RPC: Carigradski patrijarh lično odgovoran za progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve

G.S.
RPC: Carigradski patrijarh lično odgovoran za progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve

MOSKVA - Carigradski patrijarh Vartolomej snosi ličnu odgovornost za organizovanje progona vJernika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, saopštio je Sinod Ruske pravoslavne crkve.

„Rukovodstvo raskolnika koje je priznao Fanar, sa posebnim žarom zahtjevalo je donošenje zakona kojim se faktički zabranjuje Ukrajinska pravoslavna crkva. Patrijarh Vartolomej, koji je ranije javno odobravao krivično gonjenje i hapšenja njenih jeraraha i sveštenstva, kao prvosveštenika Ana i Kajafa, otvoreno je podržavao akcije državnih vlasti, čija je svrha - raspeće i uništenje kanonske crkve u Ukrajini. Dakle, carigradski patrijarh snosi ličnu odgovornost za organizovanje progona vjernika Ukrajinska pravoslavna crkva”, navodi se u saopštenju Sinoda.

Sinod je pozvao i međunarodne organizacije da odmah odgovore na ugnjetavanje vjernika.

“Usvojeni prijedlog zakona je nespojiv sa konceptom vladavine prava i predstavlja političku deklaraciju koja ima za cilj da legalizuje uništavanje većinske vjerske zajednice”, ističe se u saopštenju.

Ukrajinski parlament usvojio je u utorak zakon koji omogućava da se u Ukrajini zabrani Ukrajinska pravoslavna crkva. Kako je pojasnio poslanik Jaroslav Železnjak, UPC će imati devet mjeseci da „prekine veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom”. 

Zakon stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja. Prije toga, prijedlog zakona je podržao Sveukrajinski savjet crkava i vjerskih organizacija, prenosi Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana