Saljdo: U ukrajinskom granatiranju oblasti Herson dva civila poginula

GS/Agencije
Saljdo: U ukrajinskom granatiranju oblasti Herson dva civila poginula

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 661 dana. Ukrajina je dronovima napala Dmitrijevski i Železnogorski okrug u Kurskoj oblasti, a u napadima nema povrijeđenih, izjavio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt. Ukrajinska PVO oborila je sve dronove "šahed" kojima je Rusija noćas napala Kijev, saopštile su gradske vlasti.

Austrija podržala sankcije Rusiji pošto je Ukrajina uklonila Rajfajzen sa crne liste

Austrija je dala odobrenje za 12. paket sankcija Evropske unije Rusiji nakon što je Ukrajina uklonila Rajfajzen bank internešenal sa crne liste, navedeno je na sajtu ukrajinske vlade, a to je danas potvrdio i diplomata EU.

Austrija je nastojala da ukloni banku sa ukrajinske liste nazvane "međunarodni sponzori rata", prenio je Rojters.

Crna lista nema pravne konsekvence, ali je simbolično važna, jer pojačava pritisak javnosti na Rajfazen banku da odustane od poslovanja u Rusiji, što je austrijska banka saopštila da je spremna da uradi, ali kasnije.

-Status je suspendovan tokom perioda bilateralnih konsultacija koje uključuju predstavnike Evropske komisije - navodi se na sajtu ukrajinske vlade o statusu Rajfajzen banke.

Austrija je že  ela da se Rajfajzen banka ukloni sa crne liste, a da zauzvrat podrži najnoviji paketa sankcija EU protiv Rusije, navodi Rojters.       

Zaharova: Nove sankcije Evropske unije protiv Rusije nanijeće više štete samoj EU

Novi paket sankcija EU protiv Rusije, kao i svi prethodni, nanijeće više štete samoj Evropskoj uniji, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući nedavni samit EU.

-To ide do apsurda, kada se nekim beskrupuloznim manipulacijama, kada za stolom nisu prisutni pojedini šefovi država i vlada, donose neke pravno upitne i očigledno ispolitizovane odluke, a to su - na početku predpristupni pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom, koji ne samo da ne ispunjavaju elementarne kriterijume EU već su direktno u suprotnosti sa njima, kao i još jedan paket jednostranih restriktivnih mjera prema Rusiji, koji će, kao i svi prethodni, nanijeti veću štetu samoj Evropskoj uniji - istakla je Zaharova, prenio je TASS.

Prema njenim riječima, ovo diktatorsko ponašanje Brisela u svoj svojoj veličini otkriva da je državama članicama uskraćeno demokratsko pravo na izdvojeno mišljenje i zaštitu sopstvenih interesa.            

Pored toga, ona je istakla da će visoku cijenu za konfrontacionu politiku EU i posljedice njenih oportunističkih odluka u vezi sa Ukrajinom i Moldavijom morati da plati stanovništvo evropskih zemalja.

Zaharova je dodala da izgleda sasvim prirodno da u tom kontekstu "najodgovorniji političari u evropskim zemljama sve češće daju prioritet nacionalnim interesima u odnosu na neke mantre evropske solidarnosti, koje su van dodira sa stvarnim potrebama".

Ona je istakla da pod pritiskom pogrešnih koraka SAD, Evropska unija "nastavlja da brzo gubi i političku i ekonomsku težinu širom svijeta".

-Resursi EU, toliko potrebni za njen domaći rast, nisu usmjereni na rješavanje višestrukih problema i utvrđivanje sopstvenog mjesta u novonastalom multipolarnom svjetskom poretku, već služenju interesima SAD, uključujući i bogaćenju vojno-industrijskog kompleksa SAD - naglasila je Zaharova.

Belgija šalje novi paket pomoći Ukrajini

Belgijska savezna vlada dala je zeleno svjetlo za devetnaesti paket obrambene pomoći Ukrajini, koji uključuje komplete za balističku zaštitu i veliki broj generatora, saopštila je danas ministarka odbrane Ludivine Dedonder.

-Novi paket pomoći koji uključuje pancirne prsluke namijenjene za zaštitu  ukrajinskog stanovništva i vojnika, zajedno s generatorima, stići će na izričit zahtjev Ukrajine - rekla je Dedonder, prenosi agencija Belga.

Vijeće ministara dalo je saglasnost i na "međuresornu odredbu" za Ukrajinu, što znači da je u 2024. izdvojeno 514,2 miliona evra za nastavak podrške Ukrajini, što će biti isplaćeno u dvije tranše.

Nekoliko ukrajinskih zvaničnika posjetilo je nedavno Belgiju koja preuzima predsjedavanje Unijom u januaru.

U oktobru je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iznenada posetio Brisel, podseća belgijska agencija.

Saljdo: U ukrajinskom granatiranju oblasti Herson dva civila poginulo

Oružane snage Ukrajine granatirale su mjesto za isporuku humanitarne pomoći u Novoj Majački u oblasti Herson, ubivši dva civila, objavio je ruski guverner te oblasti Vladimir Saljdo na svom Telegram kanalu.

Saldo tvrdi da su ukrajinske snage posle jučerašnjeg neuspjelog pokušaja masovnog raketnog napada, danas ispalili rakete na Novu Majačku koristeći artiljerijski raketni sistem visoke pokretljivosti HIMARIS, prenosi RIA.

- Većinu projektila oborila je PVO, a jedan Hajmer je stigao do zemlje i eksplodirao tokom isporuke humanitarne pomoći. Dva civila su poginula, dva su ranjena, kao i vojna lica koja su pomagala pri istovaru - napisao je Saldo napominjući da je žrtvama pružena neophodna medicinska nega i da se na terenu nalaze službe Hitne pomoći.

Ukrajinska vojska u protekla 24 sata izvele su 83 artiljerijska udara na 13 naselja na lijevoj obali reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, koja se nalazi pod kontrolom ruskih snaga, prenosi RIA.

U ukrajinskim napadima na Hersonsku oblast u četvrtak, stradao je jedan civil.

Toga dana, ukrajinska vojska izvela je 58 artiljerijskih napada tokom dana, i još 46 tokom noći.

Ruski PVO sistemi odbili masovni napad dronova na Krim

Ruski protivvazduhoplovni sistemi odbili su pokušaj masovnog napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na Krim, svi dronovi su oboreni, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Rusije.

Iz ruskog vojnog resora je u petak uveče saopšteno da su ruski PVO sistemi uništili 26 ukrajinskih bespilotnih letjelica iznd Krima. Tokom noći iznad poluostrva je uništeno još šest dronova.

„Sredstvima protivvazduhoplovne odbrane i radio-elektronske borbe odbijen je masovni napad kijevskog režima bespilotnim letelicama na objekte na teritoriji Krimskog poluostrva. Sve bespilotne letelice su uništene“, navedeno je u saopštenju.

Najvažnije s brifinga Ministarstva odbrane Rusije

- Ruska avijacija je u rejonu grada Orehovo u Zaporoškoj oblasti uništila ukrajinski helikopter Mi-8.

- Ukrajinska vojska je u pravcu Donjecka izgubila 290 vojnika, odbijena su četiri napada protivnika. Uništen je tenk, dva oklopna vozila, četiri automobila, dve haubice MSTA-B, haubica D-30, kao i dve samohodne haubice „gvozdika“.

- U pravcu Kupjanska je odbijeno pet napada ukrajinske vojske, Kijev je izgubio 35 vojnika, uništena su četiri oklopna vozila, tri pikapa i haubica D-30.

- Ukrajinska vojska je za 24 sata izgubila oko 100 vojnika u pravcu Krasnog Limana, uništeno je pet oklopnih vozila, četiri automobila, kao i haubica D-20.

- Odbijena su dva napada ukrajinske vojske u pravcu Zaporožja gdje je ukrajinska vojska izgubila oko 50 vojnika.

- U pravcu Hersona ukrajinska vojska je izgubila oko 65 vojnika, uništeno je skladište s municijom.

Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Poltavskoj, Čerkaskoj i Kirovgradskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Ukrajinska artiljerija izvela 83 napada na Hersonsku oblast

Ukrajinska armija je tokom proteklog dana izvela 83 artiljerijska napada na levu obalu Hersonske oblasti, pod artiljerijskom vatrom se našlo 13 naselja, saopštio je novinarima izvor upoznat sa situacijom.

Na udaru artiljerije našla su se naselja Aljoški, Radensk, Korsunka, Staraja Zbrujevka, Gola Pristanj, Kradašinka, Maslovka.

Ukrajinske snage dronovima napale Kursku oblast Rusije

Ukrajinske bespilotne letelice napale su Dmitrijevski i Železnogorski rejon Kurske oblasti, saopštio je gubernator te oblasti Roman Starovojt.

Prema njegovim riječima, u napadu nije bilo žrtava.

On je dodao da su u selu Krupec u Dmitrijevskom rejonu zabilježena tri napada, a prema preliminarnim informacijama, oštećene su ograde, prozori i krovovi na osam kuća. 

Napad je izveden i na područje železničke stanice u gradu Dmitrijevu, oštećena je kompresorska stanica.

Regionalne vlasti: Ukrajina dronovima napala Kursku oblast, nema povrijeđenih

Ukrajina je dronovima napala Dmitrijevski i Železnogorski okrug u Kurskoj oblasti, a u napadima nema povrijeđenih, izjavio je gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt.

Prema preliminarnim informacijama, oštećene su ograde, prozori i krovovi na osam kuća, prenosi Interfaks.

Napad je izvršen i u zoni željezničke stanice u gradu Dmitrijev, a oštećena je kompresorska stanica.

U Železnogorskom okrugu oštećen je dalekovod.

Kurska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Od kada je u februaru prošle godine napal< Ukrajinu, Rusija gotovo svakodnevno saopštava o napadima ukrajinskih dronova na pogranične oblasti, Krim i Moskvu.

Vazduhoplovstvo: Oboreno 30 od 31 drona kojima je Rusija napala Ukrajinu

Ukrajinska PVO oborila je 30 od 31 drona tipa "šahed" kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

Dronovi su uništeni iznad Dnjepropetrovske, Kijevske, Viničke, Černigovske, Sumske, Poltavske, Čerkaške, Hersonske, Zaporoške, Nikolajevske i Hmeljničke oblasti, prenosi Unian.

U nizu oblasti Ukrajine noćas je na snazi bila vazdušna opasnost, a eksplozije su se čule u više oblasti i u predgrađima Kijeva.

Gradske vlasti u Kijevu saopštile su prethodno da su uništeni svi ruski dronovi koji su letjeli ka glavnom gradu Ukrajine.

Gradske vlasti: Oboreni svi dronovi koje je Rusija lansirala na Kijev

Ukrajinska PVO oborila je sve dronove "šahed" kojima je Rusija noćas napala Kijev, saopštile su gradske vlasti.

Gradonačelnik Vitalij Kličko izjavio je da su na meti bili dijelovi grada blizu centra, prenosi Unian.

Načelnik gradske uprave Serhij Popko naveo je da je napad dronovima na Kijev izveden u više talasa i iz različitih pravaca.

Popko je naveo da u gradu niko nije povrijeđen od dijelova oborenih dronova, prenosi Ukrajinska pravda.

Prema njegovim ijrečima, ovo je šesti vazdušni napad na Kijev od početka mjeseca.

Popko je, zbog intenziviranja ruskih napada na glavni grad Ukrajine, zatražio od građana da ne ignorišu upozorenja i da se pridržavaju pravila za bezbjednost.

U nizu oblasti u Ukrajini noćas je bila na snazi vazdušna opasnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana