Rusija: Stradala 63 ruska vojnika u Makijevki

GS/Agencije
Foto: KP.ru

MOSKVA/KIJEV- U toku je 313. dan rata u Ukrajini. Kijev ponovo na udaru ruskih bespilotnih letjelica, dijelovi grada bez struje i grijanja.

Ukrajinski napad dronom prekinuo struju u ruskoj oblasti na nekoliko sati

BRJANSK - Ukrajinski napad dronom oštetio je elektroenergetsko postrojenje na jugozapadu ruske Brjanske oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, uslijed čega je došlo do prekida struje na nekoliko sati, saopštio je danas regionalni guverner te oblasti Aleksandar Bogomaz.

“Ukrajinski napad dronom izveden je jutros na Klimovski okrug. Uslijed napada oštećen je objekat za napajanje”, objavio je Bogomaz na Telegramu, a prenosi Rojters.

Dodao je da je poslije nekoliko sati napajanje u okrugu u potpunosti obnovljeno. Britanska agencija navodi da nije bila u mogućnosti da iz drugih izvora provjeri ovaj izveštaj.  

Rusija: Stradalo 63 ruska vojnika u Makijevki

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su oružane snage Ukrajine napale punkt privremenog razmeštanja ruske vojske u gradu Makijevka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) i da je u napadu poginulo 63 vojnika. 
 
Kako se precizira u saopštenju, granatiranje je izvedeno iz višecjevnog raketnog sistema HIMARS, prenijela je agencija RIA Novosti. 

Ministarstvo odbrane je navelo da će pružiti svu neophodnu pomoć i podršku porodicama i prijateljima žrtava.

Prethodno su ukrajinske vlasti saopštile da je ubijeno oko 400 ruskih vojnika u raketnom napadu na region Donjecka, preneo je BiBiSi.

Ukrajinske vlasti su navele da je projektil pogodio zgradu u gradu Makijevka, gdje su, kako se navodi, bile stacionirane ruske snage.
  
Proruske vlasti u DNR priznale su da je bilo žrtava u ovom napadu, ali nisu potvrdile brojke koje su objavile ukrajinske vlasti. 

Predstavnici  DNR  saopštili su da su ukrajinske snage otvorile vatru na Makijevku i Golovku kao i na još okruga u Donjecku pod ruskom kontrolom.

Zelenski: Prva tranša makrofinansijske pomoći EU za ovu godinu u januaru

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i rekao da čeka prvu tranšu makrofinansijske pomoći Evropske unije (EU) za ovu godinu u januaru. 

On je na Tviteru zahvalio Fon der Lajen na podršci i rekao da su koordinisali korake pred samit Ukrajine i EU koji treba da se održi 3. februara.

"Drago mi je što sam godinu započeo razgovorom sa Ursulom fon der Lajen. Hvala na podršci EU. Čeka se prva tranša makrofinansijske pomoći u januaru, prva serija LED lampi, školskih autobusa, generatora. Koordinisali smo korake pred samit Ukrajine i EU", napisao je Zelenski.


 

Austrija i Indija su na nivou ministara spoljnih poslova pozvale na mirovne pregovore o Ukrajini, izjavili su na konferenciji za novinare u Beču ministri Aleksandar Šalenberg i Subramanjam Džajšankar.

„Indija ima veliku ulogu u tom pogledu, premijer (Indije Narendra) Modi ostaje jedan od retkih ko redovno pregovara sa obe strane – sa Rusijom i sa Ukrajinom... Takođe imamo velika očekivanja od indijskog predsedavanja G20… Naš cilj mora biti da obnovimo mir kako bi diplomatija mogla ponovo da bude uključena u Ukrajini. Nismo još toliko napredovali, još uvijek pokušavaju da nađu rješenje na bojnom polju... ali ne smijemo zaboravljati naš cilj", rekao je austrijski ministar.

On je dodao da se mir može postići za pregovaračkim stolom, a ne na bojnom polju i da ovaj rat neće biti izuzetak. Mirovni pregovori o ukrajinskom sukobu „ne mogu se održati bez Ukrajine", naglasio je Šalenberg.

„Insistiramo na pregovorima. Premijer je nedavno razgovarao ne samo sa predsednikom Zelenskim, već i sa predsednikom (Rusije Vladimirom) Putinom... I lično sam razgovarao sa ministrima spoljnih poslova (Rusije Sergejom) Lavrovom i (Ukrajine Dmitrijom) Kulebom", rekao je indijski ministar spoljnih poslova, dodajući da međunarodna zajednica poziva na „prekid ovog sukoba ili povratak pregovorima".

Ukrajina i Rusija će zaključiti primirje na leto ove godine, smatra bivši general NATO-a Hans-Lotar Domreze.

General smatra da će se proces prekida vatre desiti u periodu od februara do maja.

„Imaćemo primirje tokom 2023. godine. Nema smisla nastavljati borbu, ako više ne osvajaš nove teritorije. Vjerovatno će u periodu od februara do maja doći do situacije u kojoj će obje strane shvatiti da se više ne kreću napred", rekao je on, prenosi „Berliner zajtung".

Prema njegovim riječima, to bi bio „trenutak za pregovore o prekidu vatre", ali takav razvoj situacije još neće značiti mir.

„Dalje će biti potrebni pregovori koji će, najverovatnije, dugo trajati, a kao posrednici mogli bi biti generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan ili premijer Indije Narendra Modi, iako se niko posebno ne nameće", ocijenio je Domreze.

„Jedino ostaje mogućnost da se putem pregovora dostigne rješenje koje će biti prihvatljivo za obe strane", zaključio je bivši general NATO-a.

Ruske snage PVO otkrile su i oborile kod Berdjanska bespilotnu letelicu. U napadu nije bilo žrtava i razaranja, saopštila je administracija grada u Zaporoškoj oblasti.

Sveštenik kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve napadnut je u crkvi u Vinici.

Iz lokalne eparhije javili su da je protojerej izboden i da se nalazi u teškom je stanju. Napadač je uhapšen.

Oboren ukrajinski dron kod Voronježa

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinski dron koji se približavao Voronježu, saopštile su regionalne vlasti.
"Protivvazdušna odbrana sinoć je detektovala i oborila malu izvuđačku bespilotnu letjelicu koja se približavala Voronježu, a lansirana je iz Ukrajine", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da nije bilo žrtava niti materijalne štete, te da je situacija ostala pod kontrolom, javio je TASS.


Regionalne vlasti: Ruske snage granatirale Berislav

U današnjem granatiranju centra Berislava koje su izvele ruske snage povrijeđeno je pet ljudi, od kojih su troje u teškom stanju, izjavio je načelnik Hersonske oblasne vojne uprave Jaroslav Januševič.

Naveo je da je granatirana gradska pijaca i da je napad izveden vjerovatno iz Kahovke, koja je pod kontrolom ruskih snaga, prenosi Interfaks Ukrajina.

Berislav je grad u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine. Nalazi se na desnoj obali Dnjepar, preko puta Kahovke.



Bogomaz: Napad na Brjansku oblast, došlo do nestanka struje

U napadu ukrajinskog drona na Klimovski okrug u Brjanskoj oblasti na zapadu Rusije oštećen je objekat za napajanje električnom energijom, izjavio je gubernator Aleksandar Bogomaz.

On je naveo da nema povrijeđenih, a da je zbog oštećenja energetskog objekta došlo do nestanka struje, prenosi RIA Novosti.

Agencija navodi da je Brjanska oblast, koja se nalazi neposredno uz granicu sa Ukrajinom, stalno pod vatrom Oružanih snaga Ukrajine od početka sukoba 24. februara prošle godine.

U Brjanskoj oblasti na snazi je žuti nivo terorističke prijetnje.


Kličko: Napad dronovima na Kijev, oštećena energetska infrastruktura

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je Rusija dronovima napala važnu infrastrukturu u Kijevu i okolini.

Ovo je druga noć zaredom da je na udaru ukrajinska prestonica.

Guverner Oleksej Kuleba naveo je da su u napadu korišćeni dronovi iranske proizvodnje i da je dejstvovala ukrajinska PVO koja je oborila "16 objekata nad Kijevom". Više od tri sata oglašavale su se sirene koje upozoravaju na napad.

Gradonačelnik Vitalij Kličko saopštio je da je nanijeta šteta energetskoj infrastrukturi, što je dovelo do prekida snabdijevanjem električnom energijom i grejanjem. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana