovremeno, predstavnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Andrij Kovaljov izjavio je da su ukrajinske snage postigle uspjeh u ofanzivi na dva pravca južnog dijela fronta i da sada drže pozicije.

-Istovremeno, u pravcu Bahmuta, ukrajinska vojska nastavlja da sprovodi ofanzivne operacije sjeverno i južno od grad -  naveo je Kovaljov.

Prema njegovim riječima, ruske snage pružaju snažan otpor i teške borbe se nastavljaju.

Blinken: Odluka Rusije o crnomorskom žitnom dogovoru nesavjesna

Državni sekretar SAD Entoni Blinken ocijenio je da je odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu starom godinu dana koji Ukrajini omogućava izvoz žita kroz Crno more, “nesavjesna”.

On je juče pozvao na obnovu dogovora što je prije moguće, prenosi Rojters.

Blinken je, na konferenciji za novinare takođe rekao da Vašington prati situaciju nakon noćašnjeg napada na drumski most koji povezuje Krim sa južnom Rusijom.

-Što se tiče mosta, ovo je situacija koju pratimo...naravno, na Ukrajini je da odluči kako da vodi ovaj rat -  rekao je on.

Gutereš razgovarao sa turskim šefom diplomatije o sporazumu o žitu

Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš razgovarali su telefonom o situaciji u vezi sa crnomorskim sporazumom o žitu, rekao je za TASS izvor u turskom Ministarstvu spoljnih poslova.

-Strane su razmiijenile mišljenja o nedavnim dešavanjima u vezi sa dogovorom o žitu - rekao je izvor.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ranije da će Fidan u ponedjeljak razgovarati o dogovoru o žitu sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

 Paket dokumenata namijenjen rešavanju problema snabdijevanja hranom i đubrivom na svjetskim tržištima potpisan je 22. jula 2022. u Istanbulu i od tada je nekoliko puta produžen prije nego što je konačno istekao 17. jula.

Zaharova kritikovala UN zbog neuspjeha u postizanju dogovora o žitu

Rukovodstvo Ujedinjenih nacija nije uspjelo da garantuje sprovođenje dijela žitnog dogovora koji se odnosi na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

-Nažalost, mislim da bi bilo ispravno reći da su Ujedinjene nacije, njihov generalni sekretar i sekretarijat propustili svoju posredničku misiju ili misiju da garantuju sprovođenje ovog paketskog sporazuma - rekla je ona u intervjuu za TV kanal Solovjov uživo.

Prema riječima Zaharove, Ujedinjene nacije nisu ispunile nijedno od obećanja datih ruskoj strani, jer su „lijepa i ispravna” retorika koju su koristile bile samo prazne riječi.

Kuleba poručio Rusiji: Prestanite da igrate “igre gladi”

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da će prva posljedica ruskog neproduženja ugovora o žitu biti rast cijena žitarica širom svijeta.

-Morate da znate jednu cifru. Prošle godine, kada je uvedena Crnomorska inicijativa za žito, cijene žitarica u svijetu su pale za 20 odsto. Tako da će trenutni ishod neproduženja sporazuma značiti da će cijene žita na cijeloj zemaljskoj kugli ići gore - rekao je Kuleba za CBS.

On je dodao da će i ljudi u najugroženijim regionima Azije i Afrike to osjetiti i da “će to biti rezultat djelovanja Rusije”.

Kuleba je pozvao Rusiju da prestane da igra “igre glađu” sa ljudima širom svijeta.

MO Rusije: Odbijen napad 28 ukrajinskih dronova na Krim

Ruska vojska spriječila je pokušaj Kijeva da izvede teroristički napad uz pomoć 28 dronova na teritoriju Krima, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

-Noćas je osujećen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa 28 bespilotnih letjelica na objekte na teritoriji poluostrva Krim - navedeno je u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Precizira se da je 17 dronova uništila ruska PVO, a da je preostalih 11 eliminisano sredstvima elektronske borbe.

Ističe se da u napadu nije bilo žrtava i materijalne štete. Rusija je pripojila Krim 2014. godine, a Ukrajina ga smatra svojom teritorijom.

Britanija odbacuje optužbe Rusije o umiješanosti u napad na Krimski most

Velika Britanija je odbacila optužbe Rusije da bi britanske obavještajne službe mogle biti umiješane u napad na most na Krimu.

-Ovo su neosnovane spekulacije iz Rusije i nećemo ih dalje komentarisati - naveo je portparol Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije u saopštenju, prenosi Rojters.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je prethodno da su odluku o jučerašnjem napadu na Krimski most donijeli ukrajinski zvaničnici i vojska, uz, kako je navela, učešće američkih i britanskih obavještajnih službi.

I zamjenik ruskog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski rekao je da su britanske obavještajne službe mogle biti uključene u napad na Krimski most u kojem je u ponedjeljak ujutro poginuo bračni par, a njihova ćerka povrijeđena.

-Nisam čuo nikakvu osudu ovog terorističkog čina od bilo kog od zapadnih sponzora kijevskog režima - rekao je Poljanski na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, navodi Rojters.

Ukrajina: Rusija napala dronovima, eksplozije u Odesi i Nikolajevu

Ruske snage napale su nooćas Ukrajinu bespilotnim letjelicama „Šahed“, a eksplozije su čule u Nikolajevu i Odesi, prenose ukrajinski mediji.

Načelnik Nikolajevske oblasti Vitalij Kim izjavio je da je nakon napada izbio požar u gradu, ali da, prema prvim informacijama, nema žrtava, navodi Unian.

Vazduhoplovne snage Ukrajine upozorile su da u Odeskoj, Nikolajevskoj, Hersonskoj, Zaporoškoj, Donjeckoj i Dnjepropetrovskoj oblasti postoji opasnost od napada dronovima, dok je Poltavskoj, Čerkaškoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj i Kirovogradskoj oblasti postoji opasnost od napada balističkim raketama.

Operativna komanda „Jug“ ukrajinske vojske saopštila je da je nivo prijetnje od raketnih napada izuzetno visok.

Djelimično obnovljeno kretanje vozila na Krimskom mostu

Kretanje vozila na Krimskom mostu u pravcu Taman-Kerč je ponovo uspostavljeno, saopštio je potpredsednik ruske Vlade Marat Husnulin.

-Motorni saobraćaj na Krimskom mostu je obnovljen u krajnjoj desnoj traci u pravcu Taman-Kerč - naveo je Husnulin na Telegramu, prenosi RIA.

On je dodao da je bilo moguće da most u "najkraćem mogućem roku" ponovo profunkcioniše za vozila jer je analiza konstrukcije potvrdila da je ponovno kretanje vozila moguće.

-Razrađena je privremena šema za organizovanje saobraćaja na mostu. Prije donošenja odluke o mogućnosti otvaranja saobraćaja, raspon je dodatno ispitan - dodao je Husnulin.

Ukrajinske snage su u ponedjeljak ujutru granatirale Krimski most, a u napadu su stradale dvije osobe, dok je jedna djevojčica ranjena.

Ruski predsjednik je poručio da će Moskva odgovoriti na "teroristički napad, koji je bio okrutan i besmislen“, dodajući da Ministarstvo odbrane već priprema odgovor.

Poljanski: Istražujemo umiješanost Londona u teroristički napad na Krimski most

Prvi zamjenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski, izjavio je  na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da je „potrebno razjasniti kako su zapadne, a posebno britanske obavještajne službe bile uključene u pripremu udara na Krimski most“.

-Još treba da utvrdimo u kojoj meri su zapadne, a posebno britanske obavještajne službe bile angažovane u pripremi i sprovođenju ovog terorističkog napada. Previše toga ukazuje na to - rekao je Poljanski, prenose Ria novosti.

Nacionalni antiteroristički komitet je ranije saopštio da je Kijev u ponedjeljak tokom noći 16. na 17. jul izveo teroristički napad na Krimski most uz pomoć dvija površinska bespilotna plovila.  

Oštećena je kolovozna komponenta mosta, dvije odrasle osobe su poginule, a jedno dijete je povrijeđeno.

Vlasti Krima i Kubana mole stanovnike i turiste da se uzdrže od putovanja preko mosta.

Istražni komitet Ruske Federacije, u okviru krivičnog postupka, utvrđuje odgovornost za teroristički napad na Krimski most u Ukrajini.

Zelenski razgovarao sa Guterešom o isporuci žitarica preko Crnog mora

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom o obnavljanju snabdijevanja hranom preko Crnog mora.

-Razgovarao sam sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom... Crnomorska inicijativa za žito mora da se održi. Dogovorio sam se sa Guterešom da radimo zajedno sa odgovornim državama na obnavljanju bezbjednosti i snabdijevanja hranom preko Crnog mora - objavio je Zelenski na svom Telegram kanalu, prenosi Rojters.

Ranije je Zelenski rekao da se Kijev nada da će nastaviti isporuke žitarica preko Crnog mora bez učešća Rusije, kao i da čeka zvaničnu potvrdu spremnosti UN i Turske.

Rusija je u ponedjeljak obavijestila Tursku, Ukrajinu i UN da se protivi produženju sporazuma o žitu.

To znači povlačenje ruskih garancija za bezbjednost plovidbe i sužavanje pomorskog humanitarnog koridora u sjeverozapadnom Crnom moru.

Za ovo područje se vraća režim privremeno opasan za plovidbu.

Bez učešća Rusije, od danas prestaje da funkcioniše Crnomorska inicijativa za žito.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana