Rusija: Francuska odbila da zakaže sjednicu o obaranju "Il-76"

GS
Rusija: Francuska odbila da zakaže sjednicu o obaranju "Il-76"

Francuska, predsjedavajuća Savjeta bezbjednosti UN, odbila je zahtjev Moskve da za danas sazove hitan sastanak najvišeg tijela UN poslije obaranja aviona "Il-76", izjavio prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri svjetskoj organizaciji Dmitrij Poljanski.

Poljanski je naveo da je Francuska pristala da održi sjednicu sutra u 17.00 časova po njujorškom vremenu.

- Danas imamo šokantan razvoj događaja u Savjetu bezbjednosti - francusko predsjedništvo je odbilo naš zahtjev za hitan sastanak Savjeta danas u 15.00 časova. U jasnom pokušaju da zaštiti svoje klijente iz režima u Kijevu, pristaje da zakaže sastanak samo za sutra u 17.00 časova - saopštio je Poljanski na mreži Iks.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je ranije danas da je Rusija zatražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN zbog pada aviona "Il-76", te izrazio očekivanje da Francuska, koja predsjedava ovim savjetom, neće odbiti da sazove sjednicu.

Ministarstvo odbrane Rusije danas je saopštilo da se vojni transportni avion "Il-76" sa 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su prevoženi na razmjenu, šest članova posade i tri osobe u pratnji, srušio u Belgorodskoj oblasti.

Ministarstvo je objavilo da je avion uništen ukrajinskim projektilima lansiranim iz oblasti Harkova, piše ATV

Generalštab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je nakon ovog događaja da namjerava da "preduzme dalje korake" u cilju uništavanja ruskih "sredstava za isporuku oružja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana