Rusija demantuje da je gađala stambenu zgradu

GS/Agencije
Rusija demantuje da je gađala stambenu zgradu

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 327. dan. Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio je da su ruski sistemi PVO oborili od noćas treći dron kod obala Sevastopolja, a ruske snage nastavljaju da odbijaju napad. Načelnik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko, napisao je na „Telegramu“ da je broj poginulih u ruskom napadu na Dnjepar porastao na 35, među kojima je i dvoje djece.

Lajen: EK sutra isplaćuje tri milijarde evra pomoći Ukrajini

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potrvdila je na svom Tviter nalogu da će EK sutra isplatiti prve tri milijarde evra makrofinansijske pomoći Ukrajini.

-Pomoć Ukrajini da ispuni svoje potrebe za finansiranjem kako bi se suočila sa ruskom agresijom je ključna i hitna. Komisija deluje maksimalnom brzinom i odlučnošću, već sutra ćemo isplatiti prvih tri milijarde evra od 18 milijardi makrofinansijske podrške dogovorene u decembru - napisala je fon der Lajen.

Premijer Ukrajine Denis Šmihal na Tviteru je ranije zahvalio predsjednici EK i njenom zamjeniku Valdisu Dombrovskisu na sporazumu i dodao da finansijska podrška pomaže Ukrajini da održi makroekonsku stabilnost tokom rata, prenosi Rojters.

Stano: Napad na stambenu zgradu u Dnjepru je ratni zločin

Portparol sa spoljnu politiku EU Peter Stano osudio je danas ruske napade na ukrajinske gradove i posebno stambenu zgradu u Dnjepru u kojem je poginulo najmanje 35 civila uključujući i dvoje djece.

-Rusija produžava da pokazuje svoje nehumano lice i nastavlja sa brutalnim napadima projektilima. Ove akcije su ratni zločini i moraju odmah da prestanu. Neće biti nekažnjivosti za ove akcije. EU oštro, najoštrije osuđuje ruske napade na civile, uključujući i napade na energetsku infrastrukturu - izjavio je on.

Dodao je da te akcije samo pojačavaju odlučnost EU da pomaže Ukrajini i da će EU pomoć Ukrajini produžiti sve dok to bude potrebno.

Ovo je, kazao je on, još jedan dokaz kako Rusija eskalira ovaj konflikt.

Govoreći o evropskim sankcijama protiv Rusije, Stano je rekao da sankcije imaju i negativni uticaj na EU.

-Restriktivne mjere se uvode da bi se pokazalo da se ne slažete za kršenjem međunarodnih zakona, povelje Ujedinjenih nacija ili ljudskih prava. Kada se radi o sankcijama protiv trgovine, energetike…bilateralni odnosi sa partnerom sa kojim ste u prošlosti imali razmene, naravno da ima i uticaj na nas. Ali ne smijee da se zaboravi da najveći uticaj sankcije imaju na drugoj strani, kod onih koje sankcionišem - kaže on.

Stano je rekao i da se već vidi da sankcije ostvaruju njihov cilj i “smanjuju sposobnost Kremlja da napreduje” u napadima.

- Putin nije ostvario nijedan od njegovih strateških ciljeva koje je formulisao u februaru i ima problema da nastavi sa akcijama svoje ubistvene i pljačkaške armije - rekao je Stano.

Na pitanje da li razmišlja o dijalogu kako bi se okončao rat, Stano je izjavio da je dijalog uvek bila politika Unije. On je podsjetio da je prije tačno godinu a EU bila spremna da pregovara za Rusijom o svim pitanjima, ali da je Rusija odbijala.

-Odgovor Rusije je bilo odbijanje i napad Ukrajine. Rusija dosad ne pokazuje želju da razgovara. Bilo je napora u tom pravcu, posjeta, telefonskih razgovora s Kremljom, koje je  Putin uvijek  odbio -zaključio je Stano.

Raznožajev: Kod Sevastopolja od noćas oboreno 10 dronova

Ruski sistemi PVO oborili su od noćas deset dronova kod obala Sevastopolja, a ruske snage nastavljaju da odbijaju napad, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

-Snage PVO i Crnomorska flota oborile su deset od deset dronova iznad Crnog mora. Nijedan objekat u gradu ili u moru nije oštećen - izjavio je Razvožajev, prenosi TAS S.

On je prethodno saopštio da je prvi dron oboren noćas, prenosi RIA Novosti.

Peskov: Rusija ne gađa stambene zgrade, dejstvovala ukrajinska PVO

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ruske snage nisu gađale stambene zgrade, dok je, kako tvrdi, “Ukrajina rekla da je do urušavanja civilne zgrade u Dnjepropetrovsku došlo nakon kontranapada protivvazdušnom raketom”.

U raketnom udaru na stambenu zgradu poginulo je najmanje 40 ljudi, objavili su danas ukrajinski zvaničnici.

-Ruske Oružane snage nisu gađale stambene zgrade ili društvenu infrastrukturu. Vojne mete, koje su očigledne, ali ujedno i skrivene, bile su pod napadom. Možete da čujete izjave ukrajinskih zvaničnika da je do tragedije u Dnjepropetrovsku došlo zbog kontranapada - rekao je Peskov i naglasio „i sami ste vidjeli zaključak nekih predstavnika ukrajinske strane koji su rekli da je, u stvari, ova tragedija rezultat dejstva ukrajinskih protivvazdušnih raketa”.

Peskov je kazao da Rusija ima prilično negativan pogled na planove Zapada da obijezbede tešku artiljeriju Kijevu.

-Mi na to gledamo vrlo negativno i ne krijemo to. Velika Britanija i ostale evropske zemlje, uključujući Poljsku, koje pričaju o planovima da utrostruče novu i tehnološki naprednu vojnu opremu Ukrajini, ne mogu da promijene situaciju ne terenu. Moraju da je razumiju - ocijenio je Peskov komentarišući podatak da će London poslati Kijevu 14 tenkova tipa “čelindžer 2”.

Prema Peskovu, takve akcije “mogu da prolongiraju cijeli proces i da izazovu još problema Ukrajini”.

-Ozbiljno sumnjamo da im je uopšte stalo do sudbine i budućnosti ukrajinskog naroda. Jednostavno, koriste tu zemlju kao alatku da ostvare antiruske ciljeve - naglasio je Peskov.

Moravjecki pozvao Njemačku da pošalje Ukrajini tenkove, da ne stoje u magacinima

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da Njemačka treba da pošalje Ukrajini sve vrste oružja potrebne da bi se odbranila od ruske invazije, uključujući tenkove.

Moravjecki je pozvao njemačku vladu na odlučne akcije u govoru na ceremoniji u nemačkom parlamentu povodom obiljležavanja pola vijeka političke karijere bivšeg konzervativnog ministra finansija Volfganga Šojblea.

-Tenkovi ne smiju da stoje u magacinima, već se moraju poslati Ukrajini - rekao je Moravjecki, na šta je dobio aplauz okupljenih, uglavnom konzervativnih poslanika, prenio je Rojters. 

Ruska PVO od noćas oborila tri drona kod Sevastopolja

Ruski sistemi PVO oborili su od noćas treći dron kod obala Sevastopolja, a ruske snage nastavljaju da odbijaju napad, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

On je prethodno saopštio da je prvi dron oboren noćas, prenosi RIA Novosti.

Agencija navodi da su od početka godine Oružane snage Ukrajine nekoliko puta lansirale dronove ka Krimu, ali da su svi oboreni.

Proizvedene prve nuklearne glave za torpeda “Posejdon”

Rusija je proizvela prve nuklearne bojeve glave za svoja super torpeda “Posejdon” i biće raspoređene na podmornicu na atomski pogon “Belgorod”, javili su danas ruski mediji, pozivajući se na vojne izvore.

-Proizvedena je prva municija za „Posejdon“ i podmornica „Belgorod“ će je uskoro dobiti -  rekao je jedan od izvora, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prvi put je 2018. godine objavio prvu proizvodnju projektika “Posejdon”, navodeći da je to potpuno nova vrsta strateškog nuklearnog naoružanja.

On je istakao da je neograničen domet torpeda i da može da djeluje iz velikih dubina i brzinom većom od bilo koje podmornice ili torpeda.

Počele zajedničke vježbe vazduhoplovnih snaga Rusije i Bjelorusije

Rusija i Bjelorusija počele su jutros zajedničke vježbe vazduhoplovnih snaga, što je izazvalo strahove u Kijevu i na zapadu da bi Moskva mogla

da iskoristi svog saveznika za pokretanje nove kopnene ofanzive u Ukrajini, prenosi „Gardijan“.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na „Telegram“ nalogu Ministarstva odbrane Belorusije, jedinice Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije stigle su na aerodrome Bjelorusije kasno u nedjelju uveče.

Nešto poslije osam časova ujutru po lokalnom vremenu to Ministarstvo je saopštilo da su počeli planirani zadaci borbene obuke.

Broj poginulih u raketnom napadu na Dnjepar porastao je na 35

Načelnik Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko, napisao je na „Telegramu“ da je broj poginulih u ruskom napadu na Dnjepar porastao na 35, među kojima je i dvoje djece.

Akcija potrage i spasavanja u Dnjepru traje skoro 40 časova.

Spaseno je 39 ljudi, 75 je povrijeđeno. Među povrijeđenima je 14 djece.

Sudbina još 35 stanara zgrade nije poznata. Potraga za ljudima ispod ruševina se nastavlja.

Gradonačelnik Dnjepra Boris Filatov rekao je Rojtersu da su šanse da se pronađe još preživjelih minimalne.

Amerikanci u bazi u Njemačkoj počeli da obučavaju Ukrajince za borbe

Nova američka, proširena obuka za ukrajinske vojnike počela je u Njemačkoj u nedjelju, a cilj je da se u narednih pet do osam nedjelja na bojno polje vrati bataljon od oko utreniranih 500 vojnika, izjavio je danas načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Mark Mili.

Mili, koji planira da danas posjeti trenažni centar Grafenvor nedaleko od Nirnberga, kako bi na licu mjesta vidio kako izgleda program, rekao je da su vojnici, koji se obučavaju, napustili Ukrajinu prije nekoliko dana.

Na raspolaganju za obuku u Njemačkoj nalazi se čitav set oružja i opreme, a dosad je Pentagon odbijao da kaže kada će tačno početi obuka.

Kako prenosi AP, ukrajinski vojnici će naučiti kako da se bolje kreću i koordinišu unutar bataljona, koristeći kombinovano artiljeriju, oklop i kopnene snage.

Govoreći sa dvojicom novinara koji su putovali sa njim u Evropu, Mili je rekao da će „kompleksna obuka, kombinovana sa novim setom oružja, artiljerije, tenkova i ostalih borbenih vozila koji su na putu ka Ukrajini, biti ključna u pomaganju Ukrajini da povrati svoju teritoriju koju je Rusija osvojila“.

-Ova podrška je veoma bitna, jer Ukrajina će moći da se odbrani. Nadamo se da ćemo moći da izvedemo ovo svi zajedno u kratkom vremenskom roku - napomenuo je Mili.

Kako je dodao, cilj je da sve novo oružje i opremu, koja će se isporučuti Ukrajini, bude odmah dostupna za upotrebu utreniranim vojnicima, “negde pre nego što krenu prolećne kiše”.

-To bi bilo idealno - poručio je Mili.

Ovaj program će uključiti, osim rada na terenu, i predavanje u učionicama i počeće sa manjim timovima, a onda će se postepeno povećavati i uključivaće veće jedinice.

Dosad je fokus SAD bio na pružanju pomoći Ukrajini na bojnom polju, konkretno na obuci kako da koriste zapadne oružane sisteme koji kontinuirano pristižu u Ukrajinu.

SAD su dosad već obučavale više od 3.100 ukrajinskih vojnika kako da koriste i održavaju određene tipove oružja, uključujući i “hovicere” i “HIMARS”.

Zelenski: U ruskom napadu na Dnjepar 30 mrtvih

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na Dnjepar povećao se na 30 ljudi, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

On je u video obraćanju rekao da se trenutno ne zna sudbina više od 30 ljudi koji su mogli da budu u zgradi u trenutku napada u subotu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Istakao je da će operacija spasavanja biti nastavljena.

Gradske vlasti Zaporožja: Troje ljudi povrijeđeno u ruskom raketiranju

U noćašnjem raketnom napadu ruskih snaga na Zaporožje i predgrađa povrijeđene su tri osobe, među kojima i dvoje djece od devet i 15 godina, saopštio je sekretar Gradskog vijeća Zaporožja Anatolij Kurtev.

Naveo je da su povrijeđeni hospitalizovani, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prethodno je saopšteno da su ruske snage izvele raketni napad na Zaporožje i predgrađa i da je oštećena civilne i industrijska infrastruktura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana