Rusija i Kina spremaju odgovor Izraelu i SAD?

RT Balkan
Rusija i Kina spremaju odgovor Izraelu i SAD?

Globalna većina je svjesna da Izrael nastoji da izazove apokaliptični rat u Zapadnoj Aziji, uz punu vojnu podršku SAD, piše brazilski analitičar Pepe Eskobar za sajt "Krejdl".

Vršilac dužnosti iranskog ministra inostranih poslova Ali Bageri Kani nedavno je primjetio da Teheran pokušava da spriječi "san" izraelskog režima o pokretanju sveopšteg regionalnog rata.

Ali, nikada ne treba prekidati neprijatelja kada greši, tvrdio je drevni kineski strateg Sun Cu, pisac "Umijeća ratovanja". SAD i članice G7 sada nastoje da postignu privid sporazuma o prekidu vatre između Hamasa i Izraela, a cilj ovog "sporazuma" je da spriječi vojnu odmazdu Irana i Osovine otpora.

Predstavnik Hamasa u Libanu Ahmed Abdel Hadi je izjavio da Hamas neće učestvovati na pregovorima koji su zakazani za četvrtak. Odnosno, Hamas neće učestvovati u pregovorima koji pružaju pokriće za ekstremističku vladu Netanjahua.

U pitanju je "igra čekanja", koja uznemirava Izrael. Kolektivni zapad moli Iran da ne reaguje i ne nudi ništa zauzvrat. Evropski vazali Vašingtona – Velika Britanija, Francuska i Njemačka – pozivaju Iran i njegove saveznike da se uzdrže od napada koji bi eskalirali regionalne napetosti.

Iranska diplomatija je odgovorila evropskim vazalima, naglašavajući "priznato pravo" Irana da brani nacionalni suverenitet i odvrati Izrael, koji je pravi izvor terorizma u Zapadnoj Aziji.

Stvari izmiču zapadnoj logici: da je Vašington prošle godine prisilio Izrael na prekid vatre u Gazi, rizik od apokaliptičnog rata, koji bi potresao Zapadnu Aziju, bio bi izbjegnut. Umjesto toga, SAD su odobrile Tel Avivu dodatni paket oružja, vrijedan 20 milijardi dolara, što pokazuje koliko su Amerikanci posvećeni obezbjeđivanju trajnog prekida vatre.

Usklađeno djelovanje Irana, Rusije i Kine

Izraelske provokacije, posebno ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, bile su direktna uvreda za tri glavne članice BRIKS-a: Iran, Rusiju i Kinu.

Odgovor Izraelu podrazumijeva usklađeno djelovanje trojke, koje proizilazi iz njihovih isprepletenih sveobuhvatnih strateških partnerstava.

U ponedjeljak, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je telefonom sa iranskim vršiocem dužnosti ministra inostranih poslova Alijem Bagerijem Kanijem, tokom kojeg je podržao napore Teherana da obezbijedi regionalni mir i stabilnost.

To pokazuje da Kina podržava Iran, posebno ako se ima u vidu da je ubistvo Hanijea u Pekingu viđeno kao šamar njegovim značajnim diplomatskim naporima, jer se ovo ubistvo dogodilo samo nekoliko dana nakon što je šef Hamasa, zajedno sa drugim palestinskim političkim predstavnicima, potpisao Pekinšku deklaraciju.

Što se tiče odgovora Osovine otpora Izraelu, Rusija je u to duboko uključena. Nedavno je niz ruskih aviona sletio u Iran, noseći ofanzivni i odbrambeni vojni hardver, uključujući sistem "Murmansk-BN", koji mijenja pravila igre, jer može da ometa sve vrste radio signala, GPS-a, komunikacija, satelita i elektronskih sistema, u krugu od 5.000 kilometara.

Ovo je noćna mora za Izrael i njegove NATO saveznike. Sistem za elektronsko ratovanje "Murmansk-BN" može bukvalno da sprži cijelu izraelsku mrežu, koja je udaljena samo 2.000 kilometara, ciljajući vojne baze i električnu mrežu. Iranski general-major Bageri je nedavno izjavio: "Pozdravljamo saradnju Irana, Rusije i Kine. Tako se civilizacijske države udružuju kako bi se borile protiv zapadnog vječnog rata."

Eskalacija sada prijeti širom svijeta. U Ukrajini, Izraelu, Siriji, Iraku i Jemenu. Pregovori o prekidu vatre su nemogući, sve dok su Gaza i suverene države, poput Sirije, Iraka i Jemena, izložene napadima.

Iran, u konsultaciji sa strateškim partnerima Rusijom i Kinom, pokušava da pronađe treći put. Projekat "Izrael" praktično gasi sopstvenu ekonomiju kako bi zaštitio cionističku državu od odgovora Irana i "Osovine otpora".

Teheran se odlučio na igru čekanja, prisiljavajući sve vrijeme izraelske naseljenike da se guše u podzemnim bunkerima, prenosi RT Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana