Rusija: Eliminisano 17 ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad Crnog mora i Krima

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 622. dan.

Ruska vojska spriječila je pet pokušaja napada ukrajinskih snaga da se iskrcaju na lijevoj obali Dnjepra. Uništeno je skladište za ukrajinske bespilotne čamce, kao i avionsku municiju, presretnute su dve rakete „hajmars" i 23 drona.

Holandija šalje u Rumuniju pet aviona F-16 za obuku ukrajinskih vojnika

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Oružane snage Rusije su na kupjanskom pravcu uništile pet grupacija ljudstva, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 160 vojnika;

- Ruske snage su tokom prethodnog dana odbile sedam napada ukrajinske vojske na donjeckom pravcu;

- Oružane snage Rusije uništile su ljudstvo i tehniku tri brigade 

- Oružanih snaga Ukrajine na zaporoškom pravcu;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 245 vojnika na donjeckom pravcu;

- Oružane snage Rusije uništile su koncentrisanje ljudstva i tehnike dve brigade Oružanih snaga Ukrajine na području Ugljedara i Staromajorskog u DNR;

- PVO Rusije oborila je dva ukrajinska aviona u Harkovskoj oblasti i DNR;

- PVO Rusije presrela je dve rakete ispaljene iz višecevnog raketnog sistema „hajmars" i 33 drona Oružanih snaga Ukrajine;

- Ruske snage su tokom prethodnog dana odbile napad ukrajinske vojske na području Červone Dibrove u LNR, protivnik je izgubio gotovo 170 vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su ljudstvo i tehniku ukrajinske vojske u 105 oblasti,

Od početka specijalne operacije uništeno je više od 8,7 hiljada dronova Oružanih snaga Ukrajine.

Ruska avijacija izvela napade na privremene punktove i uporišta Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu

Avijacija ruske grupe „Zapad" izvela je napade na privremene punktove i uporišta Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu u Harkovskoj oblasti, saopštio je načelnik pres centra grupe Sergej Zibinski.

On je dodao da su ruske snage odbile tri napada i tri kontranapada jurišnih grupa 30. i 54. mehanozovane brigade ukrajinske vojske.

Prema njegovim riječima, tokom kontrabaterijske borbe artiljerija je uništila dve minobacačke posade u oblastima Zagorujkovke i Kislovke. Neprijatelj je izgubio više od jedne čete u ljudstvu, dva borbena vozila pešadije BMP-1 i dve bespilotne letelice.

U Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine danas su dva puta odjeknule eksplozije nakon upozorenja o vazdušnom napadu, prenosi agencija „RBK Ukrajina".

Poginuo pomoćnik glavnokomandujućeg ukrajinske vojske, objavljeni detalji.

 

U Odeskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

Ukrajinska vojska je u prethodna 24 sata ispalila više od 60 granata na četiri dijela Belgorodske oblasti, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Priveden muškarac koji se sumnjiči da je predavao podatke ukrajinskim obavještajcima

Federalna služba bezbjednosti Rusije saopštila je da je u DNR priveden muškarac koji se sumnjiči da je predavao podatke ukrajinskim obavještajnim službama.

Kako se navodi u saopštenju FSV, on je održavao kontakt sa ukrajinskim specijalnim službama koristeći tajne markere i zatvorene zajednice u instant mesindžerima i društvenim mrežama.

Osim toga, pritvorenik je pokušao da stupi u vojnu službu po ugovoru u dobrovoljačkim jedinicama u nadi da će dobiti informacije koje uključuju državnu tajnu.

Jedinice grupe snaga „Dnjepar" uništile osmatračnicu i skladište municije Oružanih snaga Ukrajine

Jedinice grupe snaga „Dnjepar" uništile su u protekla 24 sata osmatračnicu i skladište municije Oružanih snaga Ukrajine kod ostrva Aleksejevski, saopštio je predstavnik operativnih službi Hersonske oblasti.

U borbama su takođe uništena dva ukrajinska čamca i samohodna haubica 2S1 „gvozdika" sa municijom.

Posluga višecjevnog raketnog sistema BM-21 „grad" Centralnog vojnog okruga pogodila je područja koncentrisanja ljudstva i tehnike Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Zapad mijenja odnos prema Zelenskom

Zapad mijenja odnos prema ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, piše britanski „Telegraf".

„Pogled Zapada pomjerio se na Bliski istok, na žalost Zelenskog, upravo u momentu kada se završava kontraofanziva ukrajinskih snaga s obzirom da će jesenje kiše onemogućiti kretanje vojske", navodi se u članku.

U članku se navodi da je rizik od zamora od sukoba u Ukrajini među zamljama NATO-a uvek postojao, bez obzira na obećanja o tome da će podržavati Ukrajinu onoliko koliko bude potrebno.

Pored toga, republikanci koji u Americi daju najveći doprinos vojnim naporima Ukrajine sa skepsom se odnose prema tim obavezama.

„Bez stabilnih isporuka oružja Ukrajina će se suočiti sa opasnošću sledećeg proleća. Ukrajinskoj vojsci su sada potrebni moderniji sistemi PVO", navode autori koji ističu da Ukrajinu, zbog haosa na Bliskom istoku, počinju da zaboravljaju.

Jurišna grupa Vazdušno-desantnih snaga Ivanovske garde uništila tehniku na uporištu Oružanih snaga Ukrajine kod Artjomovska

Jurišna grupa Vazdušno-desantnih snaga Ivanovske garde uništila je tehniku na uporištu Oružanih snaga Ukrajine kod Artjomovska. Uporište je zauzeto, a odbijen je i kontranapad, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U borbi je uništeno jedno ukrajinsko borbeno vozilo pješadije i laki tenk zapadne proizvodnje.

U Sevastopolju su aktivirani PVO sistemi, iznad Crnog mora oboreno je pet dronova, saopštio je gubernatog grada Mihail 
Razvožajev na svom Telegramu.

On je dodao da su ostaci jednog od oborenih dronova pali na krov privatne kuće, a vatrogasci trenutno gase požar koji je nakon toga izbio.

Ukrajina nije dobila svo obećano oružje

Kijev nije dobio svo oružje koje su mu ranije obećale zapadne zemlje, dok je Ukrajini potrebno višestruko više za nastavak borbenih dejstava, izjavio je savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Sergej Leščenko.

„Na jučerašnji dan bilo je potrebno deset puta više (oružja iz zapadnih zemalja). I bilo bi dobro da se bar dobije ono što je obećano, ono što je deklarisano da se preda Ukrajini, ali, nažalost, još nije stiglo u naše ruke. 

Odnosno, ne govorimo čak ni o tome da nekako proširimo paletu ili asortiman (isporučenog naoružanja), već da bar dobijemo ono što je obećano", rekao je Leščenko za ukrajinsku televiziju „Dom".

Prema njegovim riječima, rješenje problema povećanja isporuke oružja iz zapadnih zemalja ne zavisi od Kijeva, već, između ostalog, od kapaciteta fabrika za proizvodnju oružja, vlada zemalja-partnera Ukrajine i logistike.

Ruski PVO spriječio ukrajinski teroristički napad

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je devet i presrela osam ukrajinskih dronova iznad Crnog mora i poluostrva Krim, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane.

"Ruske snage spriječile su jutros pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad sa 17 bespilotnih letjelica na objekte na teritoriji Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.

Iz ruskog Ministarstva dodaju da su sistemi PVO uništili devet ukrajinskih bespilotnih letjelica i presreli osam iznad Crnog mora i teritorije Krima.

Generalštab Ukrajine: Ruske snage fokusirale napade na Avdejevku, Marjinku i Kupjansk

Ruske trupe su se tokom proteklog dana fokusirale na napade u  pravcu Avdejevke, Marjinke i Kupjanska, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Rusi nastavljaju pokušaje da opkole Avdejevku, a ukrajinske snage čvrsto drže odbranu, prenosi Unian.

Ukrajinski generalštab navodi da su i ruski napadi u pravcu Marjinke, Bahmuta, Šahtjorska i Zaporožja odbijeni.

Istovremeno, ukrajinske odbrambene snage nastavljaju ofanzivnu operaciju u pravcu Melitopolja i južno od Bahmuta, navodi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana