Rusi u iranske dronove ugradili mlazne motore

G.S.
Rusi u iranske dronove ugradili mlazne motore

Umjesto starih klipnih benzinskih motora u dronove „geran 2" ugrađen raketni motor a brzina sa 200 povećana na 600 kilometara, a naoružani su termobaričnim bojevim glavama

Od početka sukoba u Ukrajini Rusija je užurbano počela da razvija svoje bespilotne letjelice, osvajajući kinesku i iransku tehnologiju, poboljšavajući je ali i stvarajući sopstvene modele.

Ova brza evolucija se najjasnije može da se uoči u porodici iranskih dronova „šahid 136" koji su u ruskoj varijanti poznati kao „geran 2".

Bespilotne letjelice „kamikaze" sa dometom većim od 1000 kilometara pojavile su se iznenada u Rusiji prošlog ljeta, kada se pojavila i potreba za masovnim vazdušnim udarima na kritičnu ukrajinsku infrastrukturu u dubokoj pozadini.

Zbog prisustva ozbiljnog sistema ukrajinske protivvazdušne odbrane  vazdušno-kosmičke snage Rusije ne mogu slobodno da djeluju na ukrajinskom nebu. Nedavno su se pojavile i modifikovane klizne bombe sa modulima za korekciju koje mogu da dejstvuju nekoliko desetina kilometra iz linije fronta. Međutim, i pored toga zalihe skupih raketa u ruskim skladištima nisu neograničene.

Zbog toga je ruski generalštab odlučio da ukrajinski sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane proba da probije masovnim udarima iranskih bespilotnih letjelica. Šahid 136, u Rusiji nazvan „geran-2" bio je skoro idealan za ovaj zadatak, jer ovi dronovi za napad imaju mnogo više prednosti nego nedostataka.

Njihov dvotaktni motor je „mado md 550" (kopija njemačkog avionskog motora limbah L550E) snage 50 KS sposoban je da isporuči bojevu glavu na udaljenosti od 1000 do 2000 kilometara. Brzina krstarenja projektila je 150 -170 kilometara na čas, a leti na visini od 60 do 4000 što otežava otkrivanje i presretanje.

Osnovna odlika ovih dronova je tehnička jednostavno i niska cijena izrade što im omogućava da se proizvode pokretnom trakom i masovno koriste. To se i vidi na ukrajinskom ratištu.

Nedostaci „šahida" ili „gerana" takođe su dobro poznati: mala brzina i specifičan jasno čujan zvuk „mopeda" tokom leta, kao i odsustvo režima mijenjanja putanje. Međutim, izgleda da su ruski inženjeri uspjeli da riješe te probleme.

Vladimir Popov, ruski general u penziji nedavno je izjavio da se pojavljuju nove generacije dronova „kamikaza" opremljenih mlaznim motorom.

Gerani sa klipnim motorima prve generacije mogli su da se kreću  180-200 kilometara na sat, a tokom obrušavanja brzina se povećavala do 300 kilometara. Sada je mogu da se kreću 450 do 600 kilometara na sat, a ponekad do 800, a kada se obrušavaju postižu i veće brzine.

Ovako značajno povećanje brzine drona za dva i po puta smanjuje vrijeme za njihovo otkrivanje, utvrđivanje rute, praćenje i dejstvovanje po njima. Osim ovoga novi ruski „gerani" imaće veći operativni plafon do 8.500 metara što je iznad visinske granice za presretanje jednog broja raketnih sistema.

Nedostatak je smanjen domet ovih raketnih dronova, borbeni radijus sa 1000-2000  smanjen je na 600 do 850, ali, kako ruski izvori tvrde, to je sasvim dovoljno za ukrajinski front.

Paralelno sa novim pogonom modifikuju se i tipovi bojevih glava. U jednoj varijanti Rusi u „geran 2" stavljaju termobarične bojeve glave koje sagorijevaju sve oko sebe temperaturom od nekoliko hiljada stepeni.

Sistem TOS 1A koji koristi termobarične bojeve glave ima domet svega 6 do 7 kilometara. „smerč" može da lansira raketu sa termobaričnom bojevom glavom na udaljenosti do 70 km. Domet leta Geranijuma može da dostigne 2000 km, u zavisnosti od tipa motora. Zbog toga se ova modifikacija smatra ogromnim poboljšanjem ove vrste oružja.

Novi „gerani" su za sada dostupni u dvije verzije. Prvi, koji su nedavno korišćeni za napad na Kijev imaju punjenje „mini solncepok" od 40 kilograma, a termobarična municija može da spali skladišta goriva i druge lokacije.

Druga opcija je opremljena minijaturnim mlaznim motorom sa krstarećom brzinom od 465 a maksimalnom brzinom do 600 kilometara na čas.  

Ukrajinskim PVO sistemima zapadne proizvodnje biće tri puta teže da obaraju ruske dronove.

„Geran 2" kad se popne na visine veće od 8. 000 metara i krene da ponire ka meti ubrzava do 745 kilometara na čas što otežava američkim radarima da ih lociraju, prenosi Politika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana