Rusija: Amerikancima nije stalo do patnji civila

Srna
Foto: Tanjug/AP

Napad na bolnicu "El-Ahli" u Pojasu Gaze možda bi bio izbjegnut da je Savjet bezbjednosti UN usvojio ruski nacrt rezolucije o humanitarnom prekidu vatre, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Iz Ministarstva navode da Savjet bezbjednosti UN 16. oktobra nije usvojio ruski nacrt rezolucije o humanitarnom prekidu vatre u Gazi, dok su Sjedinjene Države stavile veto na brazilski nacrt rezoluciju.

- Posljedice veta Vašingtona na brazilski nacrt rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN su stravične. Sjedinjenim Državama nije stalo do patnji civila, ta zemlja je od starta bila protiv bilo kakvih humanitarnih inicijativa - navode iz ruskog ministarstva.

U saopštenju se ističe da svaki dan odlaganja rješavanja humanitarne situacije u Gazi i zoni konflikta za civile znači stradanje.

- U uslovima sve veće konfrontacije koja prijeti da se prelije preko granica bliskoistočnog regiona i dobije vjerski karakter, posljedice takvog koraka su katastrofalne - navodi se u saopštenju.

Iz ruskog ministarstva dodaju da je promašena politika SAD u vezi sa palestinsko-izraelskim pitanjem dovela do sadašnje katastrofalne eskalacije.

U saopštenju se navodi da Vašington ne prihvata da pravo na samoodbranu ne znači dozvolu za neselektivnu masovnu odmazdu i da "ne može da je realizuje država okupator na okupiranoj teritoriji".

- Arogantno preuzevši na sebe sve napore po ovom pitanju, Amerikanci posljednjih godina ništa drugo nisu ni radili nego metodično sahranjivali mirovni proces i legitimne težnje Palestinaca u pogledu sopstvene države koja im je obećana 1947. godine - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana